Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben

2019. március 12. - palinta77

img_5144.jpg

Nektek is feltűnt, hogy ha az állatkertben kinyílik egy látogatók előtt elzárt terület ajtaja, akkor pár pillanat alatt egy kisebb csoport -titkokat sejtve- próbál bekukucskálni? A gyanú most beigazolódott, mert tényleg hihetetlen dolgok történnek. Igaz, hogy éjszaka és az is, hogy egy egészen különleges módon lehet csak eljutni, de mostmár tudjuk, több van ott, mint amit a látogatók szeme megláthat. Bojti Anna Éjszakai állatkerti kalandja azonban megtette a magáét. 

img_5147.jpgAz újra reneszánszát élő műfajt, a KJK (kaland-játék-kockázat) dicső napjait elevenítette fel a Kuflinyomozók társasjátékot is jegyző építész-szerző. A történetet E/1-ben játszhatja végig az olvasó, akinek Dodó névre hallgató kishúga lelépett a gyerekszobából az “Egyszer nyíló átjárón” keresztül. 

img_5150.jpg

Igazi interaktív szórakozást ígérő könyv. Ráadásul mindkét jelzőt maximálisan kihasználta Bojti, hiszen annyira belevonja az olvasót a döntésekbe, amennyire csak lehet, miközben a történet izgalma,  a bekövetkező fordulatok fenntartják a figyelmünket és azt a jóleső várakozást, ami miatt nem nagyon akaródzik letenni a könyvet, mert tudnunk kell, hogy a következő sarkon mi vár ránk. Mivel a megoldáshoz több úton is el lehet jutni, simán többször olvasós a történet, szinte mindig van olyan út, vagy döntési helyzet, amiben még nem voltunk.

img_5148_1.jpg

Pár évvel ezelőtt nagyon megörültem, hogy Timo Parvela a  Kepler65 c. könyvével a videójátékok világában lelkesen elmerülő, az olvasásban kevés izgalmat találó kiskamaszokat is megszólította. Ám a sorozat végül nem hozta magával a remélt sikereket. 

img_5156_1.jpg

Nos, az Abszolút könyvek-sorozat új részre lehet a válasz azok számára, akik megpróbálnák időről-időre kicsalogatni a konzolok, monitorok világából a gyerekeiket. Az olvasást még személyesebb élménnyé varázsolja ez a mesélési technika,  közben hangsúlyosan játékosak az események. A szerző decensen háttérbe vonul, lehetőségeket kínál és hagyja, hogy mi hozzuk meg a döntéseket. Kivel beszélgetünk, melyik irányba megyünk, visszatérünk már ismert helyekre, vagy új utakat fedezünk fel. 

img_5157.jpg

Változatos történet, ügyesen alakított kalandok, igazán különleges színfolt az Éjszakai állatkert. Bár mindig tudatosan távol tartottam magam a videójátékoktól (ijesztő volt, hogy mennyire rá lehet kattanni) ebbe a történetbe ugyanazzal a lelkesedéssel és emésztő kíváncsisággal vetettem bele magam. 

img_5166.jpg

Az ilyen típusú könyvek buktatója lehet esetleg, hogy a játékos-olvasó számára, hogy megfeledkezik bizonyos korábbi döntéseiről. Most emiatt sem kell aggódni, hiszen a könyv elején és végén egy térképen követhetjük a bejárt utat, a legvégén pedig néhány jegyzetoldalon leltárt vezethetünk a talált tárgyakról és a megszerzett ismeretekről. A legjobb, hogy sosem lehet egyértelműen tudni, hogy egy csirkecsont, egy szívecskés napszemüveg, vagy egy aranyérme fog végül a megoldáshoz eljuttatni. 

img_5161_1.jpg

Az illusztrátor Ferth Tímea képei a kékes éjszakai fényt adják vissza, sejtelmes, de érdekes atmoszférát teremtenek a kötet ízléses kiegészítői.  Persze a helyszínválasztás is tökéletes, hiszen az állatkert alanyi jogon izgalmas, mindig akad új felfedeznivaló. Ebben a kalandregényben pedig minden képzeletet felülmúló csodalényekbe botluk. Aki pedig végigjárja a kalandot, okkal büszkélkedhet, hogy kiolvasott egy vaskos könyvet. 

img_5163.jpg

További jó hír, hogy a kaland során nincsenek félelmetes zombitámadások, nem lőnek ránk mutáns fenevadak, mégis a kaland jólesően bizsergető, a kincskeresés feszültségét fenntartó a regény ritmusa. 

img_5153.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr8514682528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása