Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Gimesi Dóra - Szegedi Katalin: A tündér csizmája

2018. december 18. - palinta77

img_4031_1.jpg

Nagyon szeretem az év végi könyves megjelenéseket. A Kiadók szebbnél-szebb portékákkal bűvölik olvasóikat a karácsonyi hangulatba. Gimesi Dóra és Szegedi Katalin például A tündér csizmájával.

img_4036.jpg

A tavaly megjelent Macsakaherceg kilencedik élete képi és mesevilága is nagyon tetszett, de azok a történetek minimum 14 év felettieknek szólnak. Dupla boldogság, hogy idén a szerzőpáros kisebbeknek szóló könyvvel jelentkezett.

img_4038_1.jpg

Gimesi egy napjainkra szinte teljesen eltűnőben lévő, így önmagában is különleges helyszínre egy cipészműhely sejtelmes, titokzatos világába álmodta történetét. A nemzedékek óta híres-neves mestercsalád nemcsak bütykökre, lúdtalpakra készített lábbelit, de kuncsaftjaik között voltak tündérek, királynők és óriások. Csakhogy az idők változnak, ahogy a nyugalmas kisváros árnyas, emberléptékű, barátságos világa eltűnt. Helyette sokemeletes házak nőttek, üvegpaloták között száguldanak a versenyautók. A cipész fiai sem apjuk mesterségére vágynak, más álmokat kergetnek.

img_4039.jpg

A varázscipész pedig csalódottságában bezárta boltját és magányosan morog zöld foteljében, amikor megjelenik nála egy frissen nyugdíjba vonult tündér. Csakhogy már ő sem a régi, esze ágában sincs akarata ellenére megmenteni a cipészt. Helyette egészen más tervet eszel ki.  

img_4033.jpg

A változó világ árnyékában vannak régi, időtlen csodák és varázslatok. Ilyen ez a mese is, amit gyönyörű gondolatok, vágyak és a hétköznapokban sürgetésében nehezebben megragadható érzések tettek nehezen felejthetővé. Csodagyönyörű könyvecske lett a varázs-cipész története. Szegedi Katalin finom, humoros, részletgazdag képei olyan varázslatosak mint a szöveg. Ugyanolyan lenyűgöző atmoszférát teremt, mint a mese, szinte kézzel fogható a varázslat. Szerettem, hogy kicsik és nagyok számára egyformán érdekes, többféle réteget tud magának mindenki felfedezni. Nem történnek világrengető változások, de ez a csendes, nyugodt, meghitt hangulat és Gimesi stílusa, amitől a humor sem áll távol az ünnepekkor, vagy a hétköznapokból ha belevarázsolnánk egy csipetni egyszerű, keresetlen szépséget. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr1214498768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása