Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

2015. november 03. - palinta77

f56a6120.jpg

Bosnyák Viktória írásait nagyon lehet szeretni Ezért régóta kiváncsian vártam, hogy a mi polcunkra is felkerüljön a Tündérboszorkány. Mivel P még csak háromnegyed 7, úgy döntöttem mégsem várok sem egy, pláne nem két évet, mire eléri a javasolt korosztályt. (Egyébként is, reményeim szerint ezt a könyvet már magának fogja olvasni.) Az elhatározást tett követte, elolvastam magamnak, hogy egy kicsit újra átéljem milyen jó volt 9-10 évesen bekuckóznom egy letehetetlenül izgalmas és szép mesekönyvvel. Hát mit mondjak: pazar. 

Minden a Békés Utcai Általános Iskolában kezdődik szeptember 1-jén, ahová nehéz szívvel baktat Jóhegyi Laci a vérbeli könyvmoly. Gyakorlatilag könyveken él. Így aztán számára szörnyen szomorú, hogy elkezdődik az iskola, ahol -elvileg- nem olvashat amikor és amennyit szeretne. Mindenesetre az évzárót valahogy mégiscsak túl kellene élnie, ezért aztán husss! fel a könyvtárba, egy tűrhető könyvért. Itt regnál a könyvtáros néni, Morcz Aranka, aki valóban annyira morc, hogy még a tanári kar is messzire elkerüli. Hát még a gyerekek! Egyedül Laci jár be hozzá győzhetetlen könyvéhségében. A könyvtáros néni elszigeteltsége bizony nagy probléma, mert Aranka néni -hiába morc-  valójában tündér. Kapott is egy levelet a Fő könyvtündértől, melyben értesítik, hogy hamarosan kénytelen visszavonulni az Könyvtáros Tündérek Tündérországi Nyugdíjasotthonába, hiszen évek óta nincs egyetlen új beiratkozás sem a könyvtárba. A Tündérországi Nyugdíjasotthon ellenben egészen sivár hely, hiszen ott aztán egyetlen könyv sincs!

A feladat adott: meg kell menteni Aranka nénit, rá kell venni minél több gyereket az olvasásra. Ez távolról sem könnyű, hiszen az elhagyatottságtól nem csak megöregedett és alaposan megcsúnyult a tündér, de zsémbességével mindenkit elriasztott. Ráadásul még titokzatos, sötét erők is felütötték fejüket az iskolában, akik mindent megtesznek, hogy eltántorítsák a gyerekeket az olvasástól.

Bosnyák Viktóriát eddig csak az anyanyelvi sorozatáról ismertem (Sirály a király, Amikor kivirágzott a fánk fánk!, Elek, merre keresselek!), melyekben egy-egy nyelvi problémát jár körül (j-ly stb.). Ez a regény teli van nem csak fantáziával, sziporkázó, frappáns ötletekkel, de vicces, fordulatos és szórakoztató kalandokkal. Azt hiszem nyugodt szívvel mondhatom, hogy aki ilyen lebilincselően tud írni, az nemcsak nagyon szereti a gyerkeket, de alaposan ismeri is őket. Ezek után nem is kérdés, hogy a második részt is muszáj elolvasni, melyben az iskola rettentő hírű klottgatyája  tornatanára lép előtérbe.

A Tüdérboszorkány-trilógia a Kolibri Kiadónál jelent meg új, gyönyörű kiadásban, mely Marosi Krisztina tehetségét dicséri.

A könyvön ugyan 10+ van feltüntetve ajánlott korosztályként, de szerintem már korábban is oda lehet adni a gyereknek önálló olvasásra, ha elkezdte úgysem fogja letenni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor biztosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr297675168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása