Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

A Lázadó Panoráma

2018. szeptember 12. - palinta77

img_1868.jpgSzívügyem a téma. Nem csak szülőként és/vagy nőként, hanem azért is, mert látom a körülöttem lévő felnövő most-még-gyerek, de ebéd-után-már-kiskamaszokon, hogy túlzás nélkül életbevágóan fontos beszélnünk róla. És tettem egy nagyon komoly ígéretet a fiaimnak.

Favilli és Cavallo lányai elindítottak egy lavinát, Az Esti mesék Lázadó lányoknak gyűjtemény igényes kivitelezésű, tartalmát tekintve gazdag és színes hölgykoszorúval ismerkedik meg az olvasó. Időnként azért az egy-egy oldal igen kevésnek bizonyult, hogy minden fontosat megtudjuk és talán emiatt tűnt úgy, hogy helyenként mintha kicsit elmaszatolnák, elnagyolnák a tényeket. Így viszont már a 6+ korosztály számára is fogyasztható. Illetve olyan lánnyal is találkozunk, akinek érdemei nem egyértelműen jogosítják fel arra, hogy helyet kapjon a könyvben. De tekinthetjük a könyvet  egy korszak lenyomatának is, úgy azért már kevésbé problémás. 

 Itthon sem teljesen példa nélküli Favilli és Cavallo munkája, hiszen életregényeivel Kertész Erzsébet valami hasonlót már elindított.
A kép forrása Fodor Marcsi-Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő c. könyv

De nézzünk körül itthon is. Pár hónappal a Lázadó lányok debütálása után szinte egyszerre érkezett három hazai vonatkozású kötet. Nem tudom, hogy decensen tudatos döntések, vagy szerencsés véltelenek összjátéka, de gyönyörűen összesimulnak a Kolibri, a Móra és a Naphegy kiadó új könyvei. Olvasói korosztályaik egymásra épülnek, a változatos elbeszélői stílusoknak köszönhetően még az átfedések ellenére is új élményeket nyújtanak. Én bizony kötelező olvasmánnyá tenném bármelyiket, vagy mindegyiket. 

img_1876_1.jpg

A Magyar mesék lázadó lányoknak, 25 történetet tartalmaz, 6 író és 12 illusztrátor munkájának gyümölcse. Szerencsénkre a közkedvelt írók meséit nem korlátozták csupán egyetlen oldalra. A két-két és fél oldalas mesés hangulatú történetekbe az olvasó is jobban beleélheti magát. A szerzők mindent elkövettek ennek érdekében. Olyan szeretettel és megbecsüléssel szólnak hőseikről, hogy olvasás közben önkéntelenül is együtt küzdünk, drukkolunk a sikerükért. 

Ország Lili, Mészáros Márta, Polcz Alaine, Gobbi Hilda


Váratlan, de annál örömtelibb bónuszt is kaptam: a hosszabb terjedelem azt is lehetővé tette, az adott kor történelmének, hangulatának megfestését. Röpke kis anzixok, magyarázatok ezek, de jelentőségük annál nagyobb: segítségükkel egy közeli portré beilleszkedik egy letűnt kor mindennapjaiba. Ami fekete-fehér és kopottas, az színt és textúrát kap. Érthetővé válik, megelevenedik. Így kellene történelmet tanítani. Vagy mindent (IS). 

Brunszvik Teréz, Slachta Margit, Zrínyi Ilona

 A változatos illusztrációk igyekeznek megragadni valamit a lázadó leány személyiségéből. Olyan hátteret, netán stílust alkalmazva, ami az ismeretlenségből cinkostársakká minősíti őket. (Ha végigsimítjátok a Lázadó lányok és a Magyar lázadó lányok kötetét, még a borító textúrája is megegyezik, ami a tartalmat illeti, bizton állíthatom, hogy semmiben sem marad el (sőt). img_1874_1.jpg

Tévedés ne essék mesélni és újramesélni való történetek ezek, de a szórakoztatás mellett példátlanul fontos a feladatuk. Tudta ezt Fodor Marcsi és Neset Adrienn is, akik 50 elszánt magyar nő portréját mutatják be. Vannak persze átfedések a két könyv között (10 darab), de míg a 25 mesésebb stílusú, Fodor és Neset könyve a magával ragadó ismeretterjesztés irányába vezeti az olvasót. A rövid bekezdésekre tagolt fejezetek ügyesen megfestik a szereplő portréját, kiegészítve a lényeges történelmi háttérrel. A szerzők jó arányban adagolták az információkat, nincs semmi felesleges kitérő, oda nem illő rész, csak ámulás és lelkesedés. Igazi bőségszaru ez a könyv. Észrevétlenül pörögnek az oldalak, a szöveget kiegészítő illusztrációk dinamikussá teszik az olvasottakat. És lássatok csodát, hetekkel, hónapokkal az olvasás után is előjönnek az emlékek, kérdések és hirtelen a történelem lesz a legmenőbb beszédtémánk. 

Dicsérendő döntés, hogy nem csak a történelem, a művészetek, a tudományok területén alkotó kiválóságokról olvashatunk. Például Lomb Katónak fantasztikusan megörültem, csakúgy mint akkor, ha egy szereplő a civil bátorsága, önzetlensége miatt szerepelt.

Nagyon jó ötlet, hogy ezt a kötetet egyetlen illusztrátor munkái kísérik végig. Rátkai Kornél energiát és lendületet sugárzó képeit látva nehéz megállni, hogy ne fogjunk hozzá azonnal az olvasáshoz.

Előfordulhat, hogy valaki nem jeleskedik sem a művészetekben sem a sportban, esetleg a vér látványának a gondolatától is berzenkedik. Ezek az életpályák túlmutatnak saját területükön. Közös metszéspontjuk az elszántság. Inspirációk ezek a sorsok, a belső tüzet, a küzdőszellemét felélesztő kalandok, amikért érdemes harcolni, kutatni, kitartani, megvalósítani. Nélkülözhetetlen üzenetet közvetítenek, mert az életet a minél ‘gyorsabban’ és a ‘többet’ szövi át, az állhatatos küzdelmet igénylő utak kevésbé tűnhetnek vonzónak.  img_1871.jpg

És ezzel át is térhetünk Hugonnai Vilmára, akinek egy egész kötet szentelt Kertész Edina. Igazán mesésre sikerült könyv, rövid életképekben mutatja be az első doktornő útját. Ezúttal nem részletgazdagságon van a hangsúly, így a kisebbek (4-5+) is könnyen figyelemmel tudják követni. Nyilván sokan megérdemeltek volna egy önálló kötetet, de Vilma elképesztően kitartó elszántsága a mesékben győzedelmeskedő legkisebb, legesélytelenebb szereplővel vetekszik. (Kicsit félve gondolkodtam el, hogy a helyében én vajon meddig mentem volna el?) A mese is a már-már valószerűtlen kitartása köré rendeződik. Maros Krisztina kerekded képi világa aranyosan egészíti ki, árnyalja a kedves és barátságos szöveget.

Túlzás nélkül létfontosságú könyvek, de mi a helyzet a fiúkkal? 

Persze ne feledkezzünk meg Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot című könyvéről, amiben a matematikus Erdős Pál életét mutatja be (ne felejtsétek a függeléket átbogarászni matekos érdekességekért), vagy Kemény Kristóf Puskás Öcsi sorozatáról, de ez még fájdalmasan n-a-g-y-o-n kevés. Komolyabb lélegzetvételű, az angolul megjelent Ben Brooks: Stories for Boys Who Dare to be Different című könyve, amibe eddig csak beleolvastam (köszi Kata, köszi Berci, hogy nagylelkűen kölcsönöztétek), de valami hasonlóra vágynék magyarul. 

Töltsük meg a fiúk és lányok fejét hősökkel, akiknek nem a derékméretük, vagy az  autójuk márkája a legmarkánsabb vonásuk. Fordulhassanak  olyanokhoz, akik bátrak és nem adják fel. Akiket lehet követni, mert inspirációt nyújthatnak, akik megerősítik gyerekeinket, bajban kapaszkodóul szolgálnak, szükség esetén bátorságot, kitartást meríthetnek példájukból. Akik lángra lobbantják a képzeletüket, elültetik az érzést, hogy KÉPES vagy rá, hogy valami olyat csinálj, amiért bekerülnél ezekhez hasonló könyves csodába.

Az intézményi keretek nem biztos, hogy lehetővé teszik, de ha máshogy nem megy, legalább könyveken keresztül találjon mindenki magának egy ilyen példaképet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr6714234665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása