Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Boldizsár Ildikó - Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Igazi karácsony

2017. december 23. - palinta77

img_7308.jpgAdventi könyveink közül kimaradt valami fontos: a zenés karácsony! Ettől lesz Igazi a karácsony. Vagy nem?

Először Szimonidesz Hajnalka légiesen könnyű, szinte álomszerűen finom, elvágyódó rajzain akadt meg a szemem. Ehhez a történethez elképzelni sem lehetne szebb képeket. A kissé melankolikus, de színeikben szemet simogató képeket egyszerűen gyönyörűség nézegetni.

 img_7311.jpg

A kötetben Boldizsár Ildikó gyönyörű, szívhez szóló meséjét találtuk. A gyöngyszemű lányról szól, akinek mesés igazgyöngyök a szemei, mégsem lát velük. Édesanyja úgy segít neki megismerni a világot, hogy ízekhez társítja az esőt a főtt kukoricához a hajnali ébredés-málna a kizöldült fű, mint a savanyú alma és így tovább. Egyetlen dolgot nem tud sehogyse “látni”: a karácsonyt. De vajon, mi látjuk-e? A meséhez kapcsolódik a a kötet végén található CD melléklet, ahol egy családi mézeskalács-sütésbe csöppenünk. Munka közben repkednek az egymást túllicitáló karácsonyi kívánságok, míg anyuka a hangulat tetőfokán elmeséli a gyerekeknek a gyöngyszemű lány történetét, aki ugyanúgy nem látja sem a karácsonyfát, sem az ajándékokat, mint a bárányfelhőket, vagy az esőt, de a történet végére mégis megérti, hogy mi az ünnep lényege. 

img_7314.jpgMegkapó része ez a mesének, ahol a látók a gyöngyszemű lányhoz hasonlóan nem látják a karácsonyt, egészen addig míg el nem csendesednek és meg nem hallják a szív szavát. A hangjáték (szerzője-rendezője: B. Török Fruzsina) betéteiként csendülnek fel a Tintanyúl zenekar hol meghitt, máskor vidám dalai. Aki ismeri a zenekar eddigi dalait, az nem fog csalódni, aki pedig még nem, az próbálja ki milyen jó aláfestés kókuszgolyó gyártáshoz -minket levett a lábunkról. Bájos ötlet az is, hogy a színésznő-énekes lánya alakítja a család egyik gyermekét. Ráadásként a könyv jótékony célt is szolgál, a KórházSuli programot támogatják. 

img_7317.jpg

A témából fakadóan némi didaktikába is belefutunk, de csak éppen annyira, amennyit még elbírunk. És belegondolva talán kell is ennyi, ami átviszi az óriás babaházak, tabletek, vitorlások miatt magasan húzódó ingerküszöbön. img_7313.jpg

Hozzánk nagyon jó pillanatban futott be ez a könyv, mert immár egy hete felváltva nyomunk különböző ágyakat egy nyavalyás légúti vírusnak köszönhetően. Úgyhogy az idei karácsony nekünk máshogy lesz igazi, de abban biztos vagyok, hogy két tea között mi is meg fogjuk találni a saját gyöngyszemeinket, amik nekünk zenélnek majd. 

Legyen nálatok is igazán boldog a karácsony!

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr4713519975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása