Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Owen Hart-Sean Julian: Örökké szeretni foglak

2018. július 25. - palinta77

img_1196.jpg

Még hetek vannak a nyárból, de amikor kezembe került Owen Hart és Sean Julian Örökké szeretni foglak című könyve ,azonnal eszembe jutottak azok a hetek és hónapok, amik az óvodai beszoktatást megelőzték. 

Bevallom elsőre nem voltam túl ügyes. Bár olvastunk egy-két mesét, sétáltunk az óvoda felé, találkoztunk előzetesen mindenkivel, aki számított, a gyerekkönnyekre még az sem tudott felkészíteni, hogy számítottam rájuk. (Bezzeg mennyire megacélozom magam, amikor a képernyőidőről van szó!) 

img_1199.jpg

Mai könyvünk a szülőről való apró mozzanatokban történő leválásról, a nagyvilágban megtett első önálló lépésekről, saját kalandokról mesél. Inkább hangulatokat és érzéseket közvetít, mint a megszokott mesét. Egy jegesmedvebocs nyomába szegődünk, aki anyjával együtt végiglátogatja a vidéket, mialatt a kicsi megismeri a felfedezés örömét, az új helyek izgalmát. Ugyanakkor megtapasztalja az elválástól, az egyedülléttől való félelmet is. Márpedig ez az érzés olyan sokszor és olyan sokféle formában talál rá az ilyen korú gyerekekre, -adott esetben akár a szülő nem is érzékeli- így jól jöhet a szülői közelség megnyugtató hangulata. Hiszen a nap végére csak egy dolog számít: a mindig összekötő szeretet.

img_1202.jpg

Helyes kis könyv, az óvodás beszoktatós időszakban (is) nyújthat érzelmi támogatást, támpontot, bizonyosságot és biztonságot. (Szorosan kapcsolódnak és sok segítséget nyújtanak ehhez a témához Janikovszky Éva: Én már Óvodás vagyok, Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka, Vadadi Adrienn óvodás sorozata és Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi könyvei is.) Talán lesznek olyanok, akik úgy érzik, hogy mesébe szőve talán jobban beépül a célcsoportnál az üzenet. Ugyanakkor ebben a formában a hangsúly teljesen a szeretetteljes, andalító hangulatra terelődött. A fordítás Komjáthy Katalin munkája. T-t egyébként eléggé megihlette a bocs kirándulása, mert az első olvasás után azonnal jött az újraolvasás. Mondjuk T meglepően sokat és elképesztően választékosan beszél érzelmeiről, így nem csodálom, hogy tetszik neki, ha mások is így tesznek. Észrevettétek, hogy az izgatottságra hajlamos gyerekek mennyire értékelik az ilyen megnyugtató alkalmakat?

img_1203.jpg

 

A rajzok pasztell-szelídsége, az életű formák andalító hangulata  a klasszikus mesék mindig ismerős világát idézi. A történet kellemesen ellazító hangulata esti meseként is remekül működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr5714138303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása