Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Legyetek Ti is sorozatfüggők!

2019. január 30. - palinta77

img_4512_1.jpg

Kedves gyerekkönyves sorozataink új részekkel bővültek. Visszatért Babaróka, Sibiék egy újabb mesékkel és még nagyobb állatsereglet élén és a Göröngyös úti iskolában is új kalandjaink vannak. Óvodástól kisiskolásokig, ma mindenki talál magának olvasmányt.

img_4078.jpg

Babaróka

Babaróka életébe nagy változást hozott a Kölyökörző. Meg kellett küzdenie az elválással, Mamaróka betegségével és a barátkozást is kénytelen volt gyakorolni. Az első rész megjelenése óta eltelt időben vele együtt mi is nőttünk, új problémákkal és kihívásokkal küzdött szülő-gyerek.

img_4081.jpg

Kiss Judit Ágnes a Babaróka kertjében még jobban kitárja a világot hősei előtt. A pöttömből immár kicsivé növekvő Babaróka és szülei élete időnként kicsit karcosabb, konfliktusokkal, új kalandokkal telítődnek.

img_4084.jpg

Nem lehetünk elég hálásak, hogy a szerző annyi érzékenységgel, empátiával és nyíltsággal mesél a rókacsaládról. Nem takargatja, vagy idealizálja Mamaróka fáradtságból fakadó türelmetlenségét  sem azt a végtelen szeretetet, amivel a szülő babusgatja, vigasztalja kölykét. Végigkísérjük a szülők veszekedését a kibékülésig pillanatáig, Babaróka komisz hangulatát és az együtt töltött önfeledt nyaralást. 

img_4086.jpg

Kiss megnyugtató mesevilágában most is otthon éreztük magunkat. A hétköznapjainkból ismerős örömeinket, bánatainkat, nehézségeink súlyát kicsit letehettük. Eltávolodva, könnyű volt beszélgetni T-vel és beazonosítani és megérteni napjaink egy-egy történését. 

Egri Mónika finoman légies rajzai kifejezőek, megnyugtatóak. Akár egy olyan prózai képet, mint Babaróka ücsörgése a vécén is megtölt szépséggel. 

img_4636.jpg

Sibi újabb meséi

Pár hónappal az első rész után megérkezett a folytatás, ugyanolyan  elsöprő sikert aratott ez az imádnivaló testvérpár hatalmas állatseregletükkel.

img_4650.jpg

Még mindig a humor és az állatok mélységes szeretete a kötet fő szervezőereje. Előbbit egyébként Vibók virális nyelvezettel közvetíti az elbeszélő szerepébe bújtatott kislány imádnivaló fecsegő stílusban,  aranyosan tudálékosan, szórakoztatóan és némi gyermeki szenvtelenséggel mesél. Az első kötet után már rutinosan meghatároztam, hogy milyen állatokat NEM fogunk semmilyen kényszer hatása alatt átengedni a küszöbünkön. (Szülők, vértezzétek fel magatokat.) Viszont a család kalandjait egyöntetűen a szívünkbe zártuk. 

img_4642.jpg

Sibi családja ismerősen ismeretlen kalandozásaikról hét fejezetben olvashatunk. Szomorúsággal vegyes együttérzéssel vettem tudomásul, hogy a nagyszülők Sibiéknél is mennyire kevéssé veszik figyelembe a szülői óvásokat. Persze tudom én, hogy a nagypapik és a nagymamik evolúciós késztetése arra nézve, hogy életben tartsák a következő nemzedéket jelentősen csökkent (nyilván vannak üdítő kivételek), de attól még csalódottan konstatáltam, hogy milyen lazán kezelik, kijátsszák az anyuka intelmeit. Nademártényleg!

Igor Lazin rajzai is tükrözik a mesék lendületét, a kedves összevisszaságot, a családi káoszt. És olyan jó megbizonyosodni, hogy máshol is ugyanaz a felfordulás van, mint nálunk. 

Szerettető, nevettető a magyar Durell-család legújabb kalandja. A vagány és jófej gyerekektől a kötélidegzetű és feneketlen türelmű szülők semmiben sem maradnak el, így az újraolvasás a sorok közé vannak kódolva.

img_4515.jpg

Kertész Erzsi: Ne parázz!

Végül, de nem utolsósorban visszatért nagy kedvencünk Kertész Erzsi. A pszichológusi múlttal rendelkező írónő egyik nagy sikerű sorozata, a beszédes címet viselő Göröngyös úti Iskola harmadik részében a félelmet győzzük le. Ez a sorozat már önálló olvasóknak is tökéletes, de felolvasva is nagyon szórakoztató.

A megszokott és annyira szeretett érzékenységgel vezeti végig apró lépésekben a főszereplőt a szorongás tüneteként jelentkező gyomorfájástól, egy kevésbé jó érdemjegy eltitkolásából eredő bűntudaton át, egy rosszféle titok nyomasztó érzéséig, majd végül a megkönnyebbülést okozó végkifejletig.

img_4532.jpg

Apró epizódok ezek, amik közül bármelyik, vagy akár több is megeshet gyerekeinkkel (is). De Saci esetéből is látszik, hogy a titkolózás csak átmeneti megoldás, amitől a belső feszültség csak jobban nő. Szerencsére most is találunk egy felnőttet, aki észreveszi, hogy a kislányt bántja valami és végül anya és apa is partnerek lesznek a mindenki számára feloldozást hozó őszinte beszélgetésben. A hibák, vétkek persze attól még megtörténtek, de   azt is érezzük, hogy a megbánás és a szerető, elfogadó közeg mennyit enyhít ezeken. 

img_4538.jpg

Ahogy az előzményekben láttuk, most is van feszültség, humor és persze a felszabadító tanulság, ami elvezet a belső békéhez. Metzing Eszter illusztrációi vibráló élénk, mély színeivel nagyon jól illik a kisregényhez, a sokféle érzelemhez, amit a főhős megtapasztal. 

img_4523.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr2014584378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása