Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Pozitivity

2019. július 11. - palinta77

img_6802.jpg

Vajon milyen lenne egy olyan társadalomban élni, ahol egymást és magunkat is megbecsüljük? A kérdés költői, de talán nem teljesen reménytelen. Mert mi van akkor, ha megtanítanánk a gyerekeinknek, hogy lehetne boldogabban is gondolkodni. Ha valamiből több elférne még az iskolában (is), az a pozitív gondolkodás, egészségesebb önkép, hogy a tanár és a diák is jól , jobban legyen egymással, magában és a társaival. Ezen az alapvetésen indult el a Boldogságóra-program. Kézikönyvek, munkafüzetek, gyerekdalok és játékok nyújtanak segítséget az úton. De a Pozitvity iskolai kereteken kívül, otthon is játszható. 

 A játék pofonegyszerű, a régről ismert dob és lépeget mechanizmust toljuk végig. A célunk, hogy minél több szívet összegyűjtve beérjünk a boldogság kastélyába. Az ösvény minden színéhez egy kártyapakli, vagy egy ún. sajátélmény-mező tartozik. Előbbieknél meg kell válaszolni a kérdéseket, utóbbiaknál viszont boldogságfokozó technikákhoz kapcsolódó feladatokat kell teljesíteni.

 img_6807.jpg

Boldogságfokozás? Melyik gombot kell és hányszor megnyomni? Sajnos nem ilyen egyszerű az ügy, picit törni kell a fejünket, és belső ásómunkát vagyunk kénytelenek végezni. A Hála-pataknál, a megbocsátás erdejében, az Apró örömök szigetén önmagukért beszélnek a mezőkön elvégzendő teendők.

img_6811.jpg

Bagdi Bella, a szerző tényleg mindent igyekezett beépíteni, ami a pozitív önképet, az önismeretet szolgálja. Önbizalmunk építése és a tudatos és szerethető önképünk megteremtéséhez nagyon sokban hozzájárulnak a paklik kérdései, feladatai, hogy mindezt megteremtődjön. Nyilván nem elég egyszer játszani, hallani, megtapasztalni ezeket a módszereket ahhoz, hogy beépüljenek és krízis esetén alkalmazható segítő mechanizmusokká mélyüljenek. Amíg nem próbáltuk ki, el sem tudtam képzelni, hogy milyen ereje van, amikor egy csoport hangosan azt ismételgeti, hogy “X.Y. boldogságra születtél!”

 img_6815.jpg

A kártyapaklik kérdéseinek, feladatainak összeállítása is  az átgondoltságról vall.. Emlékek, pozitív énközlések, negatív gondolatok pozitívvá átformálása, szerethető belső értékeink megnevezése sokféle úton éri el, hogy a játék végére önszeretetünk, a többi játékos irántunk érzett megbecsülése, -vagy éppen fordítva- nyomot hagyjon bennünk. Lehetőség van csapatban is játszani, tehát egy kisebb közösséget is meg tud mozgatni a játék. 

 img_6819.jpg

Öröm után pedig jöjjön más. A Pozitivity társasjátékot jó és nemes szándékkal szülte, ám ahhoz, hogy egy társas sodró lendületű élményt nyújtson, ahhoz picit több kellene, mint a dob-és-lép mechanizmus. Itt a játékélményt maga alá rendelte a téma. A kitűzött cél megnyerő és a körültekintéssel összeállított kérdésekért maximálisan tudok lelkesedni, viszont a játékmenetért már kevésbé. A modern társasok korában ennél többre számítanak a játékosok. Sokat használt volna a társasnak, ha egy tapasztalt játékfejlesztő csapatot állítottak volna mögé, hogy olyan színvonalas legyen, mint a szakmai része. (A játék során összegyűjthető papírszívek miatt is aggódom, a vékony kartonra nyomott, jutalomként funkcionáló elemek nem tűnnek túl tartósnak.)  img_6817_1.jpg

Ettől függetlenül szeretném a jövő évi szakköri órákra, vagy a napközis foglalkozásokra becsempészni. Az efféle segítő játékok sokat számítanak egy csoport életében, a közösség és az egyének épülésében és jól létében. Míg a Feelinks és az Igen? abban segít, hogy egymást érzéseit, véleményét megismerjük a Pozitivity az egyént a csoport segítségével támogatja meg, illetve a játékosnak saját cselekedeteiből kell kitermelnie a szerethető, becsülendő vonásait. 

img_6826.jpg 

Aki még több pozitív gondolatra vágyik, az Okosjátéknál  itt megtalálja.

Játékosok száma: 2-6
Életkor: 6+ 
Külcsín/Belbecs: a játékmenet sajnos elmarad a kérdések színvonalasan összeválogatott, segítő, támogató mivolta mögött
Ára: 9.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr7314937342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása