Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Azért utálom Varró Danit (és Szabó Borit)...

Varró Dániel -Szabó Borbála: Líra és epika

2018. február 22. - palinta77

img_8348.jpg

Évekkel ezelőtt megakadt a szemem egy FB-poszton, ami azt taglalta, hogy az illető miért utálja Varró Danit (mert szereti a tökfőzeléket). Ilyen intimitásokkal nem vagyok tisztában, de miután elolvastuk Szabó Borbálával, illetve bocs, Borival, -hiszen ha gyerekeknek írogatnak, akkor legyenek csak Bori és Dani- közös könyvüket a Líra és Epikát, végre eljött a pillanat, hogy állást foglaljak az ügyben és elmondjam, hogy ÉN miért utálom. 

Utálom Danit és Borit, mert ez a könyv szabotálja a házi feladat elkészítését. Így van! Röhögjön csak az összes iskolás suttyomban, ahelyett, hogy a nagy számok kivonását gyakorolná! Hová vezet ez?! 

img_8350.jpg

Azért is haragszom, mert ezzel a könyvvel elhitették, hogy a költészet és úgy általában az irodalom az móka, kacagás, egy jókedvű játék és nem komoly, felnőttekre tartozó ügy. Arra nem gondolnak, hogy ezután a szerencsétlen gyerek kénytelen másnap iskolába menni, ahol azt várja majd, hogy vicces/érdekes/élvezetes verseket, prózát tolnak az orruk alá? Mert persze ezután az is a szülő feladata, hogy meggyőzze csalódott gyermekét, hogy az olvasás és a versek mégiscsak jók. Érthetetlen, hogy mi visz rá felnőtt embereket ilyen galád, előre megfontolt szándékkal elkövetett megtévesztésre!

img_8357.jpg 

Ó, és még koránt sincsen vége! A sok felolvasástól napok óta ellenőrizetlenül és elűzhetetlenül rímel a fülem. Hát hol fogja a gyógykezelésemet a tébé, vagy akárki finanszírozni?! A fül-orr-gégészeten is csak röhögtek, amikor meséltem, a gyógyszertárban csak azért nem mertek, hogy ne veszítsék el egyik állandó vevőjüket. 

 img_8368.jpg

A hab a tortán, hogy miután kétszer elolvastuk és meghoztuk azt a komoly döntést, hogy a színpadi változatot is szemrevételeznénk, kiderült, hogy már nincs műsoron. Most kénytelen vagyok harmadszor is felolvasni. 

 img_8360.jpg

A szerzők kimaxolták a nevükben rejlő humort és foglalkozásukból adódó párhuzamokat és ellentéteket. Az ellenséges viszonyt ápoló birodalmak, a szertelenül rímelő Líria és a komoly, a tényekhez körömszakadtáig ragaszkodó Epikum története, a Rómeó és Júliára erősen emlékeztető verses huncutság került ki alkotóműhelyükből, mely az aktuális olvasói igényekhez adaptálható. Komikus elemektől hemzsegő szerelmi dráma, amit kedvem szerint olvashatok humoros műfajelméletként, vagy vicces-izgalmas meseként kisiskolásoknak, netán szórakoztató olvasmányként humorra kiéhezett kamaszoknak, esetleg az élet komolyságaitól rogyadozó térdű felnőtteknek. Nyilván már Ti is észrevettétek, hogy sejtszinten megvetem a humort. Pláne, ha gyerekkönyvekben találkozom vele!

img_8361.jpg

Baranyai (b) András is beszállt a jókedvű duó mellé és szemmel láthatóan nagy kedvét lelte a két birodalom szereplői közötti ellentétek ábrázolásában. Míg Líria lakói életteli színekben fodrosan, vidám kalapokban örülnek az életnek, addig Epikumban a szürke gazdag árnyalatainak és a visszafogott geometrikus orrszerkezeteknek van létjogosultságuk. Ó, és el ne felejtsem az illő módon díszített belső borítót. 

 

És azt ne higgyétek, hogy Ti majd megússzátok! Én már látom is lelki szemeimmel, hogy egy szemfüles, kellő spiritusszal rendelkező tankönyvíró, majd felhasználja az olvasókönyvben és akkor majd jól megnézhetitek magatok.

 img_8383.jpg

Most, hogy kiadtam a mérgem mégiscsak elárulom -ha esetleg…na, hát értitek-, hogy igazi mestermunka ez a történet, a világért sem hagynám, hogy ne legyen a könyvespolcunkon. 

img_8378.jpg 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr8513687618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása