Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Korinthosz

2019. augusztus 14. - palinta77


img_7434_1.jpgRégóta becsípődtek nálunk a Days of Wonder játékai. Nem jelentkeznek évente tucatnyi új címmel, viszont ami kikerül a kezükből az általában stabil darabja a gyűjteménynek. Csoda, hogy kitágult a pupillám amikor megláttam a legújabb, játékukat a Korinthoszt?!

Sok könyvvel is úgy vagyok, ahogy ezzel a társassal: a lehető legjobb pillanatban találtunk rá. Kellemes volt, hogy ilyen jól behatárolható és átlátható problémakörre szűkültek le teendőink. 

img_7437.jpg

A dobozt kézbe véve, méretei alapján beugrott a Köszöntünk…álmaid városában!, kibontva pedig kiderült, hogy a hasonlóság a centiken jóval túlmutat. Mindkettő a mostanság nagyon népszerű kockadobós-felírós játékok sorába tartozik, viszont a Korinthoszban egy picivel egyszerűbb kereskedni, mint városi lakóparkot gründolni. (Ebben a műfajban egy másik kedves játékunk a Qwixx és hamarosan megjelenik ugyanebben a témában egy várva-várt újdonság is.) A játékosok, ókori kereskedők szerepébe bújva próbálnak meg úgy gazdálkodni, hogy a játék végére a lehető legtöbb pontot gyűjtsék, ily módon megszerezve a legismertebb kereskedő címet. Az árukat a kockák szimbolizálják, amikkel a kezdőjátékos dob, majd értékek szerint rendezi el a táblán.

A legmagasabb számot mutató kockák az aranypénzekhez kerülnek, a legkisebb értékű kocka a kecskékhez, majd a többivel, növekvő sorrendben egyre több sort töltünk fel.

img_7441.jpg

Miután kirakodtuk az árukat, minden játékos sorban magához veszi egy sor összes kockáját (két játékos esetén két sorból is kapunk árut). A sorok egy-egy területet/boltot szimbolizálnak a játékoslapkán, ahol bejelöljük szerzésünket. 

 A kockák a leszállított áruk számát jelölik, a rajtuk szereplő számokkal nem kell foglalkozunk. Az egyik játékos aranyhoz jut, a másik pedig a lila boltosnak szállít két árut. (A boltoknál nem kell figyelembe venni, hogy jobbról, vagy balról kezdjük feltölteni a készleteket.)

img_7445.jpg

Kereskedőként bizonyos megszorításokkal is gondolnunk kell: ha elkezdtünk egy boltnak szállítani, addig nem léphetünk üzleti kapcsolatba másikkal, míg az előzőt teljesen fel nem töltöttük. Emiatt előfordulhat, hogy egy körben nem tudunk bizonyos kockákat felhasználni.

A játékos gyűjti a kék árut szeretne szállítani, de ebben a körben pont ez a szín hiányzik

img_7500.jpg

Ilyenkor az intéző segít, aki a a piacon járkálva bizonyos előnyökhöz juttatja a szolgálatait igénybe vevő játékost. 

 Az elvett lila kockák számának megfelelő lépést tesz az intéző, így a játékos mégis szerez körében kék árut. Az intéző sosem léphet egy már bejárt útvonalra.

img_7497.jpg

Köreink végén épületeket is vásárolhatunk, amik győzelmi pontokkal, pénzzel, vagy bőségesebb áruval látnak el minket. Gyakorlatilag minden pontot ér, úgyhogy érdemes ügyelni, hogy mindenhonnan a lehető legtöbbet gyűjtsük.

A játékoslap jobb alsó részén az épületek változatos előnyöket biztosítanak. A 'farm' az arany megszerzésekor plusz két aranyat kap a játékos

img_7461.jpg 

Szerencse most is befolyásolja kereskedői karrierünket, hiszen a kockák által kidobott számok vannak hatással üzletmenetünkre. Ennek ellensúlyozására alkalmas az előbb említett intéző, vagy reménykedhetünk az aranyért vásárolható sárga kockákban, amik révén nagyobb eséllyel dobunk terveinknek megfelelőbb számokat. 

Hiába szállít a játékos a lila boltnak, ebben a körben nem tud, mert a kidobott értékek nem érték alapján nem kerültek kockák ebbe a sorba

 Kereskedni nagyon fürgén lehet Korinthoszban, legtöbbször mire felocsúdnék, már a játék felénél járunk, így muszáj még alaposabban megtervezni a lépéseinket. Míg a Köszöntünk…álmaid városában! esetében nehéz volt megállapítani, hogy m a játékosok között a sorrend, itt már sokkal jobban érzékelhető.

img_7504.jpg

Az eldobható játékoslapkákkal még mindig nehezen barátkozom meg, persze a Kiadó weboldaláról letölthető a nyomtatható utánpótlás, de sokkal elegánsabbnak találtam volna, ha a Köszöntünk...álmaid városában! mintájára egy online megoldás is születik. 

img_7508.jpg

Sok újdonságot nem hozott magával a Korinthosz, viszont értékeltem a nagyon jól körülhatárolható, könnyen meghatározható célokat, amikért küzdenünk kell. A szerencse ellensúlyozását, vagy a játékosok preferenciáinak kialakítását nagyon jól begyakoroltatja. Rövid magyarázat után hamar lehet jól játszani, akár több menetet is egymás után. Gyors játékideje is könnyedén beilleszthető az elfoglalt családi napokba. Nem a legizgalmasabb DoW játék (nekem az jelen állás szerint a SmallWorld), de nem is vártam, hogy átvegye 

Aki nem ismerős az ilyen stílusú játékok között, szereti a kereskedős témát és egy gyorsan pörgő játékra vágyik, annak érdemes kipróbálnia, különösen akkor ha preferálja az élénkebb, színesebb illusztrációkat. Nekem kicsit jobban tetszik Korinthosz színvilága, mint a Köszöntünk… álmaid városában!, de ez már tényleg csak ízlés, vagy pillanatnyi hangulat kérdése. 

img_7513.jpg

Kezdőknek, ritkán játszóknak, gyerekekkel társasozóknak könnyű lesz belehelyezkedniük a feladatba, nem nagy kihívás, de annál kellemesebb pillanatokat fog számukra is nyújtani a korinthoszi kereskedelmi ügymenet. 

Kereskedjetek ezzel a helyes kockadobálóssal, az Okosjátéknál itt találjátok. 

Játékosok száma: 2-6 
Életkor: 8+ (nálunk 7+)
Külcsín/Belbecs: aranyosan színes/ egyszerű kockadobálós, átlátható kihívás
Ára: 5.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr9914985006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása