Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Patchwork

2015. szeptember 06. - palinta77

 

f56a6210.jpg

Nem mértem, de talán 10 perc kellett, hogy beleszeressünk Uwe Rosenberg Patchwork nevet viselő játékába.  Nem csoda, hogy a Magyar Társasjátékdíj jelöltjei közé is bekerült.

Az első játék után P határozott véleménye: Játsszunk még egyet! És játszottunk, T alvásideje alatt napokig csak ezzel.

A Patchwork tökéletes bevezető a stratégiai társasok világába, elsősorban az egyszerű játékszabályok miatt, melyeket 5 perc volt elmondani, megmutogatni, és megtanulni. Másodsorban a könnyen átlátható stratégiája miatt.

Maga a játék sem tart tovább fél óránál, így a próbamenet után azonnal ki tudtuk próbálni  élesben.  Az ajánlott korosztály ugyan 8+, de P-vel (6,5) gond nélkül játszunk vele. Átlátja és élvezi. Az első játék után azonnal érhető volt, hogy milyen szempontokat érdemes döntési helyzetekben figyelembe venni, hogyan lehet ellensúlyozni egy rosszabb lépést. Így nem a szabályok biflázásával, vagy a szabálykönyv bogarászásával telt az idő, mindenki a saját taktikájára tudott koncentrálni.

Sajnos állandó játékostárs-hiánnyal küzdünk. Nagyon ritkán fordul elő, hogy kettőnél több cimborát tudunk összeszedni. A Patchwork viszont a játékostársak számát tekintve is kellemes kivétel, hiszen eleve két játékosra tervezték. 

Végül, de nem utolsó sorban az összes elem szép és igényes. Kemény kartonból, illetve fából vannak, a foltok szép színesek és dacára a műfajnak egyáltalán nem csajosak. Ez pedig igen lényeges szempont, mert bizony ez is egy olyan játék, ami még sokáig, rendszeresen az asztalra fog kerülni

 f56a6202.jpg

A játék célja, hogy a takarótáblát a lehető legkevesebb kihagyással beborítsuk foltokkal úgy, hogy a foltok érinthetik, de le nem fedhetik egymást. Ehhez foltokat lehet vásárolni, melyekért gombbal fizetünk. A játék végén az nyer, akinek a takarótáblája a legjobban lefedett és a legtöbb gombot gyűjtötte. Ez elsőre nem hangzik túl bonyolultnak, azonban a cifrán konvex foltok összeillesztése komoly - de igen kellemes - fejtörést okoz.

 A játékmenet könnyed és kellően pörgős. A sorra kerülő játékosnak el kell döntenie, hogy foltot választana, amiért gombpénzzel kell fizetnie, vagy ha nincs elegendő gombpénze akkor lép az időmérő táblán, ahol minden lépésért fizetséget (gombot) kap. 

A foltokon három információ található: hány darab gombot kell érte fizetnünk, mennyit kell érte az időmérőn lépni, a harmadik pedig azok az extra gombok, melyekkel időről-időre megnövelhetjük gombjövedelmünket. Nyilván az a folt, amellyel a jövőben több gombjövedelemhez juthatunk drágább, azok viszont melyeken kevés az extra gomb, vagy egy sincs, olcsóbbak.

f56a6208.jpg

Tehát mérlegelni kell, hogy az adott foltválasztékból és a rendelkezésünkre álló pénzösszegből tudunk-e olyan foltot választani, amely leginkább megfelel a táblánkhoz. P először teljesen random módon válogatta össze a foltjait, még azzal sem bíbelődött, hogy próbálgassa melyik fedné le a takarótáblát a legjobban. Én pedig úgy voltam vele, hogy nem segítek. Nem piszokságból, amiért a múltkor elpáholt a Carcassonne-ban, csak arra gondoltam, hogy most egy kicsit elengedem a kezét, lássuk, mi történik. Az első két játékot simán elvesztette. Láttam rajta, hogy szeretné a Patchwork-öt visszaküldeni az óhazába, de közben fenemód bosszantotta is, mert kezdte kapisgálni, hol ronthatta el és szeretett volna revansot venni. Nem kifejezetten rajtam, inkább önmagának bebizonyítani, hogy ennél sokkal jobban megy ez neki. Így azonnal két rendkívül megnyugtató felfedezést tettem. Az első az volt, hogy sikerült véglegesen megfertőznöm a társasozással (hurrááá!), a második pedig, hogy a gondolkodásmódja mennyivel szofisztikáltabb lett az elmúlt egy évben (dupla hurráá!). A harmadik napon már hangosan gondolkodva mesélt arról, milyen szempontok szerint választ a foltok közül és mik a tervei. 

Rájött, hogy adott esetben jobban jár, ha a tábláját igyekszik minél jobban lefedni, mint ha csak az extra gombokkal felszerelt foltokat próbálja elhappolni. Sőt, még arra is figyelt hogy ha én nagyon előreszaladtam a táblán, mondjuk három, négy lépéssel, akkor ő simán tudta úgy intézni, hogy kétszer egymás után kerüljön rá a sor. Hiszen a Patchworknek ez is egy újítása: a játékosok nem egymást váltogatva következnek, mindig a leghátul lévő játékoson van a sor. Így, ha a két bábú között több kockányi a távolság könnyen megeshet, hogy az egyik játékos kétszer egymás után következik. Mondjuk egyszer lép, gombot kap érte, amiből utána foltot vásárolhat. Jót mosolyogtam, amikor P -hét nyárral a háta mögött- a tapasztalt játékosok magabiztosságával legyintett, amikor a játék elején ezt kezdtem elmagyarázni: “Jaj Anya, ezt már a Tokaidonál rég megtanultam!” Már csak az érdekelt, hogy vajon itt is tudja-e alkalmazni a fentebb leírt trükköt. Simán. 

Taktikázásánál a következő szempontokat kell észben tartani:

1. Mindig csak három soron következő folt közül választhatunk. 

2. A foltok kiválasztásánál három tényezőre figyeljünk: a foltok pénzbe (gombba), és időbe kerülnek, végül pedig a foltokon szereplő extra gombokért gombjövedelemet kaphatunk. Ez utóbbi extra gombgyűjtésre ad alkalmat.  Ügyelni kell arra, hogy amely folton több extra gomb van, az több pénzbe és időbe is kerül.

3. A játék végén, az üresen marad mezőkért, melyeket nem fednek le foltok, pontlevonás jár. Ugyanakkor az üres mezőket ellensúlyozhatjuk a megmaradó gombtőkénkkel, amit az összesítésnél szintén számításba kell venni.

4. Gombokat így gyűjthetünk: 

  • lépegetünk az időtáblán, ekkor nem vehetünk el foltot, de kapunk érte gombot.
  • Az időtáblán rálépünk, vagy áthaladunk egy gombbal jelölt mező felett. Ekkor megkapjuk a takarótáblánkon lévő foltokon szereplő gombok számának megfelelő mennyiségű gombpénzt.

5. A játékosok nem felváltva következnek egymás után. Mindig az a játékos kerül sorra, akinek az időjelző korongja az időmérő táblán leghátul van. Így előfordulhat, hogy akár többször egymás után ugyanaz a játékos hajthat végre akciókat.

Ezek után már akárki megláthajta, hogy a Patchwork könnyen átlátható, szórakoztató játék, egyáltalán nem unalmas, hiszen a takarótáblát foltokkal lefedni nem kis dolog, így aztán újrajátszhatósága sem kérdéses. Ha valaki esetleg idővel szívesen elmerülne a komolyabb stratégiai/taktikai társasok világában, akkor ez a társas egy nagyon jó kiindulási pont.

 

Külcsíny: masszív elemek, igényes és szép kidolgozottság

Beltartalom: könnyű szabályokkal, érdekes, elgondolkodtató játék (max. 30 perc)

Korosztály: 8+ (nálunk 6,5+)

Ára: 4.990,- Ft

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr827714352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása