Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Egy kutyás, egy cicás

2015. november 12. - palinta77

 



Elérkezett az idő, hogy T-vel kicsit hosszabb könyveket is olvasgassunk, mint az elmúlt év kedvencét, Maszatot. Az utóbbi hónapokban időről időre próbálkoztam, hogy állandó olvasmányunk mellé becsempésszek más történeteket is. Nem mintha bármi bajom lenne Berg Judit és Agócs Írisz ikonikus könyvsorozatával, csakhát annyi jó mese vár ránk a polcon, ne szomorkodjanak olvasatlanul. Csalinak két könyvet választottam. Az egyik régebbi szerzeményünk, a másik egészen friss.


Kőszeghy Csillag: Hanna és Gubanc

 

f56a7115.jpg

A kutyák és macskák mindig nyerők, úgyhogy először Kőszeghy Csilla Hanna és Gubanc című történetét olvastuk. Elsőre egymás után kétszer. Majd azt követően még sok estén. Az akvizíció idején -jó régen- már ismertük Bumburi történeteit, így számítottam rá, hogy ugyanolyan igényesek lesznek a rajzok, és szerethető a történet. Nem is tévedtem. Az írónő kíválóan ráérzett arra, hogyan kell kisebbeknek jó könyvet írni. Egy egyszerű helyzetet bont ki annyira ügyesen, hogy a kisebb gyerekeket is azonnal lebilincseli. Könnyen érthető, és átélhető a történet. Például T hosszú percekig bámulta Kopasz úr fejét, és nagyot nevetett a kiskutya-kisbaba pároson, akik egymásnak nyújtják ki a nyelvüket. A rajzok humorosak és szívmelengetőek. Minden együtt van, ami egy kétévest elszórakoztat. Sőt, még P is örömmel fedezte fel magának újra a történetet.

f56a7113.jpg

Hanna, a főszereplő kislány régóta vágyik egy kutyusra. Vágyakozva nézi a többi kutya tulajdonost, akik boldog összhangban élnek négylábú barátaikkal. Mígnem egy nap észrevesz egy fekete gombolyagot, és elkezdi követni: lépcsőn fel, és ablakon ki. Aztán a kellő pillanatban, amikor már jó nagy a gubanc, egy lábmozdulattal a segítségére siessen. De vajon a két magányos szív hogyan fog egymásra találni?

f56a7110.jpg

 

 

Fiep Westendorp és Mies Bouhuys: Pim és Pom -A nagy kaland

f56a7125.jpgAzonnal megakadt a szemem a könyv borítóján. Nemcsak azért, mert gyönyörű, izgalmas színe van, hanem mert első pillantásra is láttam, hogy az illusztrátor nem más, mint a hazájában -Hollandiában- méltán népszerű Fiep Westendorp. A hölgy rajzait mi Annie M. G. Schmidt Titi könyveiből ismertük meg, de számtalan egyéb könyvet is illusztrált. Például Pim és Pom történetét, melyet szintén a Pagony adott ki, Varga Orsolya fordításában.

f56a7123.jpg

A két cica -önhibáján kívül- komoly galibába keveredik: elvesznek otthonról. Hiába is keresi őket gazdájuk, a Kedves Hölgy, nem leli nyomukat. Így hát, nincs más választás, a cicáknak kell kézbe venni saját sorsukat, hogy hazajussanak. Akadályok során kénytelenek átküzdeni magukat, miközben utaznak cirkusszal, kipróbálják a kóbor macskák életét, sőt rövid időre különválnak, de csak azért, hogy a végén egyetlen látványos kaland során összetalálkozzanak. 

f56a7121.jpg

Nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legjobb dolog, ami Hollandiában egy mesével történhetett, ha Fiep Westendorp készítette hozzá a rajzokat. Nemcsak remek érzékkel választja ki a lényeges vonásokat, de a színekkel és a formákkal is bravúrosan bánik. A figurái egyszerűek, de jellemüket egy kéztartással, vagy egy grimasszal sikeresen megformázza. Mivel egészen fiatal korosztály számára készült a könyv, így fontos, hogy a szöveg és a képek aránya viszonylag egyensúlyban legyen. Mindezt úgy, hogy a rajzok főként három színből és ezek árnyalataiból állnak: kék, piros, sárga (najó egy kis fekete-fehérrel). Nincs hiányérzetem, egyáltalán nem furák a piros-szürke fák, a sárga fű. Sőt inkább izgalmas figyelni, hogy milyen életvidám, ragyogó világot hoz létre pusztán pár színárnyalat segítségével.

f56a7118.jpg

A könyvet 3 éves kortól ajánlják, nem véletlenül, hiszen ez már egy kicsit cirkalmasabb történet, mint Gubancé. Így Pimék kalandját T -2 évesen- még nem tud teljes értékűen élvezni, de a képeket sokáig és örömmel lapozgatja. Ezért aztán nálunk még biztosan elő fog kerülni.

f56a7117.jpg

  

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr257959934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása