Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Bartos Erika: Pest fényei (Brúnó Budapesten 4.)

2019. május 02. - palinta77

img_5988.jpgBrúnó visszatért és folytatja Budapest felfedezését, ezúttal Pest fényeivel.

img_5992.jpgA sorozat negyedik részében nagyfiú lett Brúnó, elballagott a óvodából és a nyári vakáció alatt kilenc fejezetben veszi sorra mindazokat az érdeklődésre méltán számot tartó látnivalókat, amikre az előző, Pest szíve részben már nem jutott idő. A vakáció végén pedig nem az iskola az egyetlen izgalmas változás a család életében, de a részleteket már nektek kell kideríteni. 

img_5995.jpg

Jó pillanatban is vettük a kezünkbe, hiszen az óvodai ballagás ügye aktuális, a fővárost felfedezni vágyó lelkesült állapotunk pedig már évek óta tart. Eleinte a Mesélő Budapestnek köszönhetően árasztottam el a fiúkat különösen érdekes történetekkel, de amikor megérkezett Brúnó, T azonnal érezte vele a sorsközösséget. 

Az egyik tartópillére Bartos Erika Budapest-sorozatának, hogy a hétköznapok izgalmas, várva-várt részévé avatja a város megismerését. Minden nap látunk bizonyos helyszíneket a villamosról, buszról, autóból, amiknek különlegessége a rutin miatt megkophat. És ahhoz, hogy változtassunk ezen, nem szükséges idegenvezetővé képeznünk magunkat. Brúnóval és barátaival kirándulva új fényben ragyog az épületek, helyszínek mögött meghúzódó gazdag történelem.

T vonzalmának másik fő forrása, hogy a kirándulások és várostörténet mellett részesei vagyunk a legegyszerűbb és legmindennaposabb ügyeknek, mint a hörcsög megbetegedése, egy rosszul sikerült mosásnak, parkolási galibáknak. Ezekből vagy kerekedik egy jó kis kirándulás, vagy nem, de egy biztos: érdekesek a gyerekek számára, mert ismerősek és otthonosak, akárcsak a cicapárna. Okos döntés, hogy a rajzokon folyamatosan visszatérő elemekkel találkozunk. Bár sok felnőtt kivetnivalót talál ezekben, én úgy gondolom, hogy a legtöbb mesehallgató számára ez a fajta ismétlődés a kiszámíthatóságot és biztonságot jelenti.  Olyasmi, ami a legtöbb család életéből hiányzik, vagy nagyon  nehezen megteremthető. Bizony jól esik beiktatni egy ilyen megnyugtató hangulatú mesekönyvet a sok könyves és egyéb kaland közé.

img_6011.jpg

Teljesen át tudom érezni azt a magával ragadó izgalmat és boldogságot, ami a gyerekeken úrrá lesz, látva a lakhelyüket mesekönyvesítve. Kedvenc játszóterükön, ismerős cukrászdába látogatva pillantják meg a könyv szereplőit. Ez még egy varázsréteggel bevonja a legjobb helyeket. Hát csoda, hogy gyakorlatilag minimális marketinggel ilyen óriási sikere van Bartos Erika könyvének? Arról nem is beszélve, hogy hány kortárs mesekönyv került ki az Index címoldalára?

img_6013.jpg

Bár a kedvenc keresztmetszeti ábráinkból most kevesebbet láttunk (viszont ami szerepelt, az fantasztikus izgalmakat okozott), a rajzok ugyanolyan csodásak és rajongásunkra méltók, mint az eddigiek.

Színesek, pontosak, szemkápráztató épületek, amik hívnak, várnak, hogy bejárjuk őket, személyes kapcsolatot alakítsunk ki a várossal és valóban a sajtunkénak érezzük a tereit, utcáit. 

Ehhez a kötethez is készült foglalkoztató füzet, mi már birtokba is vettük. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr9014798058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása