Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Bagolytanoda

2019. december 11. - palinta77

 img_8830_1.jpg

Játékosan gyakorolni a nyelvtant és a környezetismeretet? Ez mintha szembemenne a gravitációval, nem? Eddig azt hittem, hogy a kvíz kérdezős-felelgetős formája kevésbé szórakoztató vonal a játékok terén, azonban a Bagolytanodában -legnagyobb megelégedésemre- történik valami nagyon kellemes. 

img_8853.jpg 

A területépítő, drágaköveket gyűjtögetős mechanika, amit a játék köré szerveztek elvitte a kérdéseket egy olyan tartományba, ahol nem kell azon görcsölni, hogy mi lesz akkor, ha nem jut eszembe földrajzi nevek helyesírásának szabálya. Ami maradt az a szórakozás, a pörgős játék, a kaland.

Saját körünkben 5 akciópontunk van, amit felhasználhatunk arra, hogy haladjunk a baglyainkkal (lépésenként 1 pont), vagy megszerezzünk egy követ (2 pont). Utóbbihoz helyesen kell válaszolnunk a játék elején kiválasztott (nyelvtan/környezetismeret) paklink egy kérdésére. Ha ügyesen gazdálkodunk lépéseinkkel, akkor ugyanabban a körben akár két kővel is gyarapodhat gyűjteményünk. 

 img_8871.jpg

Amikor a készletünkben összegyűlt három egyforma színű drágakő a megfelelő színű piactérre ellátogatva tudásunk gyümölcseit kódexekre válthatjuk. A játékot az nyeri, akinek a legtöbbet sikerült felhalmoznia.

Piackártyák picit sötétek élőben. Első ránézésre nehéz megállapítani, hogy kék, vagy piros a piac színe img_8874.jpg

Komzák Adrienn és a Lenge Gerle csapata egy szerethető kalandjátékká szervezte az alsós nyelvtan és környezetismeret tananyagát. Keresztkédezésnek alávetett játékostársaim egyöntetű élménye a verseny és a gyűjtögetés öröme volt, nem pedig a helyesírási és környezetismeret körmönfont kikérdezése. Az ilyen típusú játékoknál általában ez jelenti a gondot, hogy a résztvevők úgy érzik feleltetésnek álcázott játékban vesznek részt.


A Bagolytanoda köré sikerült egy olyan környezetet kerekíteni, ahol a kérdések pusztán eszközök, amik előrehaladásunkat biztosítják ebben a szórakoztató versenyben. A sürgető gyűjtögetés és a kódexek megszerzésért folytatott hajszában szinte eltörpül (megdöbbentő, de senki sem panaszkodott a kérdések miatt), hogy az iskolai tananyagra van szükségünk, hogy ezt végigvigyük.

img_8877.jpg
 

Külön pluszpontot érdemelnek a készítők a baglyos témáért. Nem csak nagyon helyes a madárcsapat, de a baglyok és torony láttán kivétel nélkül mindenki a Harry Potter univerzumra asszociált, így már a kezdetekkor az összes játékos -a részletek ismerete nélkül is- lelkesen vágott bele a játékba.

img_8846.jpg

Taktikázásra is van lehetőség (hova teszem a kincses lapkákat) is, de nem olyan szerteágazó, körmönfont módon, ami egy 7-8 éves gyereket zavarba hozna. Ezért és a korosztályok (évfolyamok) szerint eltérő kérdések miatt, akár eltérő tudású, vagy képességű gyerekek is egymás méltó ellenfelei lesznek. Emiatt egy csoporton belül, differenciálva is lehet játszani, az esélyek kiegyenlítődnek.  

img_8880_1.jpg

A jól szerkesztett, világos leírásokat tartalmazó szabálykönyvben hasznos lett volna egy olyan szekció, amiben feltüntetik a játék tartalmát is. Már pár játék után izgulok, hogy a picike kövek közül vajon hány kelt útra. Nyomdatechnikai kérdés de a piackártyák élőben picit sajnos sötétek, kicsit nézegetni kell őket, hogy kiderüljön a színűk. Felüdülés volt a Bagolytanodával játszani. Kortól és gyakorlattól függetlenül mindenki tudott sikereket elérni.. Ami igazán váratlan volt, hogy a 6. -osok pont olyan lelkesen tették próbára a tudásukat, mint az alsósok.  Gyakoroltunk és közben valóban nagyon jól szórakoztunk.

Ha kedvet kaptatok játékosan gyakorolni, az Okosjátéknál itt találjátok a saját Bagolytanodátokat.

Játékosok száma: 2-4
Életkor: 8+ 
Külcsín/Belbecs:  hihetetlen, de tényleg okosan szórakoztat az alsós köri és nyelvtan
Ára: 9.990,- Ft -tól

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr7315340834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása