Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Csak egy

2019. augusztus 06. - palinta77

img_7386_1.jpg

A német Év játéka-díj győztes társas tele van hurrá-pillanatokkal. És ez még nem is a legjobb hír, amivel a Csak egy szolgál. (Megpróbálom betartani a fogadalmamat és nem csinálok szóviccet a játék nevéből. Pedig annyira könnyű lenne.)

Elsősorban a rangos díj miatt muszáj volt kipróbálni, de már az első játékok után kiderült, hogy sokkal erősebb érvek miatt kell a család közös kedvenceként számon tartani. Utóbbi címet pedig elég kevés játék tudja magáénak mondani.

img_7422.jpg

 

Nem tudsz ellenállni
Ez van. A játékszabály olyan minimális, hogy a kellékek szétosztása közben végzünk a magyarázattal. Ez még mindig az elsődleges preferenciák között szerepel, mert Á rendszerint szívességi játékosként van jelen, úgyhogy nála minden játék hátrányból indul, amit három percnél hosszabb ideig kell ismertetni.

img_7415.jpg

Aki csak kipróbálta, szívesen játszik vele. Sokszor. És nem kell senkit sem meggyőzni, se kedves mosollyal, se szelíd unszolással, vagy keményebb érvekkel. Akár el is nevezhetnénk (játsszunk) ’csak még egyet’-nek(A legcukibb, amikor még csak beszélgetünk a játékélményről, de már fejben elkezdik játszani, hogy a 'karton'-ra milyen kulcsokat találnának ki.)

Na, mi a feladvány?

img_7394_1.jpg

A játékosok együtt próbálják meg rávezetni társukat a megfejtésre, oly módon, hogy a feladvány kapcsán mindenki Csak egy szót ír fel a táblájára. Viszont ezek a szavak kizárólag abban az esetben érvényesek, ha különbözőek, egyébként kiesnek a játékból. Azonos kulcsszavaknak minősülnek az azonos szótővel, pusztán többes számban eltérést mutatók. 

A feladvány ugyanaz, de van két egyező kulcsszó, ilyenkor... 

img_7398.jpg

Tegyük fel, hogy a ‘Póker’ a kitalálandó feladvány. Az egyik játékos leírta a ‘kártya’, a másik pedig a ‘kártyajáték’ szót. Sajnos mindkettő azonnal kiesik a játékból, tehát a játékos, akire a megfejtés vár csak a harmadik szót, az ‘arc’-ot látja, ami önmagában még nem visz közelebb a megoldáshoz.

...az azonosak kiesnek a játékból. Két szóból kell megfejteni a rejtvényt. 

img_7401.jpg

Egészen gyönyörűséges fordulók alakulnak ki. Ludovic Roudy és Bruno Sautter arra építenek, hogy egy-egy hétköznapi tárgyat, jelenséget, személyt miként tudunk szintetizálni a leghatékonyabb módon. Mi a legjellemzőbb szó, amivel leírhatjuk a ‘Rádió’-t? A ‘hírközlés’, vagy a ‘Danubius’ fogja egyértelműen megidézni? Könnyebbséget jelent, ha ismeretségünk már játék előtti időkre datálódik, tudunk olyan utalásokkal élni, amikben okkal bízhatunk, hogy elvezetnek megoldásig. 

Több játékosnál pedig attól lesz izgalmas, mert ilyenkor eltérő gondolatmenetek szülik a kulcsszavakat, amik olykor tévutakra is vezethetnek és persze az ismétlődések esélye sokkal nagyobb. Ilyen akadályokon átküzdve magunkat csoda, hogy örömujjongásba kezdünk? Többnyire a pontozással sem veszkődünk, mert a játékélmény bőséges örömet nyújt. 

img_7427.jpg

Minden játékosszámhoz, korcsoportnak 
Olyan cicomázatlanok a szabályok, hogy az egyszerűség nirvánájában lebegni szeretők is imádni fogják. Ráadásul adaptálható az egész játék, akár 8 évesnél kisebbek számára, de iskolai tanórákon, idegennyelvtől kezdve bárhova bevihető. Jó, készségtárgyakra nem, de legyen már valami hátránya is. 

img_7420_1.jpg

Utazás? Az sem gond!
Utazótársnak is tökéletes, mert a bőrönd méretétől függően annyi cuccot viszünk el belőle, ahányat jónak látunk. Egy barátnőm, aki ugyanolyan gyorsan rákattant, mint én csak az ötletet és néhány kézzel írott kártyát vitt magával. A galád, még azt is kitalálta, hogy a gyerekével másoltatott le a kártyákból, így a repülőút során is tudják majd játszani. De bárhol működik. Étteremben, sátor előtt, mezőn. Ha nagyon introvertált hangulatban vagy, azért vigyázz, mert igazi embermágnes. 

img_7410.jpg

Addiktív.
Teljesen. Ritka, hogy családilag ennyire rákattanunk ugyanarra a játékra. És az is, hogy egy ennyire egyszerű ötlet ilyen színes, kalandos, hosszan élményeket generáljon. Á egyébként ezeket a faék-jellegű ötleteket értékeli, ahol minimális szabályt kell fejben tartania. A 110 kártyán szereplő, összesen 550 szóval elég sokáig elleszünk, de újakat kitalálni sem probléma. Szeptembertől, amikor újra indul az ovi-suli-rohanás könnyen beilleszkedik estéinkbe.

img_7430.jpg

Nem bírom ki, hogy ne örüljek annak a ténynek, hogy magyarul már hónapokkal a Spiel des Jahres -nyertes kihirdetése előtt elérhető volt. Micsoda társasjátékos aranykorban élünk!

Okosjátéknál itt megtaláljátok a Csak egy-et.

Játékosok száma: 3-7 
Életkor: 8+ (nálunk 7+)
Külcsín/Belbecs: ne hagyd ki
Ára: 6.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr2614997168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása