Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

T. S. Eliot: Macskák -Oposszum Apó Macskáriuma

2019. május 07. - palinta77

img_6023_1.jpgMicsoda szerencse, hogy a héten sem maradunk a macskák nélkül! Ezúttal egy igazi klasszikus T. S. Eliot Macskák -Oposszum Apó hasznos és mulattató Macskáriuma világította be az esőfelhők miatt elszürkült hangulatunkat. 

img_6028_1.jpg

Nem kertelek: egyértelműen nagybetűs élmény volt. Szórakoztató, mulattató, újra és újra előkapkodós könyv. T. S. Eliott korának már ünnepelt költőjeként (egyébként a mű eredeti, 1939-es megjelenése után pár évvel megkapta az irodalmi Nobel-díjat) az unokái szórakoztatására gondolta ki -Oposszum apó szerepébe bújva- a 15 cirmos változatos karakterrajzát. 

img_6025.jpg

Amúgy is sejthető volt, hogy a macskák az élet minden elképzelhető szegletében, helyzetében előfordulnak, immár  a bizonyosságot is a kezünkben tartjuk. 

Minden gond a névadással kezdődik, mert a macskának nem lehet csakúgy bármilyen nevet adni, ezzel nyilván a laikus macskátlanok is tisztában vannak. Eme felvetéssel indul az egyébként keretes szerkezetű verseskötet. Majd bemutatkoznak a macskák, Miatuzsálem, Misztifülix, Macmörszky és Mortájger univerzuma tölti be a képzeletet. Felvonul az előkelő fővárosi macska, aki minden fontos helyre bejáratos. Mungócsöpi és haverja, elsősorban utcai akrobaták, de a lakóterekben is képesek jelentékeny felfordulást okozni. Vagy a rafinált Dib Dáb kandúr, aki kiismerhetetlenségével, a Cicuriak pedig jószerével cicuriságukkal mulattatnak. Meg még a sok érdekes szóval (gyermekeim észrevétele), amit Havasi Attila és Varró Dani rendezett változatos versformákba. 

img_6033.jpg

Egyébként valóban igen előnyös, hogy mindkét fordító ennyire gazdag szókinccsel és fejlett ritmusérzékkel rendelkezik, hiszen így tudták visszaadni a macskák lélekrajzát. Délcegségüket, méltóságukat, hétköznapi titokzatosságukat, izgalmas változatosságukat, ami a ciccek sajátja. Belehelyezik őket egy csomó hétköznapi, vagy krimibe, olykor komédiába illő helyzetbe, ők pedig így-úgy, helytállnak, ezt láttam P és T izgalomtól és nevetéstől csillogó szemeiben. (Valami ilyesmiért akadhatott meg Andrew Lloyd Weber tekintete is rajtuk, hogy később megszülessen a Macskák c. musical, a Broadway történetének leghosszabban játszott darabja.) 

img_6042.jpg

Egy minden szempontból színes kötetben bőven akad hely a humornak, Varró Dani például a megátalkodott törpe, Rumpelstiltskin nevét adja Rumpelsicckinek, aki méltó elődjéhez ha felfordulásról van szó. Havasi Attila pedig még a Macskárium kiadója előtt adózott egy apró utalással, bár nem ez a legfontosabb érdeme. Azt meghagyom nektek, hogy derítsétek ki. 

img_6035.jpg

Axel Scheffler illusztrációi eddig is elsöprő sikert arattak. Nemcsak általános népszerűsége miatt volt nagyon jó választás, de az a kortalanság, amit az angol illusztrátor képeiről visszaköszön ugyanúgy megvan a versekben is. Kifejezőek, mozgalmasak, színesek, vidámak, szórakoztatóak. A személyes kedvenceim a szemek: egyformának tűnnek, de az egyes arcokban elhelyezve egészen példátlan érzelmi sokféleségről árulkodnak. Az embereknél esetenként döbbent értetlenségről, míg a macskáknál huncut vagányságról. Nagyon vidor! A szöveg között megbújó apró pillanatokat megörökítő képeket könnyű volt közel engedni magunkhoz.

img_6048.jpg

Az alkotói hármas munkája összecseng abban, hogy kedvet csiholnak az olvasáshoz, a versekhez és (nekünk) még a macskákhoz is. További magyarázat nélkül is belátható, hogy milyen nagyszerű (gyerekkönyv)olvasónak lenni manapság. Konklúzió: teljesen nélkülözhetetlen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr3214812494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása