Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Óriásbuborék

2015. augusztus 01. - palinta77

f56a5873.jpg

Nálunk nincsen nyár óriásbuborék nélkül. Azaz lehetne, de minek? Ekkorát még úgyse látott a fél világot bejárt nagynéni se! De nem is ezért kell megcsinálni, hanem azért, mert olyan gyönyörű, ahogy a szivárvány minden színe tekergőzik ezen az elképesztő nagy buborékon. Még Á is elismerően bólogatott, amikor először megmutattam neki, pedig őt tényleg elég nehéz lenyűgözni.

A recept egyszerű, kevés hozzávalóra van szükség, és még elkészíteni sem művészet. Számunkra a legnagyobb kihívást az az egy óra jelenti, amíg a szubsztanciának pihennie kell. Várakozás közben pedig el lehet készíteni a buborékgyártó pálcákat.

f56a5774.jpg

Hozzávalók a buborékhoz:

6 pohár csapvíz
1/2 pohár mosogatószer (koncentrátum)
1/2 pohár étkezési keményítő
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál (folyékony) glicerin (nem a kúp)
A glicerinnel kapcsolatban: minden gyógyszertárban kapható, nekünk egy 100 ml-es flakon hosszú-hosszú időre elég. Hallottam már olyan híreket, hogy nem mindenhol adnak szívesen, ekkor talán nem árt elárulni, hogy mihez van rá szükségünk, elnyerve ezzel a gondos patikus jóindulatát. Én eddig két különböző helyről szereztem be, mindenhol probléma nélkül kaptam. 

Az elkészítés módja: 
A keményítőt alaposan el kell keverni a vízben, majd óvatosan hozzáadjuk a többi összetevőt. Hagyjuk legalább 1 órát pihenni a folyadékot. Időnként érdemes lassú mozdulatokkal átkeverni ha úgy látjuk, hogy a keményítő leült az aljára. A vehemens kevergetést játék közben is érdemes elkerülni, nehogy nagyon felhabozzon. Mostmár csak egy teendőnk van, hogy elkészíthetjük a buborékpálcát. 

Buborékpálca hozzávalói:

cca. 80 cm hosszú himzőcérna (vagy más vastagabb cérna) 
2 db szívószál
1 db nagyobb gyöngy/ kisebb gomb

Mindkét pálcán fűzzük át a cérnát, a két pálca közé pedig tegyük  a nagyobb gyöngyöt, vagy a kisebb gombot is. Ezen utóbbiak azért  fontosak, hogy széthúzzák a pálca cérnaszálait miután belemártottuk őket a folyadékba. A cérna hosszát illetően nekünk leginkább a 80 centiméteres hosszúság vált be. Amikor ennél hosszabb cérnát használtunk, nem keletkezett ekkora buborékcső. Tapasztalatom szerint egy pálca nem elég, mert úgyis a család apraja-nagyja sorba fog állni, hogy mindenki kipróbálhassa csak egyszer(!), de azt minimum huszöntötször egymás után. Tényleg annyira szép, hogy nem lehet betelni a látványával.

Léteznek alternativ pálcaötletek, mint a húrjaitól megfosztott tollasütő keret, vagy vékonyabb fabotra felfogatott zseníliadrót. De mi lehet a cérna-szívószál együttesénél gyorsabban, egyszerűbben elkészíthető?

Ezután indulhat a buborék-gyártás!
Miután megmerítkezett a pálca a folyadékban, óvatosan emeljük a pálcát kicsivel a fejünk fölé és kezdjünk el hátrálni, amíg a mozgásunktól keletkezett fuvallat el nem kezdi a cérnaszálak közül kifeszíteni a buborékot. Ez igényel némi gyakorlatot, de pár alkalom után ráérzünk majd. A pálca megfogásának egy trükkje van: az ujjbegyekkel kell tartani (nem pedig marokra fogni), különben nem tud hártya képződni a pálcák között.  

 

 Kis színes következik. A játék végén, amikor behurcoltuk a motyóinkat a házba, P egy mély sóhaj közepette így szólt: "Azt hiszem ez volt életem egyik legszebb, és legcsodásabb napja!" Már ezért megérte. Persze a teljes képhez hozzátartozik, hogy ma az úszás terén is átütő sikert ért el, de az óriásbuborékkal úgy látszik lehetett fokozni az eufóriát. 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem.

forrás: ez 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr307657428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása