Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Tokaido

2019. július 06. - palinta77

img_6675.jpg

Még mindig a rekreáció jegyében válogattam a társasjátékok közül, amikor rábukkantam egy csodaszépre. Gyertek velem Japán tengerpartjára, az idő kellemes, a társaság válogatott, az ellátás pazar, ez Tokaido.


Apósom már hozzászokott nálunk néhány furcsasághoz, de amikor meglátta az ebédlőasztalon a Tokaido játéktábláját és kiderült, hogy nem új festményt készülünk felszerelni a falra, akkor azért egy pöppet elcsodálkozott. Persze érthető, hogy ez az első és legmarkánsabb benyomás, hiszen a játék minden egyes eleme gyönyörű. Naïade rajzainak kecses formái, a képek és a kiegészítők légiesen könnyed, pasztell színei a végtelen nyugalom hangulatát hordozzák. 

 img_6688.jpg

Amit a Kiotóból, Edoba (mai Tokió) tartó utazók akkor tapasztalhattak meg, ha elég tehetősek voltak és megengedhették maguknak a fürdők, fogadók nyújtotta kényelmeket, kulináris élményeket. Antoine Bauza társasjátékának is ez a lényege: utazóink képességeit kihasználva kell végigmennünk Japán komoly múltra visszatekintő tengerparti útján. Az utazás során lehetőségünk van pontokat gyűjteni, ha úgy döntünk, hogy az alábbi mezők valamelyikén megállunk:

  • falvakban emléktárgyakat vásárolunk  (minél változatosabb típusú szuveníreket szedünk össze, annál több pontot kapunk) img_6750_1.jpg
  • a tanya (sárga) mezőn a közös készletből 3 érmét kapunk

 img_6694.jpg

  • ha megállunk megcsodálni, az amúgy sok művészt megihlető panorámát, apró képecskék részleteit gyűjtjük össze  (a képek különböző hosszúságúak, minden újabb képrészlet egyre több pontot ér)

 img_6758.jpg

  • hőforrásoknál nemcsak az utazás gyötrelmein enyhítenek a jótékony források, hanem 2, ill. 3 ponttal gazdagítanak

 img_6756.jpg

  • szentélyeknél (narancssárga mező) adományoznunk kell 1-3 érmét, igaz ennek mennyiségéről mi döntünk (minden érme után 1 győzelmi pont jár)

 img_6727.jpg

  • természetesen az úton utazókkal is összefutunk, ezeken mezőkön a találkozások szintén előnyökkel járnak. 

img_6752.jpg

  • Eddig dönthettünk arról, hogy hol állunk meg, a fogadó viszont az a mező, ahol akkor is kötelező megállnunk, ha éppen nem tudunk magunknak ételt vásárolni. Egy ételfajtából csak egyszer vásárolhatunk és fogadónként csak egy ételt ehetünk.

A vándorút különlegessége, hogy a következő körben mindig az léphet először, aki a sorban leghátul áll. Mivel egy mezőn mindig egyetlen játékos tartózkodhat, elég sok taktikázásra van lehetőségünk. Előfordulhat, hogy több körön át ugyanaz a játékos kezdhet. Nyilván ki is lehet tolni a másik játékossal, vagy lassítani a gyűjtögetését stb., de annyi lehetőség van pontgyűjtésre ebben a játékban, hogy a konfrontációk könnyen elsimulnak. 


A játék legvégén szinte mindenért kaphatunk teljesítménykártyákat, ha legtöbbet bámészkodunk a parton és a három panorámatípusból összegyűjtöttük az összeset, az ínyenc kártya a legdrágább kulináris kalandokat megszerzőhöz megy, a füdőzés, a tárgyak szerelmesei és természetesen a társasági lények is megkapják a maguk jutalmát. img_6762.jpg

Bevallom nehéz ennek a játéknak a szépsége alól kivonni magunkat, hiába próbál diktálni olykor a józan és, sokszor láttam ugyanazt, amit az Álomháznál is. Olyan cuki, olyan szép ez a kártya, muszáj megszerezni, még akkor is ha a pontszámainkat tekintve nem a legelőnyösebb megoldásról van szó. Mondjuk pár játék után azért ezen rendszerint sikerül felülemelkedni és a játékosok -velem együtt- próbálták az utazóik karaktere nyújtotta előnyöket a lehető legjobban kihasználni, vagy a táblán előrehaladásukat az aktuálisan nyitott mezők alapján átértékelni.

Igényes és nagyon elegáns a Tokaido minden játékeleme, a doboz belső tartóelemeitől kezdve az érméken át a legapróbb képecskéig. És ide tartozik a magyar szabályfordítás is. Ezen a téren, úgy általában nagy előrelépések történetk az utóbbi években. Nagyon könnyű a Tokadioval jól játszani: a szabályok és a tematika egymásba simul és visz a flow, meg a lelkesedés. Éppen ezért még Á is szívesen leül velünk játszani, ami megint egy új élmény. Kellemes, hangulatos, jó ritmusú családi játék, szívesen. veszem elő kezdőkkel, néhány kártya elhagyásával pedig gyerekekkel is élvezetes. Apróságnak tűnő vonások (mint például a játékosok sorrendjének meghatározása) emelik ki az egyszerű gyűjtögetős, lépegetős játékok sorából és természetesen különleges szépsége is hozzájárul, hogy megragadjon bennünk az élmény. 

img_6721.jpg

Nagyon bírom, amikor egy társasból nem csak a kellemesen feldobódott hangulat marad meg, hanem olyan ismeretekre is szert teszünk, amik szervezett, iskolai keretek között talán elvesznének. Így viszont, egy esztétikus keretbe ágyazva megragadnak. Mert muszáj volt egy kicsit körülnézni Japán térképén és amellett sem akartam szó nélkül elmenni, hogy miért voltak a korabeli érmék lyukasak. A társasjáték minden áldása mellett éberen tartja a kíváncsiságot, amivel a világot nézhetjük.

 img_6768.jpg

Ha kedvet kaptál ehhez a visszafogottan gyönyörű, családi játékhoz, az Okosjátéknál itt tudod beszerezni. 

 

Játékosok száma: 2-5 
Életkor: 8+ (nálunk 6+)
Külcsín/Belbecs: egyik legszebb játékunk/ lépegetős-gyűjtögetős néhány csavarral 
Ára: 11.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr9814922336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása