Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Marék Veronika: Alfa bácsi titka

2019. július 10. - palinta77

img_6773.jpg

Alfa Bácsi titkával és még tizenegy mesével folytatódik a sorozat, aminek második kötetében (az elsőt itt találod) Marék Veronika elmúlt évtizedek gyerekújságjaiban megjelent történeteit szedi össze.

 img_6784.jpg

Pazar volt az a hét, amit Alfa bácsival, Melindával, Bagollyal. töltöttünk. Nem nagyon bíbelődnék ájuldozó jelzőkkel, talán elég lesz annyi, hogy mindenestül imádnivaló volt ez a kötet, a Könyvheti megjelenések kedvenc gyerekkönyves meglepetése és mint ilyen, kötelező nyári olvasmányaitok közé mindenképpen vegyétek be!

 img_6776.jpg

Annyiszor öleltem gondolatban magamhoz ezt a mesekönyvet, míg már úgy éreztem, hogy tényleg világgá kell kürtölnöm, milyen csodás pillanatokat éltünk át.

Megelevenedett a gyerekkorunk hangulata a pénzbedobós telefonnal, körfolyosós társasházakban nyomozóst játszó, kalandokat kereső gyerekekkel, elfoglalt felnőttekkel. Szívbemarkolósan kedves világba vethettük be magunkat. A tizenkét történetet átitató kedvesség, szeretet és jószándék egyikük figyelmét sem kerülte el. Marék Veronika nem gügyögve, pátoszosan és nagy gesztusokkal adja mindezt át, mégis szinte minden sora ugyanerről szól.

img_6791.jpg 

Ott van a táborozó gyerekek barátkozásában, a mandulaműtéten áteső testvérét féltő gyerek fantáziálásában. De mindenekelőtt Kovács Kornél esetében, aki egy félrekapcsolt telefonhívásba bonyolódik a galambja halála miatt zokogó kisfiúval. A gyerek apukájával próbálna telefonos konzultációból vigaszt meríteni. Kovács Kornél pedig -hiába kellene égetően gyorsan megfogalmaznia a tízezer csavarra szóló kérvényt- átérzi a gyerek kétségbeesését, megacélozza magát, félreteszi a hivatali fontosságokat és az igazi apukát helyettesítve, Apu-Bé szerepébe bújva megnyugtatja a kissrácot. A történetet lezáró poén is annyira jó helyen volt, tökéletes dramaturgiai időzítés. 

img_6795_1.jpg 

A másik kedvencem a Karácsonyesti Mese amire határozottan emlékeszem gyerekkoromból -kár, hogy nem tudom felidézni, hogy hol olvastam, de azt tudom, hogy mélységesen átéreztem. A népes karácsonyi vendégsereg miatt nincs hely játszani, így a három testvér kiszorul otthonról. Gyorsan jön az ötlet, hogy nem a magányosan ünneplő Bíró nénit hívják magukhoz át, hanem ők maradnak a néninél: társasozni. Nyugalom és jó hangulat vár rájuk a szomszéd néninél. Most pedig újra rácsodálkozom, hogy milyen sokféle érzést, sebgyógyítást tudnak az ilyen mesék elvégezni. 

Micsoda szerető ragaszkodással öleli a kisfiú a társast.. és a középső kislányon az a sapka!

img_6797_1.jpg 

Baranyai (b) András rajzai megidézik azt a kort, amiben a mesék születtek. Itt még nem IKEA székeken ül a család karácsonykor, hanem előkerül a hokedli és és Alfa bácsi foglalkozásáról is a régi típusú személyi igazolványa árulkodik.

 

A sorozat első részében többnyire állatokról olvashattunk, a  második már egy korosztállyal idősebb olvasóknak, nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak szólnak. Nyaralós, telelős, kórházas mesék, családokról, barátságokról, emberségről mesél Marék Veronika, színesen, múltidőzősen, szórakoztatóan. Olvassátok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr2014920594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása