Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Irány a Föld és a Világűr!

2018. október 26. - palinta77

img_2777.jpg

Információból manapság nincs hiány. Ma ebből a szempontból egy igen figyelemre méltó ismeretterjesztő sorozatot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Irány a Föld! és Irány a Világűr!

img_2785.jpg

Még mindig nem győzök elámulni, hogy olyan korban élünk, amikor  a legelvetemültebb kérdésre is  mindössze néhány másodperc alatt szinte végtelen mennyiségű választ kapunk. Ehhez képest éles kontraszt a gyerekkorunk lexikon-zizgetős módszere. Ha nem tájékoztattak megfelelően, kénytelenek voltunk a könyvtárig elslattyogni. (Vagy illegalitásba vonulva felhívtuk a különleges tudakozót. De ez a tétel sajnos szerepelt a telefonszámlán is, így maradt a könyvtár.) A világháló információbősége ellenére én mégis két olyan könyvet mutatok ma, ami egyfajta minimalista módon visszafogja és nem eláraszt az egyébként rendelkezésre álló végtelen mennyiségű tudnivalóval

Jo Nelson és Tom Clohosy Cole Irány a Föld! című kötetében egy csapat gyerek járja be a bolygónkat térben és időben, a Föld legnagyobb mélységeitől az atmoszféra legtávolabbi pontjáig. Bemutatják fontos, érdeklődésre számot tartó tudnivalókat a világunkról. A könyvet csupa rajzolt illusztráció kíséri, mind nagyon szép élénk, mégis harmonikus színű. Megkapó, vagy éppen rettentő izgalmas pillanatokat ábrázolnak, szívesen elidőztünk a képeket bogarászva, beszélgetve róluk. 

Mindenre kitérnek, ami a magabiztos általános tudáshoz szükséges. Kezdve attól, hogyan tájékozódtunk a világban régen és ma, milyen részei vannak a légkörünknek, az éghajlati zónák, a tektonikai lemezek, a víz körfogása, a hegyek, földrengések, a környezetszennyezés és a károk lehetséges enyhítése. Mindezt úgy, hogy egy-egy oldalon alig van 5-6 szövegbuboréknál több. Jól szerkesztett, okosan összeválogatott információkat gyűjtöttek egybe, amiket könnyű megjegyezni és nem fárasztó követni.

Töredelmesen bevallom, hogy a környezetismeret órákat én rendszeresen meg szoktam támogatni saját könyvtárunk kiadványaival, mostantól egyszerű dolgom lesz egy ilyen látványos könyv segítsévéel. Egyébként a legtöbb kép és tény még T számára is érthető volt, akit elbűvölt, hogy mennyi minden történik a Földön. Nézzétek csak, hogy milyen szépen ábrázolják a víz körforgását! 

 img_2804.jpg

Ezt vitte tovább a sorozat második részében is Dr. Christoph Englert, az Irány a Világűr! szerzője. Pedig neki sem volt könnyű dolga, hiszen elképesztő tudásanyagból kellett a legfontosabbakat kiválasztani. 

 

Annak idején sokszor feladtam, hogy az Ég és Földből kimazsolázzam a szükséges információt. Ezúttal viszont azt tapasztaltam, hogy a látványos, egyszerűen megérthető képeknek és a lényegre törő magyarázatoknak köszönhetően sokkal könnyebb dolgunk van.

Az első részhez hasonlóan, itt is a legfontosabbakra és a legérdekesebbekre térnek ki, hogy egy megalapozott általános tudást kapjunk. Egy kis időutazással indul az előző kötetben megismert csapat, a Nagy Bummtól haladunk előre az időben és a térben, galaxisokon át, a tejútrendszerben, csillagokat és gravitációt érintve. Kitérnek a földi ciklusokra, a Holdra, kisbolygókra, űrutazásra és arra, hogy van-e élet a Földön kívül.

img_2816_1.jpg 

Leginkább a ‘kevesebb néha több’ elve fogott meg ezekben a méretükben is nagyobb formátumú kötetekben. A szerkesztők-szerzők felismerték, hogy napjaink látványvezérelte miliőjében mennyire fontosak a sokat elmondó képek, a figyelmet megtartó, az érdeklődést felszító illusztárciók. Ehhez már nagyon decensen elég egy-egy rövid, de érthetően tömör szöveg. (Mindkét kötetet Sódor Ádám fordította.) Eleinte némi fenntartással kezeltem, hiszen a vaskos lexikonokhoz és végtelen szöveghez szokott szememnek túl kevésnek tűnt. Viszont az olvasást követő beszélgetésekből kiderült, hogy sikerült felkelteni a hallgatóság érdeklődését, mert a kíváncsiságuk sosem apad. Az első részt a nagyobb óvodások is haszonnal fogják forgatni, a világűrbe inkább az iskolásokat érdemes kiengedni. 

 

img_2819_1.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr3214310851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása