Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Feelinks

2018. november 23. - palinta77

img_3905ab.jpg

Évek óta próbálkozunk P-vel, hogy tágabb családunkat is bevonjuk a társasjátékozásba. A gyerekjátékon és a Battle Sheepen kívül minimális sikert értünk el. Persze megcsodálták a Sagrada-t, látták, hogy mennyit kellett izgulni a Pandemic-nál, és nagy sikert arattak az olyan szép játékok, mint a Doktor Fondor, vagy a Fűszerút. Így ideje volt új irányba nyitni: a beszélgetős játékok felé. A legelső a Feelinks volt.

img_3930ab.jpg

A minimális szabályismertetés és maximális szórakoztatás kombója nagyon jól működött. A stratégiai tervezgetés még mindig kevésbé szimpatikus kilátás a nagyszülőknek és egyéb játékra fogható rokonoknak, így nagy megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy csak az érzelmeiket kell felfedni vicces, elgondolkodtató, enyhén provokatív kérdésekre. 

img_3956ab.jpg

Három témakörből lehet választani, a legkisebbeknek (8+) a családi (zöld hátoldalú) pakliból érdemes, a nagyobbak (12+) már az iskola (kék), barátok (narancs) kupacából is kereshetnek kérdéseket maguknak. Egy beszélgetős játék lelkét a kérdések adják, amiket az éppen játszó társaságunkhoz kell kiválasztanunk. Ebben is elég szerencsés választás a Feelinks, találunk olyanokat, amiken iszonyúan kell röhögni (a kertben pisilő apuka), de elgondolkodtató (vallásszabadság eltörlése). 

 img_3953ab.jpg

Ideális a játékosszám is, hiszen 3 fővel is működik, de nyolcan is ugyanolyan izgalmas. Holtidő sincs igazán, mert a tennivalónk mindössze annyi, hogy az érzelmek mestere (az adott kör kezdőjátékosa) által felolvasott kérdésre a paklinkból kiválasztjuk és letesszük magunk elé a tábla körül felsorakozó érzelmek közül azt a számút, ami leginkább lefedi a felvetett problémára adandó válaszunkat. 

 img_3961ab.jpg

Ezután (szintén a saját paklinkból) kivesszük azt, amelyik a csapattársunk, vagy 3 fős játék esetén a tőlünk balra eső érzelmi állapotát lefedi. 

 img_3947ab.jpg

Az igazság pillanat pedig eztán jön el. Ha kölcsönösen eltaláltuk a párunkkal egymás érzelmeit, akkor léphetünk hármat a táblán. Ha  valamelyikünk hibázott, akkor egyet. Ha egyikünknek sem sikerült, akkor még van mit tanulnunk egymásról. 

img_3964ab.jpg 

A háromféle érzelempakliban a pozitív és a negatív érzelmek 24 árnyalatából választhatunk. A negatív és a pozitív spektrumból is bőven tudunk választani. Jobb lett volna kicsivel több neutrálisabb érzelem,  persze ha nagyon elégedetlenek vagyunk, minden kör előtt lecserélhetünk egy-egy kártyát a tábla körül lévők közül. 

 img_3920ab.jpg

A grafika nagyon mutatós. A gülüszemű szereplőkkel, égnek álló frizurájukkal jó elkapták az kavargó, zavaros, viharos érzelmeinket. A figurák testbeszéde, kézmozdulatai a képek apró részletei mind ezt hangsúlyozzák.  

Mindenki nyer

Már a szabályleírásban is feltűnt, hogy nem hirdetünk győztest.  Az első játék után azt is megértettem, hogy miért.  Ha leülünk együtt játszani, akkor már nyertünk. Ha megismerjük egymás véleményét, akár olyan karcos kérdésekben, amik az empátiánk, vagy a toleranciánk határait piszkálják, akkor a nyereség megduplázódik.

img_3979ab.jpg 

A hangsúly nem azon van, hogy hány pontot tudtunk összehordani  hanem, hogy megismerjük a másikat. Az elhibázott tippeknél derült ki, hogy mennyire nagyszerű a Feelinks. Amikor csodálkozva, esetleg döbbenten ránézünk a csapattársunkra és őszinte kíváncsisággal nekiszegezzük a kérdést: “de miéééért”? Ekkor kialakul egy párbeszéd. Nem meggyőzés, vagy vita, hanem egy teljesen hétköznapi, nyugodt hangulatú beszélgetés. Ilyenkor nem saját barikádunk mögül védjük az állásainkat egy hatalmas ‘NO PASARÁN’ zászló alatt, hanem semleges területen hallgatjuk meg és talán fogadjuk el a másik nézőpontját. 

 img_3980ab.jpg

Az örömmel játszott közös játék felhőtlen pillanatai egyébként is összekovácsolnak. A Feelinks-ben pedig arra helyezték a hangsúlyt, hogy meghallgassuk egymást, közelebb kerüljünk egymáshoz. Ha nem is értünk egyet, de fogadjuk el a másikat.

 img_3915ab.jpg

 

Ha felfedeznétek a saját és a hozzátok közel állók érzelmeit, az Okosjátéknál megtaláljátok.  

Játékosok száma: 3-8
Életkor: 8+ 
Külcsín/Belbecs: csodás illusztrációk/lélekmozgató élmény

Ára: 8.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr914389096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H.Herman Annamária 2019.01.18. 23:52:53

Nagyon jó! Köszi! Én észben tartom! Hátha...

palinta77 · hintafa.blog.hu 2019.02.14. 19:53:10

@Herman Hennelné Annamária: Nagyon szívesen! Azóta kipróbáltuk az Igen?-t is hintafa.blog.hu/2019/02/05/igen_859 ha ilyen beszélgetős játékra van éppen szükség ez is nagyon jó.

Jók az ilyen eltett ötletek névnap, szülinap, akármikor jól jöhet. :)
süti beállítások módosítása