Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Matyi és Sári minden esetre

2016. december 06. - palinta77

A blog első könyves bejegyzése Matyi és Sári (illetve nekünk akkor még Mach és Sebesztova) iskolai kalandjairól szólt. A sorozat azóta szerencsére még három kötettel bővült, mi pedig szorgalmasan olvassuk-újraolvassuk őket. Ha jól tudom, létezik még egy rész, amelyben a történelembe kóstol bele mindannyiunk kedvenc 3. b. osztályos párosa. Talán nemsokára ezt is olvashatjuk Kocsis Péter értő és nagyszerű fordításában.

Tegye fel a kezét, aki nem ismeri még Matyi és Sári kalandjait! Itt az idő pótolni a hiányt. Mi úgy vagyunk Matyival és Sárival, mint a legjobb barátainkkal: nehezen válunk meg a társaságuktól. Ha belekezdünk egy kötetetbe, azt nem nagyon bírjuk abbahagyni az utolsó mondatig. Még a lépteink is  könnyedebbek lesznek a hétköznapokban, ha róluk olvasunk. Sok év után is megunhatatlanul jók, árad minden kalandból a felhőtlen jókedv. Szerencsére nem fog rajtuk az idő. Bár a telefonkagyló, mint olyan a háztartásokból erősen kikopott, az a fajta csipkelődő, kicsit irónikus humor és abszurdumok, amik Macourek meséiben megjelennek, örökzöldek, csakúgy mint Adolf Born kifejező illusztrációi.

img_1783_1.jpg

Borús napokon felvidítanak, a vidám nyári napokon gondoskodnak a hangulat fokozásáról. Jellemző, hogy kis családunkban mindenki másért rajong a két cseh iskolásért. Én a magam részéről imádom ahogy a választékos, néha kimódolt nyelvezetű, mégis tárgyilagos, sőt talán szenvtelen körmondataik olyan éles ellentétben állnak a tartalmukkal, ahogy a legabszurdabb helyzeteket megvitatják ebben a kimért stílusban. A gyerekek -nyilvánvalóan- odavannak azokért az őrült fordulatokért, amiket Matyiék a csodálatos telefonkagyló segítségével produkálnak. Még a kicsi is megérzhetett valamit, mert odaadóan hallgatja a felolvasásokat, a képeket pedig ámulva nézegeti. Háztartásunk apukája számára pedig Švejk és Pepin legjobb pillanait idézik meg. Azt hiszem ez az egyveleg a sorozat esszenciája, amitől kicsik és nagyok évtizedek óta újra és újra előkapják. 

img_1787-ab.jpg

Általában nem szoktam idézgetni a könyvekből, de most nem állhatom meg, amikor Sári egy feszült pillanatban így szól Matyihoz, a szárnyra kelt Petyuskát látva: "kérlek szépen Matyi, áruld el honnét szeded ezeket a  tökkelütött ötleteidet, most aztán ki tudja, hogy fogjuk elkapni azt a gyereket, és a tanulásnak is lőttek."

Matyi és Sári mindent megold

Az iskolaév lassan véget ér, itt a tavasz, ami új kihívások elé állítja a két jó barátot. Egy biztos, Matyira és Sárira mindig lehet számítani, mindent megoldanak, még akkor is ha ehhez lógni kell az iskolából (amihez a tanító néninek is lesz néhány keresetlen szava). Hol beköltöző lakók zavarják meg a ház nyugalmát, hol pedig Kadlicsek néni határozza el, hogy élelmezési okokból megszabadul kutyájától, a rendkívül intelligens Jonatántól. De sajnos az osztály két legkomiszabb tanulója, Horácsek és Pacanda sem tétlenkedik.  

img_1780_1.jpg

Hét fejezeten keresztül élvezhetjük az első részből már megismert lehetetlen és ellenállahatatlanul vicces kalandokat. Ahogy a csodálatos telefonkagyaló segítségével helikopterből zerge, bűnözőből férfizsebkendő lesz, Jonatánból előbb jól nevelt kutya, majd tolvajokat lefülelő eb, némi sebészeti beavatkozás után. Bár ez utóbbi kalandot kissé túlzásnak éreztem, de minden jó, ha a vége jó, Jonatán pedig a szerető gondoskodásnak köszönhetően gyorsan regenerálódik. Egyébként pedig a gyerekek minden tévelygését szívesen elnézi az ember, igazságérzetük, a jót cselekvés vágya, a segítőkészség, a helytelen dolgok kijavításáért tett erőfeszítéseik miatt. Mindezen erőfeszítéseikhez szükséges kívánságaikat a varázslatos telefonkagyló gond nélkül teljesíti, bár néha nem állja meg, hogy ilyen megjegyzéseket tegyen: "hát kérem, ahogy kívánjátok, de annyit modhatok, hogy néha igazán fura ötleteitek vannak."

Matyi és Sári nyaral

 Végre ez a pillanat is eljött. Kitört a vakáció! Persze Matyi és Sári életében ez a kolosszális esemény sem zajlik hétköznapi módon. Sári falura indul a nagyszülőkhöz Jonatán kutyával (Kadlicsek néni áldásával, hiszen a kutyának jót tesz a vidéki levegő), míg Matyit a szülei Bibionéba szeretnék elvinni a Vanyicsek Tour szervezésében. Dehát mi egy olaszországi kiruccanás egy falusi nyaraláshoz képest, Sárival, Jonatánnal és a telefonkagylóval?? Ezért a telefonkagylótól kérnek egy ál-Matyit, aki elutazik a szülőkkel, a másik pedig Sárival vidékre, hogy ott hancúrozzanak két hónapig a világ legcsodálatosabb, legszenzációsabb nyaralásán. Szenzáció bőven akad. Nemcsak orvvadászt fülelnek le, de nagypapát -átmenetileg- Tarzanná alakítják, ellátogatnak Leonardo da Vincihez, túlélnek egy esős napot, valóra váltják Janda néni álmát, a falu mintagyerekét Lelkes Lukácsot is megajándékozzák egy utazással. Azonban a cirkuszi látogatás balul sül el, eltűnik a kagyló, miközben lassan vége a vakációnak, indulni kellene hazafelé, otthon meg ugye vár az ál-Matyi. Hogy ebből mi lesz...     
            img_1802_1.jpg

Érdekes, hogy Matyi és Sári könyezetében megforduló felnőttek közül egyedül a nagyszülőknek (velük ugyanis nem illik sumákolni) mutatják meg a telefonkagyló csodáját és őket sem rázzák meg ezek a tótágast álló helyzetek, sőt a csodálatos telefonkagylón sem csodálkoznak különösebben. (Ezen viszont én csodálkoztam.) A két gyerek egy-egy megoldása persze gyakran furfangosabb és nyakatekertebb, mint maga a probléma, de pont ez az egyik erőteljes forrása a jókedvnek, ami ezekből a végtelenül hömpölygő mondatokból származik. És valószínűleg ezért is férkőzik azonnal a kis olvasók szívéhez közel. Hiszen ki ne vitte volna véghez a saját fantáziájában a leghajmeresztőbb dolgokat. Minderről Macourek továbbra is úgy mesél, mintha egy kisgyerekből megállás nélkül törne elő ez a sok minden. Persze a szöveg lükető, áradó rimusára hangolódni kell, de ez cseppet sem nehéz.

Ugyanakkor mértékkel fogyasztandó, ajánlatos időről-időre újabb cseh humor-kúrát venni, áldásos hatásait a mindennapokban tapasztaljuk majd. Kötelező könyvespolci elem.

img_1759.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról!

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr6612020977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KönyvParfé 2016.12.06. 18:08:30

Nekem nincs meg Matyi és Sári története, de tényleg muszáj bepótolnom. Az illusztrációk zseniálisak. :)

palinta77 · hintafa.blog.hu 2016.12.28. 07:04:26

@KönyvParfé: Erre én miért nem válaszoltam???? Ejnye. És bocsánat. Igen, NEKED kötelezőőőőőő!!!!!!!!! Imádom ezt a fajta humort és úgy látom nem tudok belőle kinőni. (Szerencsére.)
süti beállítások módosítása