Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Cash n' Guns

Családterápia újratöltve! -a játék, amiért érdemes bulit rendezni

2015. november 13. - palinta77

f56a7150uj.jpgNemrég Miúról és Vauról azt írtam, hogy visszacsengenek a történetekben a háztartások zörejei -azóta egyébként kiderült, hogy okkal gondoltam így, Finnországban családterápiákban sikeresen használják a könyvet. Ebből a szempontból nézve, a Cash n' Guns-t felvehetjük a sikeres konfliktus-kezelő és feszütségoldó módszerek sorába.

Valljuk be, nagyon vonzó perspektíva, ha az év- és napközben felgyülemlett feszültséget ilyen szimbolikus módon levezethetjük. Kipróbáltuk, működött. Az elején még félénken és rendkívül visszafogottan, vaktölténnyel lövöldöző kultúrlényekből hamar vihogó, izgatott felnőttek kerekedtek. A bandatagok a hétköznapokon szigorúan megtartott fegyelmezettségüket a játék harmadik körére levetkőzték és mindent megtettek, hogy a többiek orra elől szemérmetlen mennyiségű gyémántot, készpénzt és festményt nyúlhassanak le.

f56a7144uj.jpg

Bár a blog társasjátékokkal foglalkozó részét azért hoztam létre, hogy a gyerekeimmel megélt játékélményeinket sorra vegyem, másoknak ötleteket adjak, esetleg kedvet csináljak a társasozáshoz, ebben a posztban mégsem egy gyerekjátékról lesz szó. Mert néha kijár egy kis játékidő az anyuknak és az apuknak is. 

Azért leszögeznék egy fontos tényt: nagyon nem vagyok fegyver párti, az erőszakot pedig még kevésbé szívelem.  P első műanyag puskáját viszonylag későn kapta, miután erről Á hosszasan győzködött. Persze teljesen felesleges volt ódzkodásom, mert a földön ártatlanul heverő botból azóta is bármikor tud fegyver kerekedni. Ettől függetlenül nagyon nem pártolom azokat a játékokat, amikben az erőszak dominál. Így aztán rendkívüli szerencse, hogy NEM az ERŐSZAK a játék lényege, hanem a BLÖFFölés. A habszivacs pisztolyok valójában csak kiegészítők, amiktől érdekesebb, hitelesebb a játék. 

f56a7146uj.jpg

Az első játékra pár napot várni kellett, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem bírtunk négy játékost összeszedni. Egyébként, ha bármi gondot jelentett a játék kapcsán, akkor ez: muszáj minimum négy (vagy több) embernek játszania. Persze ez nem a játék hibája, inkább a mi háztartásunkban ad okot az állandó busongásra. Aztán beszerveztük egy barátnőmet és anyósomat. Szegényt már annyiszor "belerángattunk" különféle társasozós kalandunkba, és ez alkalommal is megadóan tette, amit kellett. Egészen addig, míg össze nem szedett három sérülést, és kiesett a játékból. Nem volt mit tenni, rémesen sok kincset gyűjtött, én pedig nyerni szerettem volna. 

Ma reggel meg már azon kaptam magam, hogy fogmosás közben sorra veszem azon barátok sorát, akik mozgósíthatóak lennének egy vidám társas összejövetel erejéig. Anyósom ugyanis az első játék után tegnap este már nem állt kötélnek. Remélem csak átmenetileg.

Összefoglalva: úgy fest, lett egy játékunk, ami miatt muszáj bulit szerveznünk.

A szabályok rövidek és frappánsak, úgyhogy minden szempontból ideális választás ha több ember összeverődik.

f56a7142uj.jpg

A játékban egy bűnbanda tagjait alakítjuk, akik megpróbálnak 8 körön át osztozkodni a zsákmányon, nyolc darab tölténykártyájukat felhasználva.

Először mindenki választ magának egy karakterkártyát, és kap 8 darab tölténykártyát, melyek közül 5 vaktöltény (kék) és csak 3 éles (piros). Választunk egy keresztapát (az első körben a korelnök lesz), akinek azért jó, mert az egész játék során két golyóval a szájában kell játszania. Najó, igazából azért klassz keresztapának lenni, mert a célzás fázisban utasíthatja az egyik játékost, hogy célozzon másra. Az osztoszkodásnál pedig a keresztapa választhat először magának zsákmánykártyát. 

A játék menete (csak hogy mindenki lássa milyen egyszerű, de nagyszerű):

Minden kör hét lépésből áll (nem kell megijedni, a második kör után már mindenki memorizálja, hogy mi a teendő):

  1. Az asztal közepén kirakunk körönként 8 darab zsákmánykártyát (gyémántok, pénz, festmények).
  2. Ezután választunk egy töltényt.
  3. Majd a keresztapa háromig számol, és megcélozunk valakit.
  4. Ekkor a bűnbanda feje utasíthatja az egyik bandatagot, hogy célozzon másra. Ez pedig egy olyan kérés, amit nem utasíthat vissza a játékos.
  5. Eztán jön a bátorságpróba, mely nem más mint egy menekülőút. Hiszen még a tölténykártyák felfedése előtt eldönthetjük, hogy állva marad-e a karakterünk és megvárjuk, hogy éles tölténnyel lőttek ránk, vagy inkább feldöntjük a szereplőnket, és megússzuk a sérülést. 
  6. Miután ez tisztázódott, jön a tölténykártyák felcsapása. Akire éles (piros) tölténnyel lőttek, az sérül egyet (három sérülés után pedig kiesik a játékból) és nem vehet  részt az osztoszkodásban. Ha kék töltényt használt a ránk célzó, akkor nem történik semmi, mehet az osztoszkodás.
  7. Az osztoszkodás fázisában a keresztapától indulva mindneki elvesz egy kártyát. Természetesen nemcsak gyémántot, festményt és pénzt lehet gyűjteni. Az ügyesek megszerezhetik a következő keresztapa címet, hozzájuthatnak az elsősegélycsomaghoz, mely begyógyít minden sérülést, vagy extra töltényeket nyerhetnek.

És ez így megy 8 körön át. Érdemes figyelni, hogy a többi játékos mennyi éles töltényt használt már fel, hogy tudjuk a következő körökben mire számítsunk, ha minket szemelt ki célpontjának.

f56a7145uj.jpg

Eddig tartott az alapjáték. A profi osztozkodókra is gondoltak a játékfejlesztők, amikor készítettek a karakterekhez izgalmas képességkártyákat, amikkel a játék még fordulatosabb lesz, de ezt már tényleg mindneki próbálja ki maga. 

Végre egy olyan bulijáték, amit félősök is szeretni fognak, mert nem kell kiállniuk a nagyközönség elé mutogatni és ugra-bugrálni. Bulik elejére, teához, sörhöz, bármihez. 

Nem bírom megállni, hogy ne osszam meg azt a kis gyöngyszemet, (ha jól sejtem játékszabály fordítójának Kohári Zsoltnak az érdeme) ami a szabály elején található, és talán pontosabb képet ad a Cash n' Guns hangulatról, mint nekem sikerült 4661 karakteren keresztül:

"Azt hitted, véget ér a balhé, mikor a furgonban már ott a szajré, és a zsaruk elől majré nékül hajráztatok el? Hát tévedtél, mert nehéz jó társakra lelni, főleg, ha osztozkodni kell... " 

Idézet vége, Ti pedig érezzétek a vibe-ot és lazuljatok le a hétvégére!

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem. 

 

Külcsíny: masszív elemek, vicces és jópofa grafika

Beltartalom: könnyű házibuli játék (max. 30 perc)

Korosztály: 10+

Ára: cca. 8.900,- Ft

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr658066752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása