Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok

2019. február 20. - palinta77

 img_4901.jpg

Tavaly elolvastuk a magyar Kiadók #girlpower kapcsán megjelent könyveit. Izgalmas és nagyon színes kínálattal gazdagodtunk. Voltak könyvek, amik a Lázadó lányok mintájára végigvették azokat a lányokat-asszonyokat, akiket példaként állíthatunk gyerekeink elé és olyan is ami a feminizmus kialakulásának a forrásait tárta fel. Nemrég megérkezett a Menő könyvek válasza is és mondhatom, hatalmas űrt töltött be a Scarlett Curtis szerkesztette Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok című könyv.

img_4908.jpg 

Apósomék padlása sok mindennek teret ad, nekem a minap arra volt jó, hogy megvilágosodjak. Az történt, hogy szereltem egy digitális kütyüt és a legtöbben akik arra vetődtek -pusztán jóindulatból- megkérdezték, hogy ne hívjunk-e férfi segítséget. R is tanúja volt a dolognak és látta, hogy a szerelés kihívásainál sokkal hátráltatóbb tényező ez a támogató közeg. Amikor a bütyköléssel sikeresen megvoltam (azóta is vígan működik a cucc) elgondolkodtam, hogy milyen tanulságot vonnék le a majdnem felnőtt R számára. Nyilvánvaló volt, hogy kell egy könyv, ami ezen az eseten is túlmutat. 

img_4909.jpg

Már az első írásoknál megveregettem a vállam: pontosan erre volt szükségem! Nekem is és neki is. Ezek a szövegek -természetesen a beszélgetéseink mellett- segítenek navigálni egy kamaszlányt (és/vagy fiút) az élet, a párkapcsolatok és úgy általában a mindennapok ügyes-bajos dolgaiban.

 img_4912.jpg

Mert tényleg hiánypótló írások. Persze az interneten össze lehet bogarászni a témába vágó írásokat, de együtt, ennyire sokféle, aktuális ügyet össze- és átfogó kötet a felcseperedőben lévő ifjoncoknak nincs. Már az elején sejteni lehet, hogy az időnként dühös, felháborodott, máskor elgondolkodtató, vagy lelkesítő, netán fanyarul vicces írások nem maradnak hatás nélkül. Rácáfolnak egy csomó félreértésre és megerősítenek néhány olyan gondolatban, ami az egyenlőség, egyenjogúság felé vezet.  img_4918.jpg

Nem akarom összeszámolni hány klassz nő írta le a gondolatait, véleményét, mert az élményen volt a hangsúly. Ahány szerző, annyiféle megközelítés. Az íz, az utóhatás, amit a könyvek hagynak maguk után olyan, mint amikor az ajtón kilépve a hosszú tél után ráeszmélsz a tavaszra. Megrendítő boldogság. Egyrészt tudni, hogy ennyi klassz nő van. És te is az vagy, netán a jövőben lesz dolgod ehhez hasonló szuper nővel. Másrészt nem lehet elég hálás az ember, ha kamasszal él egy háztartásban, hogy ilyen sokféle módon megmutatkozik a nők nagyszerűsége, embersége. Mert az én feminizmusom lényege ebben rejlik: embernek lenni és ha történetesen nő vagyok, a másik meg mondjuk férfi, akkor ez a tény nem távolságot ver közétek. Lábjegyzet: az illető, aki helyett a fent említett szerelést elvégeztem történetesen egy férfi, aki hisz benne, hogy a helytállás korántsem a nemed függvénye.  img_4922_1.jpg

Sok tévhitet is helyére tesz a kötet, aminek a magyar megjelenését a -Menő könyvek felkérésére-többek között Kemény Zsófi, Mészáros Antónia, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina gondolatai gazdagítják. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr7814629984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása