Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Kertész Erzsi: Lássatok csodát!

2017. június 01. - palinta77

img_4617.jpg

Májusban az egyik legizgalmasabb megjelenés a Göröngyös úti Iskola várva várt folytatása volt. Nagyon jó hangulatban indítottuk az iskolaévet az első résszel, a Lássatok csodát! is a legjobbkor érkezett, a tanév vége előtt pár héttel (nagy hurrá mindkettőnek).

Helló felség!-ből kiderült, hogy mindenki lehet (és legyen is) saját belső királyságának uralkodója. Az új részben egy másik probléma és Csoda Gábor egyik osztálytársnője lép a figyelem középpontjába: Arika. 

img_4590.jpg

A kislány imád a figyelem fókuszában lenni. Élénk fantáziájának köszönhetően új és időnként alig hihető történetekkel szédíti döbbent hallgatóságát. Természetesen mindegyik fantáziában Arika a legek legje: a legbátrabb, a leghősiesebb, a legszebb, a legokosabb, a legszerencsésebb, a legkülönlegesebb. Az sem zavarja, ha a felnőttek rápirítanak, vagy ha az osztálytársak előtt majdnem lebukik.

Arika először csak egészen halkan mesél a dúsgazdag svájci rokonokról, akiknek fényűző birtokuk van, moziteremmel, saját vidámparkkal,  miegymással. Ezek a drága emberek pedig meghívták őt nyárra a kacsalábon forgó álompalotájukba, ahová egyik közeli barátját is magával viheti. Hetekig húzódik a versengés Arika kegyeiért. Mindenki vele szeretné tölteni a szabadidejét, legféltetettebb matricáikat és egyéb kincseket ajándékoznak neki az utazás barátsága reményében. Az eleinte vonzónak tűnő népszerűség hamarosan teherré válik. Az osztályban uralkodó túlfűtött várakozás izgalma feltűnik a tanító néninek is, és kipukkan a svájci nyaralás szivárványos fantáziabuborékja. A kislány egy csapásra az osztály számkivetettjévé válik. Az osztálytársak minden reménye megkeseredik, csalódottságukat Arika csúfolásában, gúnyolásában vezetik le. Végül Rita néni áll elő a mentő ötlettel. Ahelyett, hogy Arika fantáziáját korlátoznák, inkább tereljék hasznos mederbe: írjon színdarabot az osztály számára. 

img_4600ab.jpg

Innentől már csak ügyes szervezés kérdése, na meg egy kihívásokat szerető nagynéni szükséges, és egy sarazós-cserenyemag-köpködős koranyári délutánon helyreáll az egyensúly az osztálytársak között. Csuda Gábortól pedig még egy koronát is kap. Persze, hiszen saját belső királyságában tényleg mindenki uralkodó, s mint ilyen viselkedjék is eszerint.

img_4609ab.jpg

Az első tanulsággal a történet azon része szolgál, amikor a szülők próbálnak meg rájönni a kislány motivációira. A válasz annyira egyértelmű, hogy valószínűleg ezért nem gondol erre egyik felnőtt sem. Arika a szülői mintát másolja. Anyut, aki mindig arról érdeklődik, hogy a többiek dolgozata milyen lett. Aput, aki sokszor mondogatja, hogy a főnökénél mennyivel  jobban meg tudott volna oldani egy problémát. A hab a tortán persze a nagynéni, aki mindig arról érdeklődik, hogy miben jeleskedik Arika, de valójában csak arra vár, hogy lemondó szájbiggyesztéssel vegye tudomásul "hiányosságait". Kertész Erzsi újra remek arányérzékkel mesél. Érzelmeink húrjait finoman pengeti, humorérzékünk bizsereg és mindeközben várakozásteljes izgalommal követjük a történet kibontakozását. Bölcsen, dorgálás nélkül tartja az olvasó és remélhetőleg a figyelő felnőttek elé azt a bizonyos görbe tükröt, miközben megmosolyogtatnak Arika egyre cifrább kalandjai. A szerző kis főhősnőjének tévelygését elnéző szeretettel mutatja be, így az olvasó akaratlanul  is drukkol neki. Persze tudjuk, hogy Arika "módszere" nem a legszerencsésebb, ám az elszántság, tettrekészség és találékonyság, amivel a kislány a saját fantáziáit a gyanakvó külvilággal szemben védi, igazán hősies. Vélhetőleg nem ismer lehetetlent, legyen az a berendezés rózsaszínné varázslása, vagy bármely bonyodalom. Azt hiszem Rita néni egyet értene velem, hogy nagy jövő vár még erre a kislányra.

img_4602.jpg

Metzinger Eszter gyönyörű illusztrációi már az előző részben elvarázsoltak. A folytatásban újra elbűvöltek az élénk, vidám színekben pompázó rajzai, szereplői sokfélesége és az a huncut, derűs hangulat, ami belengi rajzait. Ráadásul az élénk színeknek különös jelentőséget ad az is, hogy maga a főszereplő is élvezettel alkalmazza ezeket saját életének kicsinosítására. 

Kertész Erzsi ismét egy olyan témához-problémához nyúlt, ami ebben az életkorban (is) erőteljesen jelen van a gyerekek életében. A saját korcsoportjában való -lehető legpozitívabb- megítélés vágya. A félelem, hogy önmagáért nem elég szerethető, unalmas, túl hétköznapi. A probléma persze nemcsak a lányok körében van jelen.  Ugyan a fiúknál az alfának kijáró népszerűség kevésbé függ az olyan szubjektív tulajdonságoktól, mint a szépség, a kedvesség, sokkal inkább múlik a vagány, hősies tetteken. Az igazat megvallva Arika is inkább vagány, mint "csajos". Utál fésülködni, a csinos ruhák sem igazán az ő világa, sőt talán nem is olyan sugárzóan szép. Másfelől a "belső fantáziája" páratlanul gazdag. Talán ezért is hallgatta P olyan élvezettel a kalandjait, hiszen az iskolás hétköznapokból gyakran jönnek haza az osztálytársak és barátok legelképesztőbb történetei. Ezek valószínűsége csekély, ám a hitele a kortársak között óriási. (Nyilván az én fiam is meséli a saját kis fantáziáit.) Ez is arról árulkodik, hogy mennyire lényeges beszélni ezekről. Hangsúlyt adni annak, hogy ami hétköznapinak tűnik -mondjuk a falon mászás képességéhez képest-, az sokkal értékesebb, mert igazi és valóságos. Az írónő a népszerűség, elfogadás és  problémakörét ügyesen és gondosan körbejárta, egy-egy szereplő szájába adva fontos és megfontolandó tanácsokat. A végkövetkeztetés félreérthetetlen és nagyon megnyugtató: mindenki mástól különleges és saját, egyedi színvilága úgy gyönyörű, ahogy van.

 Megint egy nagyon szép, okos és fontos történetet olvastunk a Göröngyös Úti Iskolából.

img_4612ab.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr7612505577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása