Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Jesztl József-Lencse Máté: Jól játszani

7 táblás játék

2019. június 18. - palinta77

img_6500.jpgMinden Könyvhéten van néhány újdonság, amit felfokozott hangulatban várok, persze lesznek majd meglepetések is, de a Jól játszani esetében erről szó sincs: a szerzők Jesztl József és Lencse Máté voltak a garanciáim, hogy jól választok. De tévedtem, mert igazából TÖKÉLETES ajándékot választottam kicsi T-nek. Igazi, slágergyanús játék-könyvvel ismerkedhettek meg ma. 

img_6504.jpg

Ha kezdő vagy a társasjátékozásban, ez a játékgyűjtemény egy csomó felesleges kört fog megspórolni az egész családnak! Akkor is ha van már egy társasozó gyereked, akinek a kisebb testvére ifjú kora, vagy valamilyen fejlődésbeli eltérés miatt nem tud labdába rúgni a nagyobb mellett. Pláne kihagyhatatlan, ha most kezdenéd a kicsi (6+) lurkódat bevezetni az izgalmak sűrűjébe. 

img_6508.jpg

Nálunk az első esetről van szó. Míg P már a komoly, hosszabb ideig tartó játékok mellé is szívesen leül, addig T csak nagyon ritkán és csakis velem hajlandó játszani, köszönhetően annak, hogy a társasjátékokhoz szocializálódott nagyobb nem rejti véka alá az örömét akkor sem, ha az évekkel fiatalabb öccsével játszik. Hiába, tanulni kell azt is, hogy szépen nyerjünk. Arra tanít meg ez a könyv, amit a címében ígér. Társasozzunk úgy a kicsikkel, hogy az nekünk és nekik is jó, öröm legyen. 

img_6511.jpg

És akkor itt jön a képbe a két szerző, akiknek a neve ismerősen csenghet mindazok számára, akik kicsit beleásták magukat a társasozásba. Akik még nem, érdemes elolvasni ezt és ezt  a cikket, hogy tudják mit hagytak eddig ki. A két elismert játékpedagógus a bevezetőben összeszedetten és szépen levezet minden, kezdők számára lényeges tudnivalót, a társasozás hatékony szabálymagyarázatától, néhány alapfogásig. A technológián túl valójában sokkal többet kapunk: bátorítást és kedvet! 

img_6523.jpg

Bizalom és a biztatás csillan meg a soraikban, amit csak azok értenek meg, akik tudják milyen jó érzés -akár naponta- leülni a gyerekkel és játszani Látni azt, hogy mennyit fejlődnek, milyen büszkék magukra, amikor saját erejükből köszönhetően legyőzik anyát, vagy apát… Olyan önbizalomfröccs ez, ami az iskolában és azon túl is komoly előnyt jelent majd. 

A lelkesítő sorok után az előnyadás nagyon fontos technikájához kap működőképest tippeket az olvasó. Ezeknek köszönhetően az előnyt élvezőnek sem fog úgy tűnni, hogy az ellenfél hagyta magát legyőzni, megőrződnek a játék a keretei, a küzdelem valódisága, az erőfeszítés révén megszületett győzelem értéke.

img_6556.jpg

Ezután lépünk be a játékok erdejébe. Vörös Jutka illusztrációinak köszönhetően mindegyik társas egy igazi kis mesevilágot idéz, ami köré -erre buzdítanak is a szerzők- meséket fabrikálhatunk, hogy még mézédesebbé tegyük a közös játékot, hiszen ebben a korban az egész képzeletvilágot behálózza mesevilág! Akár kezdhetnénk is úgy, hogy: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy különleges erdő, amiben játékos katicák, békák, manócskák éltek …A kirándulás végére, az erdő túlsó oldalán pedig előbukkan egy új játékos.

img_6544_1.jpg

 

A 7 játék mindegyike nagyon egyszerű (már 6 éves kortól tolhatjátok) rövid játékidejű, nem titkoltan egy-két klasszikus játék átdolgozása, újratervezett, gyerekbarát változatával ismerkedhettek meg. Mindennek a háttere rendkívül vonzó! Katicák, kődobáló óriások, méhecskék, mocsárjáró törpék, izgalmas mesevilág. Vörös Jutka rajzai gyönyörű, erőteljes színeivel és apró ötleteivel elbűvöltek.

img_6514.jpg
A rövid játékidő ne tévesszen meg senkit, nem súlytalan játékokkal van dolgunk. Bármennyire is ártatlannak tűnik a vízililiomon ücsörgő békacsapat, az elmélyült játék garantált. Akik pedig azért aggódnának, hogy a gyerek netán elfelejti a betűket, nekik a Gombagubanc fog örömet okozni. A játékok többsége kétszemélyes, ám ezt és a Mocsárjárást négy főre tervezett. Harry Potter-rajongóknak pedig a Koboldsakkot ajánlom. 

img_6517.jpg

 
Ha offline elfoglaltságot keresel a vakációra, ne hagyd ki. Ha a Ki nevet a végén? jelenti számodra a társast, akkor muszáj kipróbálnod a 7 játékot. Ha nagyszülő vagy és sosem társasoztál, akkor itt az ideje leülni a könyv mellé az unokákkal, gyűjtsetek emlékezetes pillanatokat. Ha pedagógus vagy és új színt vinnél a tanórákba, akkor a legjobb helyen jársz! Kezdők vagytok, vagy kezdőkkel játszanál? Akkor innen indulj. A Jól játszani a kályha, amitől elindultok és még évekig fogjátok érezni a melegét. 

img_6537.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr314883098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása