Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Sam McBratney-Anita Jeram: Találd ki mennyire szeretlek -tavasszal

2019. április 03. - palinta77

img_5481.jpg

Ha nyuszis könyv, akkor nekem azonnal a tavalyi Találd ki mennyire szeretlek címet viselő bűbáj ugrott be. Nemrég megérkezett a folytatása is, most már lehet találgatni és persze tavasszal is szeretni, játszani, összebújni.

img_5485.jpg

Ezúttal a változás, a növekedés van a középpontban. Ahogy Kis Mezei Nyúl és a Nagy Mezei Nyúl kirándulni indulnak, a pöttöm észre veszi az éledő természetben bekövetkező átalakulásokat. Az apró hajtást, amiből majd hatalmas fa lesz, az ebihalat, amiből egy nap majd béka. Majd figyelme a külső környezetéről önmagára irányul.

img_5489.jpg

Az első rész nyomdokain haladva ez a könyv is a szülő-gyermek szeretetteljes kapcsolatáról szól. Bár itt a hangsúly aranyosan áttevődik a fejlődésre, még akár a jövőbeli (bölcsis, óvodás) elválásra is, hiszen minden mozgásban van: a kicsikből nagyok lesznek. Tetszett, hogy nincs túlírva, egyszerű szavakkal (a megnövelt betűméret a kezdő olvasóknak is hívogató lesz) mesél el egy nagyon érzelmes kis történetet. A legkisebbek ugyanúgy fogják élvezni, mint az olvasást kezdő kisiskolások. (Komjáthy Katalin fordítása.)

img_5491.jpg

És persze a történet csak kiindulópontja a felfedezésnek, amit a természet és mi magunk jelent. Számtalan beszélgetésre indulhatunk saját tapsifüleseinkkel arról, hogy a természet, az állatok és bizony mindennek részeként a gyerekek is változnak. És ez néha ijesztő, de többnyire szép, pont mint ez a könyv.  

img_5487.jpg

Igaz, hogy ezúttal nem hangzik el el Sam McBratney könyvében egyszer sem a lélekmelegítő vallomás, mégis annyi szeretet és meghittség fért bele, amennyi ahhoz kell, hogy az olvasás összebújós, örömteli élmény legyen. 

img_5492.jpg

Anita Jeram illusztrációi tavasszal is gyönyörűek, barátságosak és biztonságosak. Nagyon szép pasztell színei nem álmosítóak, sem negédesek. A vidám, játékosság jutott eszembe róluk. Ahogy fontosak egy könyv belső lapjai, ugyanúgy lényeges, hogy kinyitva a belső fedlapokon milyen képek fogadnak. A sorozat tavaszi részében az évszakhoz illő virágok pompáznak. 

img_5483.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr3214736393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása