Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Davide Morosinotto: Nemo

2018. január 25. - palinta77

img_7883.jpgNemrég meséltem P olvasási letargiájáról. Ma elmesélem azt is, hogy melyik az egyik könyv (sorozat), ami -úgy tűnik- (koppkoppkopp) félbeszakította a folyamatot.

Az egész úgy kezdődött, hogy nyáron elolvasta a Harry Potter első három részét. És akkor beütött, amit jószerével HP-poszttraumás szindrómának nevezhetnénk. Mindez természetesen nem HP hibája, egyszerűen olyan magas fordulatszámon pörög és annyira magával ragadó univerzumba repíti az olvasót, hogy nehéz olyan könyvet találni, ami hasonló elkerekedetten csillogó szemeket és lázas olvasási maratont vált ki. Mivel előbb-utóbb mindenki belefut gondoltam jó, ha tudtok eme állapotról. Elkerülni úgysem lehet, és nem is érdemes. Kétségbeesni sincs értelme, mert előbb-utóbb leülepszik az élmény és túllendül rajta a gyerek. Azzal bíztatom magam, hogy mostanra már úgyis annyi fantasztikusan jó könyvélményünk volt (együtt, vagy külön), ami az olvasás felé pozitív viszonyt épített ki, ez pedig nem múlhat el nyomtalanul. Ebben az időszakban nem is nagyon ajánlottam könyveket P-nek, hagytam, hogy ha szeretne válogasson magának a könyvtárban és a könyvesboltban. Davide Morosinotto: Nemo - A névtelen fiú -sorozatára is így bukkant. 

img_7886.jpg

Nemo kapitány neve nem csengett ismeretlenül számára és hamarosan azt is kiderítette, hogy Morosinotto könyve, Verne híres hősének gyermekkoráról mesél. (Todero Anna fordítása.) Nem kerülte el a figyelmemet a sorozat stílusos külseje: a védőborító alatt rejtőző ízlésesen megrajzolt, cirádás kemény fedeles borító és a mesés izgalmakat ígérő belső oldalak.

img_7892.jpg

Nemo 1829-ben egy óceánjárón érkezik Le Havre kikötőjébe, hogy onnan egy magániskola tanulója legyen Párizsban. Az úton vele tart az iskola egy másik új növendéke, egy mesésen gazdag amerikai iparmágnás lánya Ashlynn. A bakon pedig Daniel Lacrosse ül, akivel ők hárman a kötet végére elválaszthatatlan barátok lesznek. Addig azonban még egy csomó Nemot övező rejtélynek kell a végére járni, mert a hihetetlen tudással és találékonysággal megáldott fiú nem adja könnyen a barátságát. Ashlynn-ben emberére talált, mert amilyen gazdagság vár rá otthon, annyira taszítja a rá váró hímzésekkel, üresfejű fecsegésekkel teli jövő, a kilátásba helyezett házasságról nem is beszélve. Kalandokról és szabadságról szőtt álmai hamarabb teljesülnek, mint azt gondolná, mert Nemot egy titokzatos, ám annál hatalmasabb és mindenhová elérő ügynökség  próbálja elkapni. 

img_7906.jpg

A történet eleinte lassabb tempójú, majd ahogy szorul Nemo körül az összeesküvők hálója úgy pörögnek fel az események. Érdekes módon P-t egyáltalán nem zavarták a leíró részek, pedig óhatatlanul szerepel benne jópár, bár ezeket a szerző a legszükségesebbekre korlátozza. Örültem ezek feltünésének, mert az érdekfeszítő történet mellett egy régen letűnt kort hoz elérhető közelségbe. A könnyed, de lényegre törő stílus és a történetszövés teljesen magával ragadta kis olvasómat. Morosinotto egyébként még arra is gondolt, hogy néhány ügyes technikai trükköt (például egy emelőkart) is megemlítsen, aminek a kíváncsiságtól fűtött olvasó könnyen utánajárhat. 

img_7885.jpg

A folytatásban feszesebb tempót diktál a szerző és ezúttal a szereplők jellemábrázolása is sok részlettel gazdagodik. Hőseinket A kőóriásban Prágába, a zsidónegyedbe veti a sors, meg egy bizonyos piros notesz, aminek titkait Nemo azelőtt igyeszik megfejteni, mielőtt a kegyelmet nem ismerő ügynökök rájuk találnak. Megmenekülésük egy egész közösség összefogásán és egy újabb agyafúrt találmányon múlik.

img_7893.jpg

Ezúttal is számtalan érdekességről olvasunk, kultúrtörténeti és történelmi mementókról (a gettó rendszere, a zsidó családok szokásai, az asszimiláció kérdése). Ezek igazi értelmüket persze akkor nyerik el, ha megállunk és beszélgetünk erről a gyerekkel, hiszen maguktól kétlem, hogy különösebb jelentőséget tulajdonítanának a történet hátterének.

Bőségesen volt oka P-nek, hogy ilyen lelkesen vágott neki Nemo történetének (és teljesen elolvadtam, ahogy nekem is ajánlgatta) kellemesen bizsergető kalandokban volt része, a nyitva hagyott kérdésekre pedig talán hamarosan érkeznek az újabb válaszok (újabb rejtélyekkel?). Színes-szagos, simogatnivaló kis történet ez temérdek rejtéllyel, utazásokkal, nyomozással.

img_7903.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr913599561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása