Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

M. G. Leonard: A Bogaras fiú

2017. január 26. - palinta77

img_2702.jpg

Ha életed egy pontján valamiért úgy döntöttél, hogy nem fogod szeretni a bogarakat, akkor a Bogaras Fiú nem fog lázba hozni. Viszont ha szereted a letehetetlen történeteket, amik egy érdekes világába kalauzolnak, akkor ezt Neked írom. 

Dr. Bartolómeó Cuttle nyom nélkül eltűnik a Természettudományi Múzeum alagsorának bezárt szobájából. A  nyomozás zsákutcába fut, az immáron elárvult Darkus beköltözik apai nagybátyja, Max bácsi házába. Az újdonsült lakótársak azonnal egyetértenek abban, hogy a megmagyarázhatatlan esetnek kénytelenek ők a végére járni. Közben Darkus életébe három új barát is belép, kettő az iskolából kerül ki, a hamadik meg a fura szomszéd gatyájából mászik elő hat lábon. A Baxter névre keresztelt orrszarvúbogár nemcsak mérete miatt különleges, hanem azért is, mert érti az emberi beszédet és testének jelzéseivel válaszolni is képes. A nyomozást a Múzeum alagsorában kezdik, a rovartani gyűjtemény szigorúan elzárt szobáiban. Itt fény derül néhány apró furcsaságra, de kézzel fogható bizonyítékot Baxter tud csak szerezni azzal, hogy felhozza a szellőzőből Barty szemüvegét. Az első nyom tehát megvan, azonban a további töprengéseket megszakítja a rettegett Lucretia Cutter megjelenése. Nyugodtan képzeljétek el úgy, mint Szörnyella de Frász bogaras változatát. Ugyanolyan szimpatikus és nagyjából annyira rabja saját megszállottságának. 

Ezen a ponton megakadni látszik a detektívek munkája és Darkus figyelme is a szomszéd kert és ház felé fordul. Hamar felfedezi Baxter sorstársait, akik a ház egyik szobájában egy egész bogárhegyet építettek maguknak. A legjobbat viszont még nem mondtam, ők is ugyanolyan okosak, mint Baxter. A jó szándékkal, tiszta szívvel közeledő kétlábúakkal szívesen kötnek barátságot. Bár ez eleinte mellékszállnak tűnik a nyomozás fő csapásirányához képest, a hamarosan megjelenő Lucretica Cutter bizonyság arra, hogy Darkus-nak és barátainak akcióba kell lépniük. Mostmár nemcsak az eltűnt apukát kell előkeríteni, de meg kell menteni a kolóniát. Hősünknek pedig be kell merészkedni az ellenséges vonalak mögé. És nem megy egyedül.

Ugyan a könyv egy trilógia első része, mégis hálás voltam, amiért az írónő nem hagyott minket kétségek között  a legfontosabb kérdéseket illetően. Ami nem derült ki, azt örömmel elolvassuk a folytatásban. A Bogaras fiú története témájában, a szöveg stílusában, ritmusában tökéletes választás volt. Szeretem, amikor a könyvek egy olyan világba kalauzolnak el, amiről nem is sejtettük, hogy érdekel minket, de a könyv hatására őszinte érdeklődés alakul ki bennünk.  Megkapó szelete volt a történetnek az a folyamatot (mostanában mennyi ilyet olvasunk), ahogy az eleinte ignorált, netán lenézett, magányos szereplő, apránként átesik a saját kis metamorfózisán: rátalál önmagára, a "hangjára". Ebben a történetben különösen kedves volt, hogy Darkus és barátai mindezt a szintén periférián mozgó bogarak megmentésével valósíthatták meg (akik végső formájukat szintén átváltozással érik el). A sodró erejű krimiben egymás követik az izgalmas fordulatok, merész haditervek, bunkerépítések, bogárbarátságok szárba szökkenése. Miközben vadul versenyeztettük merész ötleteinket a nyomozás kapcsán, észrevétlenül megtanultunk egy csomó bogaras ismeretet. Mire végeztünk az olvasással, már meg sem lepődtem ha valakinek kirepült  a száján egy "elytra", vagy "coleoptera".  

M. G. Leonard jól adagolta a fordulatos eseményeket, közben ellenállhatatlanul érdekessé és szimpatikussá varázsolva a bogarak világát. Az utolsó lapokon már mindenki vagy saját bogárbarátról álmodzott, vagy egy kiadós bogárlesről a kertben. Öröm volt nézegetni Julia Sardá gyönyörű borítóját, a fejezetek elején és végén mászkáló vicces bogárcsapatok és az illusztrációk könnyed játékosságot csempésztek a történetbe. A fordítás Rindó Klára és Szabados Tamás munkája. 

P személyes üzenete (úgy látom ebből rendszer lesz): ez egy szuper könyv, izgalmas is, olvassátok el! És ne bántsátok a bogarakat!

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr4912124347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása