Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Álomház

2017. szeptember 20. - palinta77

img_6509ab.jpgAz évszakváltás nemcsak egy rakás új könyvvel, hanem jópár új társajáték-megjelenéssel érkezett. Az egyik cím, amin megakadt a szemem az Álomház volt. 

Igazság szerint már nyáron szemeztem a dobozával, de míg bele nem néztem a kártyákba nem tudtam eldönteni, hogy a cukihatár melyik oldalára helyezzem. Amikor megláttuk az egyik garázskártyán Marty Mcfly, Delorean motorháztetőjén felejtett sapkáját, megbizonyosodtunk, hogy az Álomház ránk (is) várt.  

Indul az építkezés

img_6450ab.jpg

Klemens Kalicki játéka igazán kedvünkre való. Az a típusú társas, amit a lányok, lányos játéknak, a fiúk pedig klassz, fiús játéknak tartanak. Megfordultak az asztalunkon olyan könnyed, családi játékok, ahol azt éreztem, hogy a rövid játékidő alatt nem lehetett egy-egy stratégiát rendesen végigvinni, mondjuk azért, mert rendre a leggyorsabb játékos szerezte meg a győzelmet. Az Álomház üdítő kivétel. Egyszerű, de nagyon érdekes döntéseken át vezet az út az ideális otthonhoz. 

img_6473ab.jpg

Minden játékos a saját háztábláján építi fel  álmai házát. Ehhez minden játékos a játéktábláról 12 körön át elveszi az egyik oszlop két kártyáját és feltölti velük az előtte fekvő háztáblán található 12 üres helyet.

Néhány példa -tetők állványzatok, segítők

A játéktábla alsó sorából szobakártyákat, a felső sorból pedig erőforráskártyákat szerezhetünk. Ezek között vannak a tetők (a háztáblán a garázstól balra, képpel lefelé van a helyük -hogy igénybe vegyük a memóriánkat is), a dekorációk, amik megnövelik egy szoba értékét, viszont megakadályozzák a szoba további bővítését (még akkor is ha ez egyébként még lehetséges lenne). Kivéve ha rendelkezünk a speciális segítő kártyák egyikével. Ilyen például a belsőépítész, aki a játék végén egy ponttal megnöveli a dekorációink értékét, de az adott szoba méretét növelhetjük (de csak a maximális méretig). Egyéb szerszámoknak köszönhetően akár megcserélhetünk két szoba helyét a házunkban, vagy a játéktáblán variálhatunk két kártya sorrendjével. Jópár trükk áll rendelkezésünkre, amikkel házunkat varázsolhatjuk minél ideálisabbá, persze elsősorban a győzelmi pontok szempontjából.

  Elkészült a ház. img_6484ab.jpg

És mindez mitől olyan meggyőző?

Először is azért, mert az Álomház nagyon népszerű témát ültet roppant vonzó külalakba. És tényleg, ki ne akarna egy olyan építkezésben részt venni, ahol a  mesterek láthatólag nem a tulajdonosokat szándékoznak végső kétségbeesésbe taszítani?

Könnyű, gyorsan tanulható szabályokkal vághatunk bele az építkezésbe. A kevésbé szerencsés szobaleosztás jól ellensúlyozható a különböző erőforráskártyákkal. A köztük lévő összefüggések pedig szintén könnyen  átláthatóak, így a játék egy teljesen kezdő játékos számára is hamar válik élvezetessé. Közvetetten van lehetőség némi interakcióra is a játékosok között, bár ez leginkább a játéktábláról a kiszemelt kártyák elorzását jelenti. Némi szabálymódosításnak köszönhetően 2 fővel is élvezetes, de igazán akkor élesedik ki a játék, ha négyen játszanak. Ekkor már kellően leszűkül az utolsó játékos választási lehetősége, hogy nehezebb és ezért izgalmasabb is jól dönteni. Mivel viszonylag kevés dologra kell odafigyelni, az előző építkezés stratégiai tanulságait azonnal lehet hasznosítani egy visszavágóban. Bár a körönként váltakozó szoba- és erőforráskártyák sorrendjében a szerencse is közrejátszik, a megnyerhető extra bónuszoknak köszönhetően több módja is van a győzelmi pontok gyűjtésének. Akár az egységes színű tetőkártyákkal, vagy a ház kényelmi fokozatának növelésével. 

Vicces részletek a kártyákon.

A játékidő sem túl hosszú 3 játékos esetén is nagyjából 30 perc alatt leszalad egy építkezés, kevés a holtidő, de biztos az ismétlés.  Egyszóval úgy tűnik, hogy átgondolt, alapos tervezés áll a játék mögött. Az illusztrációkat elkövető Bartolomej Kordowski nyilván tudatában van a családok otthonát benépesítő számtalan örömforrásnak. A fecnikre széttépett slozipapírtól kezdve, a konyhában a sültet fixírozó háziállatokig. Vagy az olyan klasszikusokra való utalásokig, mint az egyik gyerekszobai szekrényét díszítő Narniába vezető varázsajtó. Az a fajta társas az Álomház, amiben mindenki hamar megleli az örömét. Akkor is, ha csak a szobakártyákat nézegeti. 

 Ha kedved kaptál, az Okosjátéknál beszerezheted. 

Ár: cca. 9.990- Ft

Korosztály: 7+ 

Játékosszám: 2-4 fő

Külcsín/belbecs: kellemesen színes, vicces / érdekes döntések, egyszerű szabály

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr1012877040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása