Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

David Baddiel: Mindennap szülinap

2019. július 03. - palinta77

 

img_6577.jpgKiskamasz könyvek terén David Walliams mellett az utóbbi évek egyik jelentős figurájává vált David Baddiel. Harmadik, magyarul megjelenő kötete a Mindennap szülinap.

img_6593_1.jpg

Ahogy előző történeteiben, Baddiel ezúttal is a címadó, játékos ötletet veszi a tőle telhető legkomolyabban és viszi el a végletekig. Ki ne akarta volna legalább egyszer lecserélni a saját szüleit/csúcsszuper erőt szerezni/minden egyes unalmas és szürke hétköznapot eltörölni, hogy helyette fantasztikus szülinapos boldogságban lubickoljon?

img_6579.jpg

Sam kipróbálta, hogy nekünk ne kelljen. És mondhatom, hogy egészen gyorsan megcsömörlött tőle. Persze ezzel egy 9-10 éves is tisztában van, de nem is attól nagyszerű ez a könyv, hogy a nyilvánvalót közli. Azért szerettük P-vel, ahogy ezt a folyamatot végigvitte, egészen a falig. Főszereplőnk kifogyhatatlan a legváltozatosabb szülinapi kívánságokból és programötletekből. A szülei és hamarosan az iskolától kezdve a helyi rendőrőrsig mindenki -talán valami egészen különleges varázslat hatása alatt állva- a srác születésnapját ünnepli. Torták, ajándékok, beszédek, lelkesült tömeg az egyik oldalon, a másikon pedig komolyan megcsappant családi kassza és kiábrándult, de a “varázslat” kötelező érvénye alatt ünneplő hozzátartozók.

img_6589_1.jpg

Aztán beköszönt az elkerülhetetlen unalom, amikor a különleges nap is beáll a rutinok sorába. Ebből az állapotból  a szülinapost csak a kedvenc nagypapa eltűnése rázza fel, akit a rendőrség azért nem tud idejében elkezdeni keresni, mert Samnek gyártanak ajándékot. Ez az utolsó, kijózanító csepp, aminek hatására főhősünk próbál véget vetni az ünneplésnek, majd amikor nem sikerül, akkor legalább valami hasznosra fordítani a kívánságait. 

img_6584.jpg

Baddiel szinte karikatúraszerűen eltúlozza a figurákat és a helyzeteket. Nem rest az eseményeket is ilyen módon túlszaturálni. A külön kirándulásokra induló nagypapa káromkodásai pazarok (a fordító, Halmai Gergely találékonyságának köszönhetően igazán élvezetesek a dühkitörései), a cserfes és némileg együgyű rendőrségi közeg is a legrosszabb pillanatokban tudja legkínosabb közlendőit bedobni, de a végén mégis elégedetlen főnöke próbál meg a kínos helyzetéből kikecmeregni.

Hiába tudjuk, hogy mi lesz a történet tanulsága, végpontja, az igazi kaland az, ahogy eljutunk ide. Színesen és nagy beleéléssel mesél az angol szerző, ami belőlünk is hasonló odaadást váltott ki. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr3514901630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása