Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Piotr Socha: Méhek

2018. március 21. - palinta77

img_8947.jpgAlig tudtatok betelni a lengyel Mizielinski házaspár könyveivel? Van egy jó hírem, honfitársuk Piotr Socha Méhek c. albumának olvasása közben sem a tavaszi fáradtság fog levenni a lábatokról. 

 img_8994.jpg

Mindig elfojtok egy nevetést, amikor P arról mesél, hogy mennyire unalmas, felesleges tárgynak tartja a környezetismeretet. Ehhez képest amikor elé kerül egy ismeretterjesztő könyv, falja az új tudnivalókat, tele van tervekkel, elképzelésekkel. Persze én is tudom, hogy inkább szomorkodni, vagy dühöngeni kellene, hogy egy tantárgy ennyire untatja, de ezen a fázison már túljutottam. Hosszú távon azzal nyerjük a legtöbbet, ha itthon próbálunk mindent megtenni azért, hogy az érdeklődését tápláljuk, az  ismereteit szélesítsük.

img_8951.jpg

Szóval a méhek meg a méz. Vajon elég érdekesek, hogy ilyen illusztris könyv készüljön belőlük? Feltétlenül! Piotr Socha nemcsak gyönyörű és stílusos rajzaival vett le a lábunkról, hanem a méhekkel kapcsolatos szerteágazó és érdekfeszítő ismereteivel.

A Méhek minden szempontból megédesítették napjainkat. Alapos és nagyon tanulságos munka, amely bemutatja az alapokat: a mézgyűjtés folyamatát, a kaptár életét, a méhek fajtáit, a mézelő növényeket. Olyan különlegességekre is kitér mint a biomimetika, a méz jelentősége a történelemben. Tudtátok például, hogy Nagy Sándor halálakor milyen szerepet töltött be a méz?

img_8990.jpg

Szerencsére a humoros adalékokról sem feledkezik meg (az kell, mert a tudomány igenis tud vicces is lenni), mint a különeges formájú méhkaptárak. img_8961.jpg

Socha könyve azt is bebizonyította a gyerekeimnek, hogy nem a méret számít. Mert bár a méhek eltörpülnek a gigantikus dinoszauruszok mellett, nélkülük hatalmas bajban lennénk. Szorgos és bámulatos munkájukról többek között a könyv Zümmögő elnevezésű fejezetei adnak hírt. Fogalmam sem volt, hogy egy kilogramm mézhez több, mint 150.000 km-t kell repülniük ezeknek az apróságoknak. Összehasonlításként: a Föld kerülete nagyjából 40.000 km. Vagy például, hogy Kínában a növényvédő szereknek köszönhetően kipusztultak a beporzó vadméhek, így az emberek ha almát szeretnének enni, kénytelenek maguk elvégezni a beporzást.

img_8958.jpg

Elég széles az átadott információk spektruma, a botanikától az entomológián át a történelemig és tovább. A modern technikai fejlesztések közben még a méztermelést is érinti. Mindezt rövid leíró részekkel és nagy, részletes, színpompás képekkel. A szerző nemcsak a karikatúraszerű orrokban csillogtatja meg tehetségét, hanem az arányérzékében is. A kellemesen kavargó sokszínű ismeretek nemhogy leterhelnék a gyerekek képzeletét, inkább felpezsdítik. Ennek köszönhetően idén külön odafigyelünk, hogy a kertben mézelő növényekkel járjunk új barátaink kedvében. 

img_8981.jpg

Bár elsősorban gyerekkönyv, engem legalább annyira elbűvölt és szórakoztatott, mint a fiaimat. Tiszta haszon, hogy ilyen nagy albumot álmodott meg a szerző, így hárman is tudtunk egyszerre ámulni a Méhek csodáján. 

Egyszóval igenis kijárt a méheknek egy ilyen impozáns, nagyméretű és mesésen gyönyörű album, amiből a méz és a méhek nemcsak az emberi történelemben betöltött szerepéről tanultak a fiúk, hanem arról is, hogy megbecsüljék, értékeljék  és főleg óvják lakótársainkat. 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr4013740462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása