Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Kiwi

2018. március 11. - palinta77

img_8823.jpg

A magyar narancs után megérkezett a magyar Kiwi, ez pedig az első a tavaszi játékajánlók sorában.

img_8795ab.jpg

A játék célja, hogy kijátszott mozgáskártyák alapján a szemünkkel kövessük és tartsuk észben a kivi útját a játéktéren.  (Helló figyelem, üdv memória!) Vagyis a kártyákon látható mozgásirányokat a kör végéig csak fejben lépjük le. Amikor elfogytak a mozgáskártyák, akkor játékosjelölőnket letesszük arra a pontra, ahová szerintünk eljutott.

Balra kellene hármat lépnie a kivinek, de a fal megállítja

img_8797.jpg

Az alapjátékban a következő megkötésekkel mozog a szőrmók. 1. Amikor elér a falig megáll, még akkor is, ha nem lépte le az összes lépést. 2. Ha egy körben már kijátszottunk egy adott fajtájú kártyát (pl. a ‘fel kettőt’), akkor egy második ugyanilyen kártya már nem lesz hatással a gyümölcsre. (Minden kártyafajtából 3 db van a dobozban.)

A játékosok tippjei és a kör végén ellenőrzött mozgások img_8801.jpg

Amikor a játékosok kezéből elfogytak a kártyák, mindenki lerakja jelölőjét arra a helyre, ahol szerinte a kivi állhat. Ezután jön az igazság pillanata, amikor a mozgáskártyák alapján lépünk is kivivel és ellenőrizzük a tippeket. Fontos! Az egyszer már kijátszott kártyát másodszorra már nem lépjük le. A következő körben arról a helyről indul a kivi, ahol az előzőben végzett.

A második körben innen indul a kivi

img_8810.jpg

Összesen három körig játsszuk (az első körben 3 pont, a másodikban, 4, a harmadikban 5 jár a győztesnek), mondjuk ennyi bőven elég, mert az utolsó körre már tényleg mindent beleadok, hogy emlékezzek. Eleinte a kedvemért a kisebbeknek szóló változatot játszottuk amiben az ismétlődő mozgások is hatnak a kivire. Így egészen dicséretre méltó eredményeket értem el. 

Az egyforma kártyák "kioltják" egymást

img_8818.jpg

Amit a kivi gyümölcs formájában nem ért el, úgy játékként teljes sikert aratott. Külön öröm volt, hogy az egyszerű, könnyen érthető szabályaival, gyors játékmenetével még a sűrű hétköznapokon is volt alkalmunk játszani vele. Ráadásul nem kellett a két gyereknek eltérő játékot keresni, T-vel és P-vel is simán belefért egy menet. Eleinte külön mindkettejükkel, majd hármasban. 

Ami pedig a fejlesztési területét illeti, a Kiwi úgy kellett nekünk mint egy falat kenyér. A memória- figyelemfejlesztés mellett a hab a tortán (a kivin) az irányok gyakorlása. A középsős T már kezdi megtanulni az irányokat, de az iskoláig még van hova fejlődnie. Ebben a játékban pedig látványosan érvényesül a játszva tanulás élménye. Az irányokban ugyan járatos nagytestvér az utóbbi időben némi figyelemhiányt produkált. Annál komolyabb epizódokra gondolok, mint az itthon, vagy máshol hagyott ceruzákra/sapkákra és egyéb kiegészítők. A Kiwi bizony ezt is tudja, méghozzá úgy, hogy a gyereken nem is látszódott a megerőltetés, csak az izgalom és a játék öröme. Az is jól látszott, hogy P megpróbált egy saját kis módszert kidolgozni magának, amivel megnyerheti a játékot.

img_8803.jpg

Fejlesztőpedagógusok diszlexia fejlesztéséhez gyakran keresnek az irányokat gyakoroltató játékot. Aki hasonló cipőben jár, annak érdemes egy próbát tennie.

Ami pedig a játék külsőségeit illeti: Papp Ágnes nagyon jó munkát végzett. A letisztult, játékos ötletekkel tűzdelt, bájosan ízléses illusztrációi sokat adtak hozzá a játékélményhez. Jó volt kézbe venni, játszani vele. Látszik, hogy a készítők komolyan vették a feladatot. A masszív dobozát pedig utazásra találták ki. 

 img_8790.jpg

Külcsín/belbecs: igényes külső, frappáns, szórakoztató és okos játékötlet
Korhatár: 6+ (nálunk 5+)
Ára: cca. 3990,- Ft 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr4213730794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása