Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Outfoxed

Rókanyomon

2017. május 24. - palinta77

img_4435.jpgAz egész úgy kezdődött, hogy eldöntöttem, mostanában nem veszünk új gyerektársast. Minek? Bőven akad, amivel játszhatunk. Memória, ügyességi, térlátás, számolós, lépegetős, gyorsasági, kalandos, van miből választani. Egy 4-5 éves gyerekkel értelmetlen mélyenszántóbb játékot elvárni, de azt hiszem mostanra van már annyi doboz a polcon, ami megfelelő választékot biztosít. Úgyhogy ha új játék fogja átlépni a küszöböt, akkor az tényleg mutasson valami ÚJAT, ami még nem volt. 

img_4469-2.jpg

Ha pedig leköti a majdnem 4 évest és a 8 és 1/2 évest is, akkor papucsban is elcsattogok érte a boltba. Végül cipőt húztam és nem is a boltig (hála a Facebookos társasjáték csoportban megszervezett külföldi rendelésnek), hanem a csomagautomatáig kellett eljutnunk, majd robogtunk haza az Outfoxed szuperédes dobozával. Már csak gyereknapig kellett volna kibírni. De ha valami ennyire cuki és okos, akkor nem használnak az észérvek. Meg aztán az is eszembe jutott, hogy közjó is van a világon! Ezt -mármint a közjót- jelen esetben a társasjáték klub jelentette, ahová elvittem, hogy a gyerekekkel együtt izguljunk (egy picit), tervezzünk, szervezzünk, erőinket összefogva a rejtélyes eset sikeres felgöngyölítése érdekében.

img_4493.jpg

Az történt, hogy ebben a rókákkal sűrűn lakott erdőben, valamelyik ravaszdi elbirtokolt egy pitét. A nyomozóknak az a feladatuk, hogy kiderítsék a 16 vörösbundás közül melyik követte el a garázda tettet, mindezt még azelőtt, hogy a róka elérné a vackát, a szürke út utolsó négyzetét. Tehát egy igazi kooperatív kedves-aranyos nyomozásba fogtunk.

img_4442.jpg

A játék folyamán nyomokat kell gyűjtenünk és ezeket a már felfedett gyanúsítottakkal egyeztetnünk, hogy a tények ismeretében ki lehessen szűrni a lehetséges tetteseket. Pont mint egy vérbeli nyomozó.

img_4441.jpg

Ha az összes nyomozónak nagyjából sikerült megnyugodnia és a ránk váró kaland izgalmaitól előre felajzott idegrendszerüknek megálljt parancsolva például leülnek, akkor a soron lévő játékos a három kockadobása előtt elhatározza, hogy (1.) nyomozni szeretne, vagy (2.) gyanúsítottat felfedni. Ha a nyomozás mellett dönt, akkor a kockáknak legkésőbb a harmadik újradobásra mancsot kell ábrázolniuk (természetesen az időközben már kidobott mancskockákat  félretesszük). A kidobott mancsok számának megfelelően ellép a táblán a zöld mancs ábráig. Amennyiben ellent tud állni (nem tud) a nyomozó automata varázsának és úgy dönt, hogy inkább a felfedett gyanúsítottak körét gyarapítaná, akkor a három kockának szemet kell ábrázolniuk. 

img_4477.jpg

Ha sikerült a művelet és a kockák a kívánt képeket mutatják, akkor a játékos 1. elvesz egy nyomot az oszlop tetejéről, és belehelyezi az automata ablakos felébe úgy, hogy a nyomon látható kis fülecske az automatán lévő mélyedésben helyezdkedjen el. Ekkor elhúzza az ablakot és ha a lapkán látható lyukacska alatt a kártya zöldet mutat, akkor az elkövető magán viseli a kérdéses ruhadarabot/kiegészítőt. Ha fehér, akkor épp ellenkezőleg. Az új információ alapján megpróbáljuk kizárni a lehető legtöbb elkövetőt. Ezeket visszateszünk a dobozba. 2. Amennyiben gyanúsítottat fedünk fel, kiválasztunk két kártyát a tábla körül és megfordítjuk őket. Ekkor, a nyomozás elősegítése érdekében elővesszük kíváló emlékezőtehetségünket (ez van, nem lehet megúszni) és megpróbáljuk meghatározni, hogy az eddig megtalált nyomok alapján az új gyanúsítottak lehettek-e az elkövetők. 3. Amennyiben nem sikerült a remélt kockadobás (nem mutatja a remélt szimbólumot mindhárom kocka) a rókakomán a sor, aki hármat lép a rókaluk irányába. 

Ezután gyűjtjük a további nyomokat és szűkítjük a lehetséges tolvajok körét, míg nem tudjuk a tettest egyértelműen megnevezni. Ha sikerült, akkor megnyertük a játékot, ha nem, akkor próbálkozunk újra. Persze a valóság az, hogy akkor is jön egy új játék, ha sikeresek voltunk, mert az Outfoxed is olyan, hogy a legritkább esetben  elég vele egy kört játszani.

A nyomozós téma már önmagában nyerő. A kooperáció pedig egy olyan játékmód, ami a kudarctól rettegőket is oda fogja ültetni a tábla mellé, sőt adott esetben szülői közreműködés nélkül is működik. Engem a dedukció alkalmazásával vett le a lábamról, mert gyerek társasjátéknál nem túl gyakori (most csak a Club2% jut eszembe, de az inkább logikai, mint társasjáték), viszont annál érdekesebb újdonság. Elsőre egyébként a nagyobbaknak is kellett némi idő, hogy ráérezzenek a lényegre, de még a legkisebbek is viszonylag hamar belerázódtak. Így esett, hogy az Outfoxedba pillanatok műve volt beleszeretni.

Érdekes kihívás elé állítja a játékosokat, rövid a játékidő, a 4-5 évesek is könnyedén végigasszisztálják. Nagyszülők sem fognak vonakodni, hogy leüljenek az unokákkal, a nagyobb testvért is leköti úgyhogy az egész játék mindenestül megnyerő. Nyilván a memória itt sem maradhatott ki a játékból, de ne is maradjon, sosem árt kicsit tuningolni, hátha nem marad otthon az a tornacucc. Legújabb kedvencünk tehát nemcsak nagyon okos, barátságos de a cukiságmérő is rendesen kileng tőle.

Éppen azon gondolkodtam, hogy amilyen nagyszerű, különleges és még szép is (Mélaine Grandgirard munkája), muszáj az idei Spiel des Jahres válogatásban előkelő helyet kapnia. Végül örömmel láttam, hogy a jelöltségről lecsúszott (a jelölt játékokat nem ismerem, de vélhetőleg nem érdemtelenek), viszont az ajánlottak között helyet kapott. (A korábbi évek tapasztalata alapján, a listára felkerült 10 társas mindegyike magas színvonalú, a saját preferenciákhoz mérten érdemes kipróbálni a szimpatikusakat.) És rendjén is van ez így, mert az Outfoxed jól kihasználható, gyűjteményes gyerekjáték.

Update: a bejegyzés óta megjelent magyarul is, Rókanyomon néven.

 

Ár: 4.900,- Ft
Korosztály: 4+ 
Külcsín/belbecs:  ennél cukibb már nem lesz (egyelőre)

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr5812529325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szofja 2018.01.04. 21:15:31

Szia! Tudsz segíteni, honnan lehet (érdemes) beszerezni ezt a játékot? Köszönöm!

palinta77 · hintafa.blog.hu 2018.01.06. 15:55:21

@Szofja: Szia! Hát Magyarországon jelenleg sajnos nem kapható, én külföldről rendeltem az enyémet. Viszont idén kiadták Németországban Verfuxt! néven. Mivel a játék nem nyelvfüggő ha jár valaki külföldön, esetleg külföldi oldalról szokott rendelni érdemes megpróbálni onnan. Amazonon, spiele-offensive, thalia.de oldalakon nézném meg. Persze érdemes a küldési költségeket alaposan áttanulmányozni.

Szofja 2018.01.07. 21:55:11

Köszi! Akkor nem én voltam béna, hogy nem találtam sehol, magyar oldalon. Az amazonon egyébként egész olcsó.

Szofja 2018.02.05. 20:47:19

Nélküled biztos nem találtam volna rá erre a gyöngyszemre, úgyhogy nagyon köszönjük a posztot! Megrendeltük, megjött, és hatalmas siker,minden nap játszunk vele.
Igaz a kicsit nem lehet rávenni, hogy ne csak nyomozzon :)

Annyit változtattunk a szabályon, hogy az elején egy gyanúsítottunk van, és egy dobás után csak egy újat fordítunk fel, így izgalmasabb.

palinta77 · hintafa.blog.hu 2018.02.07. 18:11:19

@Szofja: Én pedig hálás vagyok, amiért írtál és nagyon örülök, hogy ekkora sikere lett. Hát az biztos, hogy igazi gyöngyszem ez a játék. Az én apróságomat is nagyon nehezen lehet rávenni, hogy nyomozás helyett inkább a csapat érdekét vegye figyelembe, de néha belátó. :D
Ez a módosítás nagyon jó, én is kipróbálom.
Nagyon jó játékot Nektek! És köszönöm még egyszer! :))
süti beállítások módosítása