Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Pónilegelő

2019. május 01. - palinta77

img_5985.jpg

Ma az óvodások társasai között feltűnt újdonság, az ígéretes nevű Simple Rules egyik játéka, a Pónilegelő mutatkozik be. 

Gyakori probléma, hogy mikor és mivel kezdjünk játszani a kicsikkel. Természetes elvárás, hogy a felnőtt számára se legyen kínosan unalmas és persze ha a nagyobb testvér is beszállna a játékba, akkor a pöttömnek is legyen esélye a győzelemre. Ilyenkor jó döntés a kooperatív játékokhoz fordulni.

Siker! Pónik a mezőn legelésznek, mielőtt a kerítés bezárult volna

img_5973.jpg

A játék témájául választott pónik világa vonzó és barátságos. A játékosok feladata, hogy egy 5x5-ös mezőbe betereljék az állatokat (feltöltsék póni- és szénakártyákkal) mielőtt a 7x7-es kerítés bezárulna. img_5949.jpg

A játékosoknak a kezükben tartott kártyáik közül először kerítéseket kell kijátszaniuk, majd a következő három lehetőség közül választanak egyet. 1. Kijátszhatnak egy szénakártyát, hiszen a pónik megéheznek. 2. A patkók a játékban is szerencsét hoznak, segítségükkel lebonthatunk két kerítésnyi mezőt. 3. Beterelünk három, valamilyen tulajdonságukban (takaró színe, szőr, sörény) egyforma pónit a mezőre. 

img_5954_1.jpg

Abban az esetben, ha hiányzik a harmadik, kérhetünk egyet (csak csakis egyet!) a többi játékostól. Viszont ezt a kártyát nem lehet eltenni későbbre, azonnal ki kell játszanunk a kezünkből. Majd annyi kártyát húzunk, hogy ismét 5 legyen a kezünkben. 

A patkó segít lebontani a kerítést

img_5970.jpg

A játék akkor ér véget, ha a mező megtelt pónikkal és szénaboglyákkal, vagy ha a kerítés körbezárta a mezőt.  

Egyező tulajdonságok

Megtartva ígéretüket, a Simple Rules tényleg nagyon egyszerű játékot hozott létre. (Mi kitaláltunk pár kiegészítő szabályt, hogy kicsit jobban izguljunk.) A játékosnak minimális erőfeszítésébe kerül, hogy a kezükben tartott kártyákon felismerjék a pónik közös tulajdonságait. Az sem elhanyagolható feladat ebben a korban, hogy a gyerekek megértsék, a győzelem érdekében kénytelenek összefogni. Akár személyes érdeküket feláldozva odaadják kedvenc, kék színű takarót viselő pónit a másik játékosnak. Apróság, de fontos mozzanat összekapcsolni, hogy a nagyobb testvér/másik játékos nem megfosztja, hanem hozzásegíti a közös célhoz. 

Ahhoz, hogy a mezőre mehessenek, hiányzik egy szürke színű póni. Ilyenkor kérhetünk a játékostársainktól

img_5960_1.jpg

Mindehhez pedig elengedhetetlen a kommunikáció, megbeszélni, hogy milyen kártyákat használjunk fel, mikor érdemes a kerítést bontani, vagy kártyát kérni és pónikat telepíteni. 

Pónik, szénák, kerítések

img_5959.jpg

Hamar elértük azt a szintet, amikor már nehezített szabályokkal játszottunk. Kevesebb patkót hagytunk a pakliban és bevezettünk két új szabályt is: csak egyetlen tulajdonságra lehet rákérdezni a hiányzó pónikártyák keresése közben, illetve a kijátszandó pónik egyetlen tulajdonsága lehetett egyező, a többinek különbözőnek kellett lennie). 

img_5981.jpg

Tetszett a Pónilegelő barátságos hangulata, a kellemes színek megnyugtatóan hatottak. Egyszerű, de kedves és megnyerő játék. Jópár dologból belecsempésztek egy kicsit. Némi kommunikáció, pici tervezés, csapatjáték, egy kis figyelem, csipetnyi izgalom. A rövid játékmenetet a kisebbeknek (3+) sem fog gondot okozni, hogy jól  tudják játszani.

A legelő felé az utat az Okosjátéknál itt tudod megtalálni. 

Játékosok száma: 2-4
Életkor: 3+ 
Külcsín/Belbecs: kedves és hangulatos grafika/egyszerű, a legkisebbekkel is játszható

Ára: 3.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr9814798010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása