Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Sagrada

2018. augusztus 30. - palinta77

img_1498.jpg

Ez a nyár elég sok fordulatot tartalmazott. Néhány olyat is, amit szívesen kihúznék a listáról, de társasjátékok tekintetében maradéktalanul boldog vagyok. Először is, a nyaralós bejegyzéshez egy csomó régi játékunkat újra elővettük, majd  megnyugodva, hogy semmit nem vesztettek fényükből, utazásig visszatettük a polcra, hogy helyet adjanak névnapok és egyéb kellemes alibik örvén érkező új gyönyörűségeknek. Nemrég az erdőgazdálkodás örömeinek hódoltunk, most pedig felcsaptunk üvegművesnek, a lélegzetelállító Sagrada Familia templomban, hogy befejezzük, amit Gaudí életében nem tudott: az ólomüveg ablakokat.

 img_1610.jpg

A burkolás után, újabb szakmunkára van igény. De közel sem fog olyan sokáig tartani, mint az eredeti (2026-ra ígérik a befejezését, bár a félig kész templomban kószálni is egészen különleges élmény). 

Ha legekben kellene definiálnom, akkor egész biztosan a legszínpompásabb, a legkellemesebb meglepetést okozó (mondjuk nem számítottam semmire, így nem volt nehéz) és a legtöbbet az asztalra kerülő társasunk címet nyerné. Könnyű és gyorsan átlátható szabályai miatt -iskola- és óvodakezdésig félreteszem a bonyolultakat- és rövid játékidejével elég jó pozícióból indított a Sagrada. Az pedig, hogy mennyire gyönyörű, már a borítóképen is látszik. Ettől az alkatrészek sem maradnak le: esztétikus színkavalkád, kézbe simulósan selymes felületek. A strapabíró kockák kellemes tapintásúak, jó kézbe venni az egész játékot. 

img_1531.jpg

Joggal várható, hogy a belbecs is hasonlóan kellemes élményekkel szolgál majd. A feladatunk, hogy az ablakokba behelyezett feladatkártyák kritériumai szerint megtöltsük saját keretünket a rendelkezésünkre álló kockákkal. Ezek  lehelyezését természetesen tovább nehezítik édesítik az általános lerakási szabályok. Miért utálja mindenki az absztraktot? Ha öt embernek azt mondom, hogy van itt egy nagyon klassz absztrakt játék, négy biztosan azt fogja mondani, hogy most indul jégkrémért Debrecenbe. Ha viszont meglátja az asztalon, azonnal szeretne magának egy saját ablakkeretet.

Kétoldalú feladatkártyák, titkos és nyilvános célkártyák


Természetesen a gyűjtésnél figyelembe kell vennünk a személyes  -és a többiek számára titkos- célkártyánkon szereplő színt, hiszen a játék végén annyi győzelmi pontot zsebelünk be, amennyi a kockákon szereplő számok összege. A nyilvános célkártyákon pedig a rajtuk látható pontokat kapjuk, minden teljesített kombinációért.

A választható kockák közül a második zöld nem kerülhetne átlósan sem az ablakra, mert a mintakártya szerint kettes értékű  (árnyalatú) kockát kell a második sor középső helyére letenni, a változatos árnyalatok célkártya fényében sajnos a piros kocka sem jó


Ezekkel a megszorításokkal a gyűjtögetés az idő előrehaladtával és a tábla telítődésével egyre intenzívebb agymunkát hoz magával,  hogy megtaláljuk a kockáink legoptimálisabb  lehelyezését. És persze a játszma 10 körében mindig kell egy kis kockázatot vállalnunk, hiszen ki tudja megmondani, hogy az előzőekben lehelyezettek nem okoznak bonyodalmakat. Főleg ha nem sikerül olyan színűeket/számúakat találni, amire szükségünk van. (Minél nehezebb egy mintakártya, annál specifikusabb kockákra van szükség.)

Az első kocka az ablak szélére, után minden kocka oldal-, vagy átlószomszédosan települhet

A lerakás utáni variálásokban fantáziadús szerszámok segítenek: az ólomsimító, forgófejes üvegvágó, saveltávolító spray. Használatuknak azonban ára van. A mintakártyánk nehézségi fokához mérten kapunk támogatásjelzőket (a könnyebben teljesítőkhöz kevesebbet, míg a bonyolultabbakhoz többet). 

A színkavalkád után jó ötlet az áttetsző támogatásjelző

Jól kitalált, egyre mélyülő, nagyon egységes játék, egy pici szerencsével fűszerezve. A szabályok rövidek, összefogottak, könnyű belerázódni. A feladat izgalmas és egyszerűségében is bizsergetően kellemes kihívás a lehető legjobb kockakombinációt begyűjteni.

Amikor mindenki elvette a második kockáját, a kimaradó(kat)t a fordulójelzőre pakoljuk. Fontos, hogy a kidobott számot ne fordítsuk át, mert van olyan szerszám, amivel a fordulójelzőn szereplő kockákat tudjuk cserélni.

img_1587.jpg

 

Az a fajta agyalós, variálós játék, amiben izzasztó erőlködés nélkül lehet dolgozni, gyönyörködve a végeredményben és örülni a végén összegyűlő pontjainknak. 

A titkos célkártya a kockák értékének az összege szerint jutalmaz

img_1552.jpg

  

A játékosok közötti interakció laza. Inkább csak a kitervelt kockák elrablása miatt bosszankodtunk és próbáltunk időnként lenyúlni a másik elől a kockákat, de a lerakásnál eléggé figyelnünk kell, hogy a saját egyre szűkölő ablakunkba miket pakolunk, nem igazán volt kedvünk, a körmönfont terveinken kívül mással foglalkozni. (Nálunk ez most épp pozitívum.)  Az eltérő nehézségű mintakártyák azt is lehetővé tették, hogy a különböző életkorú, vagy tapasztalatű játékosok is együtt tudjanak játszani, hiszen egy 6-os nehézségű ablakot nagyobb kihívás elkészíteni, mint egy 3-ast. Ez megteremti az egyensúlyt egy profibb játékos és egy kezdő között.

Gyűlnek a kockák. 

P mindig is elemi vonzalmat táplált az építkezős, gyűjtögetős társasok iránt. Erre is azonnal rápörgött. Tagadhatatlan, hogy nehéz ellenállni, ha valami olyan szép és ennyire érdekes, mint a Sagrada. Újabb kedvencelhető és részünkről megunhatatlan családi társas, amivel kezdőknek is öröm játszani. Sőt, igazából még a társaság sem kitétel, hiszen üvegablakot építeni egyedül is lehet, a készítők ugyanis az egyszemélyes játékmódról is gondoskodtak. A játék (méltán) elnyert népszerűségéről árulkodik, hogy idén érkezik hozzá az 5-6 fő játékát lehetővé tevő kiegészítő, amihez egy stílusos kockadobó keretet (awwwww!) is mellékeltek.

Egyforma színű és értékű (árnyalatú) kockák nem kerülhetnek oldalszomszédosan egymás mellé, csak átlósan.

img_1576.jpg

Bár már évek óta játszunk, igyekszem a rövid játékidő/izgalmas mechanika -kombójú játékokból sosem kifogyni. A különböző témák, a feladatok állítható nehézségi foka, a gyorsan ismételhető játékmenetek, a fokozatosan mélyülő, de nem agyzsibbasztó döntéseket igénylő játéktípusok nálunk örökzöldek. De kell is, hogy az emotikonokkal kommunikáló világból kirángassanak és odaüljünk együtt az asztal köré, akár sokadszorra is. A társasjátékokkal ismerkedőknek kiemelten ajánlott!

Ez a látvány megérte a fáradozást

Ezt a vidító színkavalkádot az Okosjátéknál tudjátok beszerezni.

Játékosok száma: 1-4

Életkor: 9+ (de a dobozon 13+)

Külcsín/Belbecs: amilyen gyönyörű, olyan jó

Ára: 9.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr6014210075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H.Herman Annamária 2019.01.18. 23:59:24

Ez valami gyönyörű! Megy is a kívánságlistámra :)

H.Herman Annamária 2019.02.10. 21:53:27

Megkaptam a Sagrada játékot! Nagyon tetszik! Köszönjük az ajánlást!

palinta77 · hintafa.blog.hu 2019.02.14. 19:48:36

@Herman Hennelné Annamária: Micsoda jó hír, nagyon örülök! Mi is pont a napokban játszottunk vele és mindig újra beleszeretek. Sok jó játékot kívánok hozzá! (Bocsánat, hogy ilyen sokára válaszolok, de az automata értesítő a spamek közé tette az értesítést.)
süti beállítások módosítása