Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Haba: Hamsterbande - Hörcsögbanda

2017. december 20. - palinta77

img_7385.jpg

A Haba-nak eddig sem kellett cukiságot a szomszédból kuncsorogni. Most viszont annyira túlléptek minden határon, hogy szinte csak hunyorogva tudok a Hambsterbande (Hörcsögbanda) táblájára ránézni. Elég hozzá annyi, hogy első látásra, hirtelen felindulásból stb. beleszerettem. 

img_7386.jpg

Máskülönben nem is nagyon tudnék a hörcsögcsapatunk hasznos tagja lenni. Az a feladatunk hogy a tél beállta előtt 1. összegyűjtsük és 2. leszállítsuk a téli élelmiszerkészletet a megfelelő föld alatti raktárba. 3. Mindezt azelőtt, hogy a fáról lehullana az összes levél és a süni téli álomra hajtaná a fejét.

img_7388.jpg

A békés együttélés jegyében mostamában feltűnően sok kooperatív játék kerül elő és még így is akad ütközési zóna. “Most miért oda léptél?" “Ne mááááár, a répát én akartam!” -a levesben bezzeg sosem akarja… . Egyszóval kihasználok minden lehetőséget, amivel elkerülhetjük a vitákat. Persze tisztában vagyok vele, hogy testvérek között ez teljesen normális (főleg, amikor a kilátáson veszekszenek az autóban). Pár éve említették valahol -lábjegyzetben-, hogy én vagyok a felnőtt, hát viseljem/kezeljem/legyek vicces. De akkor is: baromi f-á-r-a-s-z-t-ó bír lenni. Úgyhogy minden erőmmel haladok a kisebb ellenállás felé. Most éppen a hörcsögökkel.

img_7397.jpg

Na, de most térjünk vissza -még hunyorogva- a játékhoz. Az összkomfortos hörcsöglakosztályt puzzle módjára összeillesztjük. Majd ezután a járat megfelelő részeire behelyezzük a hörcsögkereket, a liftet, a kiskocsit és a lengőkabint (mi búvárharangnak becézzük, bár tudjuk, hogy igazából nem az). A Haba-tól megszokott magas minőségről árulkodik a  pontosan öszekapcsolódó tábla, a könnyedén mozgó alkatrészek és a hibátlan kiegészítők.A hörcsögrezidencia összeszerelése után beültetünk játékosonként 1 terményt (répa, bőza, lóhere) a tábla megfelelő helyére. Ezután felhelyezzük a fára a leveleket (ezek jelzik az idő múlását), majd a tábla mellé a süni figuráját, végül pedig a játékosszámnak megfelelő mennyiségű hörcsögöt a nappaliba rakunk.

img_7391.jpg

A kezdőjátékos dob a kockával és ennek az értéknek megfelelően tetszőleges irányba elindul. Minden lakrész 1 lépésnek számít, csakúgy mint a mozgó részek. Ugyanakkor a velük való utazás nem kerül lépésbe. 

Amikor a hörcsög olyan termőföldre érkezik, ahol tereményt talál, azt a játékos maga elé helyezi és elindul a bábujával, hogy eljuttassa a zsákmányt a megfelelő helyre. Minden játékos előtt egy termény lehet, de ha szükséges, akkor átadhatjuk a sajátunkat egy olyan játékosnak, aki előtt épp nincsen. (Így gyorsabban végzünk a szállítással.)

Amikor újra a kezdőjátékosra kerül a sor levesz egy levelet a fáról és a süni mellé helyezi. A játékot akkor nyerjük meg, ha az összes terményt elhelyeztük a megfelelő raktákhelyiségben. Ha nem sikerül és az utolsó levél lehullik, a süni pedig téli álomra hajtja a fejét, akkor vesztettünk.  Szükség esetén akár nagyobb kihívás elé állíthatjuk a csapatunkat, ha kevesebb levelet teszünk fel a fára.

img_7393.jpg

Bár a játék kimenetelét sok tekintetben a kocka határozza meg, a csapat összedologozása sokat lendíthet a betakarítás menetén. Előfordult -nem is egyszer-, hogy kis rágcsálóink cammogó tempója mellett nem jártunk sikerrel. Ami kellemetlen ugyan, de még ebben az esetben sem volt igazán keserű szájízünk, mert annyi vigaszunk megmaradt, hogy legalább a kedves sün jól érzi magát a vackán.

img_7409.jpg

Túl a gyönyörű kivitelezésen -imádom ezt a fajta viccesen vagány és mértéktartóan cuki képi világot- és az izgalmas újdonságot jelentő mozgó alkatrészeken igazán azért tetszett a játék, mert volt benne hörcsögvécé háttérbe tudtam vonulni és hagyhattam, hogy a kicsi és a nagy együtt irányítsák az aratást. Az sem mellékes, hogy a fantáziadús tábla a társasjátékozás mellett szerepjátszáshoz is kitűnő alap. 

img_7399.jpg

Érdekes módon még a nagy is annyira magáénak érezte a problémát, hogy teljes átéléssel tudott játszani. Nem mondom, hogy az elején nem kellett néha beavatkozni, hogy a jövés-menésben átgondoljuk a feladatainkat és optimalizáljuk a fennálló helyzethez képest a tevékenységünket, de legalább T is ízelítőt kapott a csapatmunkából. Erre pedig az összefüggéseiben könnyen átlátható játék tökéletesen alkalmas. Hab a tortán, hogy a számfogalma, a kidobott lépések végigugrádnozásával tovább stabilizálódott. 

 img_7420.jpg

Ha kedvet kaptál egy kis hörcsögösködéshez, az Okosjátéknál tudod őket beszerezni.

Külcsin/belbecs: negédesség nélkül tömör bűbáj/ remek bevezető az együttműködés világába
Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 4-8
Ár: cca. 5990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr3013514085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása