Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Erwin Moser: Tigrisbogár...és más történetek

2017. május 18. - palinta77

img_4416.jpg

Már hiányoztak egy ideje Erwin Moser történetei, így legújabb kötete a Tigrisbogár...és más történetek hamar főszerepet kapott esti (és nappali) meséléseink idejére. (Bárányhimlő-gondűzőként is remekelt.)

A Fantasztikus jóéjt mesék után azt gondoltam, hogy újra pár oldalas kis történeteket olvasunk majd, ehhez képest most megfordult a kép és szöveg aránya. A legtöbb mese minimum öt oldalas, de van egészen hosszan elbeszélt kaland is. Ha volt is előző olvasásainkban hiányérzetem (az is a saját kíváncsiságomból eredt), akkor most végre  alaposan megmerítkezhettünk a moseri világban. 

img_4424.jpg

Az új kötet 16 története mind rendkívüli kalandokat átélő állatkákról szól. A gerendában lakó szútól kezdve a szavanna oroszlánján át, a szerelmes természetű ganajtúró bogárig. Moser mindannyiukat különleges, váratlan helyzetekbe helyezi. Itt van például a vad és gőgös oroszlán, aki legutolsó értesüléseink szerint az állatok királya. Azonban egyik állat sem kér a kőszívű oroszlán irányításából, így egy nap nem fogadnak többé szót neki. Az oroszlán tomboló vad dühe közepette találkozik a rókával, aki egy furfangos trükkel eléri, hogy az trónfosztott király (átmenetileg) megvakuljon. A nagyvad és a rosszízű tréfát kiagyaló róka végül egy madárfiókától tanulnak alázatot és szánalmat. 

img_4426.jpg

Elég mély nyomot hagyott bennünk a beképzelt csiga iránt plátói szerelmet tápláló ganajtúróbogár és a vele szimpatizáló, a csigát erkölcsileg felülmúló bögöly figurája. Ez utóbbi nemcsak humoros (a nagyobb olvasók számára), hanem szimpatikus és érdekes. Elvégre egy bögölyről és a ganajtúróról ritkán jutnak eszünkbe ilyen gyengéd, nemes érzelmek. Mindenesetre a trágyadomb környékén sem könnyű az érző szívek sora. De említhettem volna Rollit, a végletekig tudatlan kis házinyúlat, akinek rendíthetetlen naív bizalma még a mező ravasz rókájának jellemét is megingatja. Pedig általában fordítva szokott lenni: a hiszékenyt elveszejti a cseles, jég hátán is megélő, semmitől vissza nem riadó. De ebben a mesevilágban még a rókáknak is van esélyük a jellemfejlődésre.  

img_4431.jpg

Erwin Moser megint nagyot varázsolt, egyszerre tanulságos, bölcs és bájos, ugyanakkor humoros állattörténeteivel, melyeket ismét Nádori Lídia fordított, a tőle megszokott találékonysággal. Ezzel a kötettel végre megtörtént az is, amire olyan régóta vártam: mindkét gyerek odaadó figyelemmel és tágra nyílt szemmel hallgatta a meséket ezekről a rendhagyó szituációkba keveredett állatkákról. Mert valljuk be, azért a legtöbbjük nem szokott főszerepet kapni a mesékben (pláne nem válnak hősökké). De azt (is) szeretem többek között a moseri mesékben, hogy a szokatlant és a különlegest nagyon jól vegyíti a bűbájossal és a meghatóval. Ráadásul hősei sem tipikus hősfigurák. A gyönyörű, de önző és gőgös pillangó mellett (olyan rútul viselkedik, hogy jobb, ha lefokozzuk lepkévé) a pincebogár szelíd bölcsessége sokkal szerethetőbbé teszi utóbbit. Moser pedig felemeli ezeket az elfelejtett, sokszor negligált lényeket. Így nagyobb hangsúlyt kap a szépség, illetve a kevésbé vonzó külső mögött rejlő tartalom, vagy annak hiánya.  Á is meglepődött a mesék különlegességén, mert egy vis maior esetnek köszönhetően az az öröm érte, hogy felolvashatott néhány történetet a kötetből (az esti mesélést a világ minden kincséért át nem adnám).

img_4427.jpg

Az illusztrációk visszafogott színei, a figurák Erwin Mosertől megszokott formái, az otthonosság érzésével töltöttek el.  Az író-illusztrátor történetei egyszerre tűnnek klasszikusnak és nagyon újnak. A gyönyörű kiállású, vaskos kötet sajnos még így is túl hamar véget ért, de nem baj, mert a maga után hagyott érzések megmaradtak, a kötet pedig a polc megbecsült darabja lett. 

img_4418.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr412492807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása