Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya

2018. december 20. - palinta77

img_4214.jpg

Még mindig karácsonyi könyvek, de most a legkisebbeknek. Sokáig kerestem olyan apróknak szóló, lapozójellegű rövid meséket, amiktől én sem kúszom kínomban a falra és a gyerekem is örömmel nyomja a kezembe. Egyik visszatérő megoldásunk Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi -sorozata lett. Legutóbb épp a témába vágó Kicsi Mimi karácsonyát olvastuk. 

img_4220.jpg

Pedig becsszóra és eskü alatt vallottam volna, hogy az első köteteknél még nagyon határozott rózsaszínekbe hajló nyuszilány meséje a túl lányos kategóriába kerül. Lám, mekkorát tévedtem, hiszen épp a hatodik részt olvastuk a minap. Mostanra sokat szelídültek a rózsaszínek is, viszont a tartalom ugyanolyan szerethető maradt. A két-két rövidebb mesét tartalmazó kötetekben Tamás Zsuzsa olyan problémákat jár körül, amik a kis- és nagyóvodás korosztályt érintik. Ez is egy olyan időszak, amikor hatalmas változások mennek végbe a gyerekek életében, mind érzelmileg, mind életkörülményeikben. Jöhet kistesó, óvoda, ahol barátokat kell találni, elválni naponta pár órára anyától. Ezért akár egy napon belül is sokszor felbukkan a szeparációs félelem, düh, féltékenység ijesztő kavalkádja. Sok bonyolult érzelem, amit se felismerni nem könnyű sem pedig kezelni. De még ha nevet is tudnának adni ezeknek a felkavaró érzelmeknek, az óvodáskor még nem az pillanat, amikor pusztán a felismerés segít minket az érzelem hatókörén kívülre helyezkedni.

img_4216.jpg

Mimi mindazt megéli, amit a mi kisnyulaink. Az ijesztő, frusztrációt okozó, bosszantó problémákat a kialakulásuktól kezdve a boldogságot jelentő megoldásig. Nem csoda, hogy T árgus szemekkel és feszült figyelemmel követte minden részben a kalandokat, hiszen olyan könnyű beleképzelni magát Mimi cipőjébe, mintha a sajátja lenne. 

Tamás Zsuzsa jó érzékkel találja meg az egyensúlyt a problémát felgöngyölítő részek és a nyuszikat körülvevő szerető családi légkört megteremtő mesevilág között. De azért a problémák mellett bőven akadnak kellemes, meghitt és vicces pillanatok is. 

img_4225.jpg

Mimi karácsonya is rendhagyó, hiszen a Távoli Erdőben a termeszek földönfutóvá tettek sok lakost. Mimi anyukája pedig szeretne segíteni neki azzal, hogy odaajándékozza a nyuszi kinőtt hálózsákját. Vajon a nyuszi meg tudja élni az örömöt, amit a segítség okoz? 

img_4218.jpg

A második mese az ünnepek utáni ovis farsangra kalauzol el, ahová Mimi kalózként szeretne elmenni. A jelmezt anyu segít megoldani a karácsonyra kapott varrógépen és a feszültséget, amit a látszat és a valóság összeütközése okoz pedig egy jó beszélgetés old fel. 

Horváth Ildi illusztrációi a nyúlüreg és az erdő biztonságos, lekerekített világát tükrözik. A nagyszemű nyúlcsalád vacka és az őket körülvevő világ megnyugtató színei vidámságot és jókedvről mesélnek. 

Mimi egy olyan sorozat, amivel fel lehet nőni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr6414502720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása