Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Betűváros -betűtanulók metropolisza

2015. október 29. - palinta77

 

 img_3955.jpg

Gyakorolni roppant fárasztó tud lenni. Gyerekkel gyakorolni még inkább. A szünetben gyerekkel gyakorolni ....hát, olyan van? Talán csak egy módon (a masszív zsarolást leszámítva): játékkal. A betűváros pont erre szolgál! Évek óta játszunk vele, de még sosem untuk meg. Időről-időre előkerül és mindig örömmel kalandozunk a forgalmas utcákon. P kitalál mindenféle izgalmas kalandokat, amiket eljátszunk, közben pedig gyakoroljuk a betűket, szótagokat.

Már az elkészítése is egy nagyszerű játék, hát még amikor kiderül, hogy milyen különleges módon lehet ebben a városban közlekedni. A szabályok egyszerűek: akkor tudunk eljutni egy létesítménybe, ha a parkolóban beállunk a megfelelő kezdőbetűt viselő helyre. Például, ha a piacra vágyunk elmenni, akkor a P betűhöz kell beparkolnunk. Ha a gyógyszertárba ugranánk be, akkor a Gy betűs helyre kell átállnunk. A lehetőségek száma végtelen, akárcsak a mókával töltött idő. 

Mondjuk G betűvel kezdődő kereskedelmi egységet elég nehezen találtam (gazdabolt, gombaváros?).


img_3947.jpg
A városépítés kellékei:

  • rajzlap (először két A4-es papírt ragasztottam össze cellux-szal, majd ez később bővült, ahogy nőttek a városlakók igényei)
  • színes ceruzák
  • figurák
  • kis autók
  • betűk
  • olló, cellux (két lap összeragasztásához)

A várostervezésnél először felírtam azokat az aktuális betűket, amikkel gyakorolni, bocs játszani fogunk, és ezekhez gyorsan kerestem valamilyen városi létesítmény. K-kórház, Á-állatkert, B-benzinkút, börtön, bank, T-templom, Ó-óvoda, Gy-gyógyszertár, M-múzeum, J-játszótér, játékbolt, Ú-úszoda, F-fodrászat, fogorvos, K-kávézó, V-vasútállomás, R-ruhabolt stb. A boltok/létesítmények kezdőbetűit felírtam kis papírokra, amikből párat kinyomtattam, a többit pedig csak egyszerűen tollal ráírtam egy papírcsíkra, majd feldaraboltam. Mivel kevesebb parkoló van, mint ahány bolt stb. így időnként cserélgetni kell a betűket, de azt hiszem ez nem lesz túl nagy probléma. :) Ha javasolhatok valamit, elsőre ne legyen nagyobb a város két A4-es papír méreténél (vagy egy A3-as), legyen ideje a gyereknek megszokni, befogadni a látottakat, és a betűket. 


img_3944.jpg
Amikor a listám elkészült, a papír  kerete mentén elkezdtem felparcellázni a létesítményeknek szánt helyeket, majd középre megrajzoltam a parkolót. Ezután jöhetett az első móka: megrajzoltuk és kiszíneztük az épületeket. Rajzolásnál érdemes ügyelni, hogy az épületek beazonosíthatóak legyenek. Természetesen nem kell túl részletgazdagnak lennie, de kár lenne azon vitatkozni, hogy Darth Vader a bankba, vagy a múzeumba ment be. Végül kerestünk bele kocsikat és figurákat, majd indulhatott a jövés-menés.

img_3952.jpg

Természetesen van lehetőség más módokon használni a várost, például számfelismerésre is alkalmazhatjuk (ekkor házszámokat kell az épületekre írni), egyszerűbb matematikai műveleteket gyakorolni, vagy a betűk helyett az első szótagot is felírhatjuk a papírdarabkáinkra.

Jó kalandozást!



 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr938022188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása