Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Princess- Mentsük meg a hercegnőt!

2017. március 08. - palinta77

img_3457.jpg

Mostanában egyre gyakrabban kéri családunk legkisebb tagja, hogy társasozzunk. Mivel hamarosan 4 éves lesz, a régi kedvencek mellé gondoltam kipróbálhatnánk valami újat, amit a testvérével együtt tudnánk játszani. A társasozás szempontjából jelentős korkülönbség van köztük, ezért elsősorban kooperatív játékokban gondolkodtam. Ezért esett a választásom a Princess-Elvarázsolt hercegnő nevet viselő játékra. Remélve, hogy ha együtt küzdenek a közös célért, akkor az több tanulsággal fog szolgálni mindkettejük számára, mintha csak azt figyelnék, hogy ki, hogyan és mikor csal.

A játék célja, hogy a várban Csipkerózsika módjára alvó hercegnőt megmentsük úgy, hogy legyőzzük az utunkat álló hat akadályt. Ehhez a tábla minden sarkába képes oldalukkal lefelé elhelyezünk ún. segítő tárgyakat. Pl. lámpás, kulcs, csónak stb. A hat rózsaszín akadálylapkát az alvó hercegnőre helyezzük. A sötétedést és a játék végét jelző kastélylapok a tábla mellé kerülnek. 

A játékosok a tábla egyik sarkának egyikéből indulnak megkeresni azokat a tárgyakat, amelyek segítségével megmentheitk a hercegnőt. Kockadobásuknak megfelelően lépünk, az óra járásának megfelelő irányba. Ha a tábla szélein látható négy helyszín (ház, kévék, fenyők, hegyek) egyikére érünk, az ide halmozott kupacból felfordítunk egy hasznos tárgyat. (NB.: ha visszafordítjuk a lapkákat, akkor a memóriánkat is tornáztatjuk.) A játékos ekkor megpróbál kitalálni egy hihető történetet arról, hogy a választott tárgy hogyan segítheti legyőzni az akadályt. Ha a többiek elfogadják, akkor sikerrel járt, legyőzte az akadályt és a következő játékoson a sor.  Amennyiben Hold mezőre lépünk, akkor elkezd besötétedni a kastély körül. Teljes sötétségben viszont, nem tudunk tovább keresgélni, ekkor véget ér a játék. Ha már nagy rutinra tettünk szert hercegnő-mentésben akkor jelentkezzünk a megfelelő szerveknél elővehetünk egy másik kupac segítő tárgyat, vagy ha még ennél is nagyobb kihívásra vágyunk belekeverhetjük a különböző mesebeli szereplőket tartalmazó kártyákat is varázstárgyaink közé. Köztük is vannak olyanok, akik előremozdítják küldetésünket, vagy akadályoznak minket a kivitelezésében. A tárgyak ismétlődésével egy idő után kiszámíthatóváválik a játék, ezt segít elkerülni a második kupac segítő tárgy és a dobozban található üres lapocskák, amikre megrajzolhatjuk saját tárgyainkat. 

A rendelkezésre álló tárgyaink, még a játék előtt, felfordítva.img_3422.jpg

Kidbobozoláskor kicsit meglepődtem, mert a játék ötlete 1986-ból származik, ami nem tegnap volt. Ez látszik a rajzokon, némi ráncfelvarrás (az én ízlésem szerin) talán nem ártott volna. Ettől függetlenül az egészen kicsi, 4-6 éves korosztály és a konfrontálódástól vonakodók számára élvezetes, örömteli élmény a játék.  

A szabályleírás meglepő módon nagy mozgásteret hagy a játékosoknak. Magunk dönthetjük el, hogy milyen fondorlatos mentési akciótervet fogadunk el és mit nem. A játék komolysága érdekében persze érdemes nagyjából a valóság és a humor talaján mozogni (persze ez egy 4 évessel nem mindig sikerül). A történetek kiagyalása, a sötétség legyőzése, saját kis meséjük segítségével meglepően nagy izgalmat és örömöt okozott a gyerekeimnek. A legnagyobb sikerélményt viszont akkor könyvelte el a játék, amikor egy olyan kisfiúval játszottunk, aki azt gondolja, hogy nem szeret társasozni. (Egy ideje van már ez a kis meggyőződésem, hogy olvasni és társasozni mindenki szeret, maximum még nem találta meg a neki való játékokt, olvasmányt.) Az említett kisiskolás fiúcska nagyon erősen kerüli a kudarc élményeket, nem nyilatkozik meg szívesen mások társaságában, főleg ha társasozásról van szó. Szerencsére, amikor ketten játszottunk hamar a segítségemre sietett ha elakadtam valahol. Persze eleinte T is visszafogottan vett rész, de aztán látva a testvére lelkesedését ő is belelendült és a saját fantáziájára támaszkodva mindenféle ötletekkel próbált előállni. Néha persze túlságosan vadakkal is, de ezekre úgy tekintek, mint jó alkalmakra, hogy fontos dolgokról beszéljünk. Amikor  az egyik játékos azt találta ki, hogy a fegyveres őrt a gyémánt segítségével győzzük le úgy, hogy fejbe dobjuk vele, megegyeztünk, hogy ezt semmiképpen nem fogadjuk el, így a játékosnak újra kellett gondolnia tervét, valami békésebb módszert választva. 

Sötétedikimg_3447.jpg

Muszáj annyit idebiggyesztenem, hogy kicsiknek (4+/-) szóló játékról van szó, ezért felnőttként felesleges nagy ívű, fordulatos játékmenetre számítani, hiszen az ilyen korú gyereketől még nem lehet sokat elvárni társasozás tekintetében. Az óvodás korosztály viszont örömét fogja lelni benne, hiszen a játékhoz és a győzelemhez nem szükséges más, mint a képzelőerejük. Fantázia országban pedig a legtöbb 4-6 éves otthonosan mozog. Álmodozásaik olyan hatalommal ruházzák és egyszersmind vértezik fel őket, ami lehetővé teszi, hogy megélhessék belső vágyaikat, örömeiket, amint traktort/űrhajót vezetnek, hercegnők/tündérek/királyok/felfedezők, vagy éppen ádáz bűnözőket börtönizálnak. A kicsik ebben a korban kezdik el apránként elfogadni, követni a nekik tetsző szabályokat, korlátokat legyen az a kocka által kidobott eredmény pontos lelépése, vagy bármely más szabály. Nem is érdemes többet elvárni tőlük, mint megismertetni őket az örömmel, izgalommal, amit a társasozás okoz. A Princess tökéletesen alkalmas arra, hogy megszeressék a legkisebbek is társasozást, sikerélményben legyen részük, mert csupa számukra ismerős készséget kell latba vetniük a győzelem érdekében.

 

Ha kedvet kaptál, az Okosjátéknál tudod beszerezni a játékot.

Ár: cca. 5.990,- Ft

Korosztály: (3)/4+ 

Külcsíny/belbecs: a rajzok picit divatjamúltak, de ez rajtam kívül senkit nem zavart, hiszen mindenkit lekötött a játék

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr7712277141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása