Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Erwin Moser: A macskakirály születésnapja

2019. január 08. - palinta77

img_4315.jpgFontos családi hagyományunk, hogy minden téli szünetre választok egy olvasmányt, amit reggel-este, ejtőzés, kajakóma idején, is örömmel veszünk elő. (Egyébként is kedvenc problémám a következő olvasmányon dilemmája.) Idén nem az ünnephez kapcsolódó könyvet olvastunk, de Erwin Moser legújabb kötete, A macskakirály születésnapja felidézett egy fontos tanulságot.

 img_4319.jpg

Réges-régen az egerek és a macskák országa között béke honolt. Elsősorban Morci király kiválóan sikerült békekötésének köszönhető, hogy a két nép között egy hangos szó sem hangzik el azóta. Csakhogy a király kedélyállapota az utóbbi időben nagyon megváltozott, még közeledő születésnapja sem hozza lázba. Hát mit tegyen Lajos a borbély, hogy javítson uralkodója hangulati nívóján? Megpróbál rendezni egy fergeteges ünnepséget.

img_4320.jpg

Innen indul a történet, melynek során bejárjuk Macskaországot fent-lent, közel és távol. A legkülönfélébb szerzetekkel találkozunk, feltaláló zsenivel, iszákos patkányokkal, pályát tévesztett vadmalaccal. Így teszünk egy újabb fergeteges és az olvasó-kalandorok számára emlékezetes utazást Moser kimeríthetetlen fantáziavilágában. 

Vajon hogyan (és miért) került a királyi főre egy bili?

img_4323.jpg

A szerző eddig megjelent Jóéjt-sorozata, vagy a Tigrisbogár meséi után kellemes meglepetés volt, hogy egy hosszabb lélegzetvételű, összefüggő mesefolyamba csöppentünk. Ez kellő teret biztosított ahhoz, hogy karaktereit alaposan kidolgozza. És meg kell mondjam, Erwin Moser ebben a tekintetben is remekel. Változatos, szórakoztató, komikus és érdekes figurákat álmodott meg. A meseregény keretei arra is módot adtak, hogy jobban megismerjük az azóta sajnos elhunyt szerző gondolatvilágát, akinek a reményről szőtt mondanivalója éppoly fontos, mint a névadási bravúrjai. 

Sokadszorra is bebizonyosodott, hogy Moser nem csak a nyúlfarknyi, továbbálmodható történeteiben és a fantasztikus rajzaiban remekel. Belakható, szerethető és minden kaland ellenére biztonságot  és békés derűt sugárzó mesevilágot hozott létre. 

A boldog végkifejlet után ismét megállapíthattam, hogy Morci király története eddigi Erwin Moser könyveinkhez hasonlóan egy ünnep volt, amikor hálás szívvel gondoltam a szerzőre, akinek már eddig is olyan sok boldog, bekuckózva olvasós pillanatot köszönhettünk. Lehetővé tette, hogy sokadszorra is felfedezzük magunkban mindazt, amiért annyira szeretjük az olvasást és a könyveket. 

img_4335.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr4714547484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása