Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Both Gabi: Kakaókatona és Tejhercegnő

2015. december 01. - palinta77

img_4346uj.jpgMostanában egyre többször rendezünk olyan hétvégéket, amikor nem csinálunk semmi különöset. Se elmenés (főként azért, mert P mostanában megint elég gyakran hazahoz valami kórságot a suliból), se házi feladat (hétvége előtt kipipálva), se látogatások, csak együtt vagyunk. Házimunkából is csak a legesleglegsürgetőbbet vagyok hajlandó elvégezni. Főzök egy nagy kondérnyi jót, és beleveszejtjük magunkat a játékba, olvasásba, rajzolásba, festésbe, diavetítésbe, társasozásba, és a mozidélutánba. A mostani, rekreációval töltött hétvégét Both Gabi új könyve, a Kakaókatona és Tejhercegnő aranyozta be.

A Kolibri Kiadó segítő meséinek KönyvTárs-sorozatában megjelent mesék eddig is nagyon bejöttek (lásd). Both Gabi mesevilága, fantáziája, szövegei már eddig megjelent köteteiben is azonnal utat találtak hozzánk. Bár a kiadó könyvei között még nem találtunk olyat, ami ne tetszett volna, mégis meglepett, hogy házimunka témából milyen magnetikus mesekönyv kerekedett. 

A Kakaókatonában egy turmixgép tolmácsolja anya meséit, melyek segítségével a háztartásban előforduló gikszereket simítja el. Ugye mindenhol ismerős a nyafi, amikor a bögre, vagy a tányér tartalma semmiképpen nem felel meg kis gazdájának, vagy az antiporszívó brigád ülősztrájkja porszívózás előtt? Hát hiszti előfordul-e a boltban -amikor már azt hiszitek, hogy gond nélkül megúsztátok a bevásárlást, a pénztáraknál mégis kitör a zűr, az ott elhelyezett édességek miatt? Szoktatok dühösen fel-alá trappolni és hangosan mérgelődni, mert eltűnt a kesztyűtök (vagy bármi más), amit két perccel ezelőtt még a kanapén láttatok? Elalvásnál ugye nálatok is lefolytatjátok -legalább időnként- a 'miért kell már ágyba bújni' kezdetű eszmecserét? Ilyenkor veszi elő a könyvbéli anyu (és az igazi is) a meséket, amivel átlendülünk Nasi boszorkány ármánykodásain és Por Oroszlán szomorúságát is azonnal megértjük. Az estéknek különösen kedves varázst kölcsönöz a kedves kis Álomgubók altató szertartása. 

img_4341uj.jpg

Mostmár lassan egy hete van velünk a mesekönyv és sokadszorra olvassuk elejétől a végéig, nem hagyunk ki egy mesét sem. Gyanítom, hogy fogjuk is még. Ennél jobb kritikát mesekönyv aligha kaphat. Olvassuk leckeírás után, reggeli közben, és a mostani rekreációs-gyógyulós hétvégénken is. Míg ők játszanak/rajzolják amit mesélek, én ülök a gyerekszoba padlóján és olvasom-olvasom a meséket egymás után. Tegnap (amikor már vagy negyedszerre olvastuk ki a könyvet) megkérdeztem P-t, hogy miért tetszik neki ennyire ez a könyv. (Nem értetlenkedve, csak őszintén érdekelt, hogy őt mi fogta meg, azt már úgyis tudom, hogy engem mi.)  Azt mondta: mert minden jó benne. És tényleg.

Minden a helyén van ezekben a mesékben. Nem túlcsurdolóan cukik, csak pont annyi kedvesség és szeretet van bennük, amennyi a folyamatos újraolvasáshoz kell. Viccesek, de nem erőltetettek. Fantáziadúsak, de csak épp annyira, hogy mindenki ráismerjen a saját háztartására. Nem dorgálóan, szájbarágósan oldja fel a háztartási konfliktusokat, hanem mély megértéssel mindkét fél irányába. Hiszen mit tehet az a gyerek arról, hogy ha most épp nincs kedve szikkadt kiflit enni? Ahogy anya sem tehet róla, ha reggel hatkor nem slattyog le a boltba, csak azért, hogy friss kiflit ehessen a csemete, hiszen az előző napi is ehető, talán csak kis tuningolást igényel. 

img_4344uj.jpg

Rippl Renáta vicces és szép pasztellszínű rajzai izgalmas hátterét adják a mesének. Bár T még nem ért ezekből a mesékből sokat, de fő helyet követelt (természetesen) magának az ölemben, hogy minél közelebbről tanulmányozhassa a képeket. Aztán minden apró részletet szépen kiveséztünk. Az olvasás végeztével irány a konyha, a könyv végén van kipróbálható recept is!

Both Gabi ezzel a meséjével is belopta magát háztartásunk olvasói, és hallgatói szívébe. Olvassátok Ti is, és örüljetek, mert az anyuk nem maguktól olyan zsémbesek ám, ha rendet kell rakni!

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr258123730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KönyvParfé 2015.12.01. 17:53:27

Jaaaaj! Ezt ismerem és annyira szeretem!!! :)

palinta77 · hintafa.blog.hu 2015.12.03. 14:48:55

@KönyvParfé: :) De jó!! Nagyon szerethető mesék! Mi már a hintarablókat is nagyon bírtuk! Annyi fantázia és kedvesség van abban a kötetben is!
süti beállítások módosítása