Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Ulrike Rylance: Bors Bori -Kémek a strandon

2019. június 05. - palinta77

img_6331.jpg

A Bors Bori-sorozat egy gyönyörű napsárga borítóban pompázó ötödik résszel tért vissza. Nem is csoda, hiszen a közelgő nyári szünetben elutazik a kis csapat. Ulrike Rylance: Bors Bori-Kémek a strandon.

 img_6335.jpg

Vakáció ide, vagy oda, a vérbeli nyomozók mindenhol felfigyelnek a bűntényekre. Ezúttal az olaszországi Fiorentino, Luxurioso nevű hoteljében ütötte fel a fejét a szervezett bűnözés. Egy hamisítatlan törölköző-maffia eszén kell az elszánt nyomozóknak túljárniuk. 

img_6346.jpg 

Bors Borira és nyomozócsapatára egy fergetegesen csavaros nyaralás vár, ami eleinte egyáltalán nem tűnik többnek, egy átlagos, kissé uncsi fapados családi utazásnál. Konzervkaja, kemping és idegesítő testvér. A véletlen mégis úgy hozza, hogy az egész bagázs találkozik a népszerű üdülőhelyen és innen már egyenes út vezet a (bűn világába) válogatott kalandokig.

img_6344.jpg 

Rylance az előző kötetek összes szeretnivaló fogását újra bevetette és ötödik alkalommal is elérte, hogy egy percre se unatkozzunk!  A cserfes és vagány főnyomozó figyelmét semmi sem kerülheti el és nemcsak a pincér kétes ügyleteit veszi észre, hanem a szülők sztereotipikus vonásait is egy jelképes szemforgatással díjaz. Apa megszállottan próbálja a legfinomabb fogásokat összerittyenteni a kis kempingfőzőn de a fémdobozos gasztronómiának is megvannak a határai, anya pedig végkimerülésig járja a cipőboltokat. Miután a szerző ily módon összekacsint a fiatalabb olvasóival -az idősebb korosztály itt álljon meg és gyakoroljon 30 másodperces önkritikát-, utána azonnal beleveti magát az élet sűrűjébe. 

 img_6370.jpg

Boriék nyaralása bővelkedik mulatságos helyzetekben, hiányos olasz nyelvtudásuknak és a két őket kísérő kutyusnak köszönhetően is. A lökött, de menetrendszerűen a legkínosabb pillanatokban megszólaló diktafon pedig már egy külön kategória. Persze, ahogy a közös családi hepajokon lenni szokott, itt is egy kicsit mindenki lököttebb, mint a szokásos, de végül ki bánja, ha a a hét végén egy felejthetetlen tábortűz köré lehet gyűlni?!

img_6341.jpg 

Ez a kötet is ugyanolyan könnyed szórakozást ígér, mint az előző négy. Ebbe a hangulatba, még az is belefér, hogy Bori egy kis szókincsbővítést végezzen. A fordítás most is Győri Hanna remek munkája. 

Lisa Hansch rajzai ezt a részt is sokkal mozgalmasabbá varázsolják. Minden oldal hemzseg az apróbb, vagy nagyobb illusztrációktól. Még mindig inkább egy bőséges képanyaggal ellátott naplóra hasonlít a könyv, amiből csak úgy árad az olvasás kalandillata.

Rylance sorozatát, akár egy első osztályos kezébe is szívesen adnék (persze csak akkor, ha már stabilan ismeri az összes betűt), mert fiúkat és lányokat is egyformán megmozgatja ez a sok fordulatos esemény. Év végi ajándéknak tökéletes!

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr9314878470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása