Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás

2017. május 11. - palinta77

img_4370.jpg

A bárányhimlő egyik legjobb ellenszerének a könyveink bizonyultak, így hamarosan érkeznek a leghatékonyabb gondűző könyveink a varicela vírussal folytatott küzdésünk időszakából. Dr. Seuss Zöld sonkás tojása elég viharos sikert aratott. 

Nem tartom teljesen megalapozatlannak gyerekeim távolságtartó hozzáállását a zöld ételekhez. Elvégre évekig sulykoltam beléjük, hogy a zöld cseresznye/ribizli/málna nem ehető. Kár, hogy ezt az ismeretet minden más zöld ételre is kiterjesztették. Ugyanakkor így még jobban átérezték a főszereplő helyzetét, akit Nevem-Sam próbál meggyőzni arról, hogy a Zöld Sonkás Tojás nemcsak ízletes, de egyenesen imádnivaló. Közben a derék Nevem-Sam kitartó türelemmel győzködi a kalapos (úgy látszik Dr. Seuss mélyen elhivatott a kalapok iránt) kutyát, hogy kóstolja meg a tálcán kínált zöldeket. Csakhogy a névtelenségbe burkolozó kalapos mereven elzárkózik a zöldektől és a sonkától is.

img_4356.jpg

Pazarul szórakoztatóan, ellenállhatatlan mókás rímekbe szedve bontakozik ki a kedvesen bohókás tukmálásnak a története. Dr. Seuss legújabb kalandjainak magyar hangja Szabó T. Anna, akiről már az előző kötetekből is tudjuk, hogy igazán elemében van, ha humorról van szó. Most is peregnek, pattognak a sorok, szinte észrevételenül olvassuk ki sokadjára is a könyvet. Őszintén szólva nem tudnám eldöntei, hogy mit szeretek jobban, felolvasni, vagy hallgatni a történetet, mert a nagybetűs, rövid és egyszerű szavakkal illetve sok ismétléssel dolgozó történet kezdő olvasóknak is komoly sikerélményt jelent. Nem utolsósorban a hallgatóság soraiban fel-feltörő nevetések miatt. Annyira játékos hangulata van a szövegnek, hogy olvasás közben szinte lehetetlenség nem eljátszani a szereplők közti huza-vonát, ahogy Nevem-Sam töretlen lelkesedéssel, újabb bolondos módokon traktálja az egyre hevesebben tiltakozó kutyát. 

img_4359.jpg

Ugyan a Kalapos Macska is kezdő olvasóknak készült (főtt is a feje a jó doktornak, hogy a megadott erősen limitált szószedetből mesét tudjon kanyarintani), a Zöld sonkás tojás még a macska történetét is alulmúlja, de csak ami a szavak számát illeti. Az angol eredetiben mindössze 50 féle szót használt fel az író (felteszem Szabó T. Anna sem sokkal többet), mindezt a kiadójával kötött fogadás miatt, melynek értelmében Dr. Seuss nem tud egy épkézláb történetet létrehozni anélkül, hogy átlépje ezt a számot. A könyv elkészülte nemcsak Dr. Seuss nyeresége, hanem a miénk is, mert még a Macskánál is rövidebb kötettel immár szépen kezd gyarapodni a kezdő olvasók gyűjteménye. 

img_4360.jpg

 

A visszafogott színekkel dolgozó illusztrációk ugyanazt a könnyed, vicces hangulatot árasztják, mint a Kalapos Macska vagy a McBirkusz Cirkusz. Nevem-Sam megoldásai szerencsére legalább olyan furfangosan cifrák, mint az általa kitalált lehetetlen étkezési formák.

img_4362.jpg

Az utóbbi években szerencsére nagyon sok könyv jelenik meg a kezdő olvasók számára (ezek között sok minőségi szórakoztatást kínál). Közülük is magasan kiemelkedik Dr. Seuss humorával, képi világával, melyek mind azt üzenik, hogy az olvasás egy olyan móka, amivel nem lehet betelni. 

img_4368.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr3712488875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KönyvParfé 2017.05.11. 17:41:42

Jót mosolyogtam a bejegyzésen, szuper lett megint. Szabályosan kedvet kaptam a zöld tojáshoz... :)
süti beállítások módosítása