Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Képes enciklopédia gyerekeknek

2019. november 22. - palinta77

img_8550_1.jpgOsonunk a karácsony felé, mindössze 7 (hét!!!) darab munkahét fog eltelni, amíg a fa alá varázsolja a megfelelő a szerv az idei ünnep könyves csodáit. A mai ajánló főszereplője minden szempontból alkalmas arra, hogy az ünnepi időszakot még szebbé, olvasósabbá tegye. A Manó könyvek legújabb kiadványa a Képes Enciklopédia Gyermekeknek  ezt és még sok mást is tudja.

 img_8553.jpg

Dédelgetett kincseink az ismeretterjesztő könyvek, hiszen nem kevesebbet köszönhetünk ezeknek, mint a megújuló tudásszomjat. Életben tartják a gyerekek természetes kíváncsiságát. Hiába nem hozza őket lázba, hogy másodszorra is (aztán még minimum kétszer) tanuljanak a paprika felfújt bogyósterméséről, ha itthon teljes testhosszal akar megmerítkeznek az új ismeretekben, addig aggodalomra semmi ok. img_8554_1.jpg

Bár ezt a könyvet elsősorban T-nek választottam, aki a maga 6+ évével még nem áll készen a nagyon részletes magyarázatokra, úgy látom P is szívesen elkirándulgat a könyv oldalain. Bár a témában irányadónak tartott könyve, A tudás enciklopédiája, de egy 6-8 éves számára ez még túl sok lenne. A Képes enciklopédia gyerekeknek betölti az űrt, ami az aprólékos, tudományosabb magyarázatokat kínáló és a nagyon kicsiknek szóló, alapvető tájékozódást nyújtó könyvek között húzódik. 


img_8557.jpg

Sok-sok képpel, jól érthető és könnyen befogadható, követhető,  kísérőszövegeket találtok majd. Tökéletes választás nem csak az ünnepekre, de akkor is ha úgy érzed, hogy itt az ideje még szélesebbre tárni az ablakot a nagyvilág csodái felé, kicsit megmozgatni a gyerek fantáziáját.

Az iskolába lépő, az alsóbb osztályokban tanuló korosztályban még egészen biztosan többségében vannak azok, akik fantasztikusan élénk érdeklődést mutatnak a minket körülvevő világ dolgai iránt. Rendszeresen érkeznek olyan kérdések -gyakran teljesen valószerűtlen pillanatokban-, amik arról árulkodnak, hogy gyerekeinket egyszerűen (és nagyon helyesen) a MINDEN érdekli. 

img_8595.jpg 

Természetesen az Enciklopédia akkor is tökéletesen működik, ha éppen nincs terítéken egyetlen csavaros kérdés sem, “csak” lapozgatjuk és várjuk, hogy ránk találjon a következő érdekes téma. 

 img_8591_1.jpg

A kilenc tárgykör átéri az eget és a földet, kilépünk az univerzumba, visszatekintünk az időbe, bekukkantunk a modern technológiák hátterébe. Többnyire egy-egy oldalnyi terjedelemben kapjuk az információt -bizony, a kevesebb az most is több-, a lapok jobb felső sarkában pedig a tárgyhoz kapcsolódó releváns hivatkozások mentén máris belecsobbanunk a folytatásba. Nagyon színes, nagyon változatos, itt egy kis földrajz, ott egy kis biológia. És mindegyik vonzó, lebilincselő, érdekfeszítő. Csapongónak tűnhet, ahogy egy témakörön belül követik egymást, de van benne logika.

Nagyon élveztük a váratlan “kanyarokat” a témaváltásban. Teljesen a gyerekeimre ismerek, akik az egyik pillanatban az ipari forradalomról kérdeznek, a másikban meg már a sógunok ügye és a feudális Japán érdekli őket. (Csak győzzem szusszal.) Mivel ennyire sokszínű az enciklopédia nagyon sokszor felcsapjuk minden különösebb kutató szándék nélkül. Előbb-utóbb úgyis felkelti valami az érdeklődésünket. Már belelapozva látszik, hogy egy egész világra szóló tudás tartja ébren gyerekeink tudásszomját. Hát nem jó ajánlólevél akár az élethosszig tartó tanulás, akár ha azt üzennénk, hogy a világ lenyűgöző, érdemes kutatni, felfedezni, megismerni. 

A jól szerkesztett, igényes ismeretterjesztő könyvek tudással is gazdagítanak, de amit elsődlegesen megvásárolunk az, hogy motiváltak és érdeklődőek maradjanak gyerekeink. A Képes Enciklopédia gyerekeknek arra sarkallja az olvasót, hogy még többet akarjon tudni, pusztán a tudás kedvéért. Egy igazi kíváncsiság-generátor. (Fordította: Diószegi Dorottya Anna)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr6715315738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása