Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Sheila Shark

2016. március 05. - palinta77

f56a8622uj.jpg

Kicsi T is elkezdett aktívan érdeklődni a társasok iránt. Jó, ez végülis nem újdonság, mert a szellemlépcső és az elvarázsolt labirintust figuráit már régóta szívesen pakolássza ide-oda. Mostanában a két kedvence, amikkel játszani még mindig nem tud, de szívesen dob a kockával és válogatja a kidobott kukacrészeket a Da ist der Wurm drinn?, és a Katicák farsangja. Ez utóbbiban is végig tud már várni négy-öt katicalátogatást mielőtt elkezdi random módon utaztatni a kis hétpettyeseket. De így van ez rendjén, ebből lesz majd pár év múlva 7 Csoda és Pandemic!

Addig is elkezdtem nézegetni és - főleg mások gyerekein kipróbálni - néhány társast, amibe T hamar bele fog nőni. Az első a Huch játéka, a Sheila Shark volt.

Nyerő ötlet volt, a gyerekek nagyon szerették, a szülők pedig jól meglepődtek. A legtöbben nem nagyon láttak még kooperatív játékot, amelyben nem egymás ellen, hanem együtt, a játék ellenében küzdenek a résztvevők egy közös cél ellen. Eleinte hamar átvették a nagyobbak az irányítást, de az első pár fiaskó után kiderült, hogy a kisebbeknek is vannak jó  ötletei, érdemes az ő véleményüket is kikérni. Hogy dagadtak a büszkeségtől, amikor az ő ötletük és nem a nagyoké hozott sikert a csapatnak! Bizony, az együttműködést tanulni kell, és sosem lehet elég korán elkezdeni. 

A játék lényege: Sheila a cápalány éhesen úszkál a korallzátony környékén, amely sok kishalnak az otthona. Szerencsére Tinto, a tintahal minden halcsaládból rábízott valakire egy adag tintát, amivel elhomályosíthatják a cápalány látását, így Sheila nem tudja megtalálni a zátony körül úszkáló kishalakat. A játéknak akkor van vége, ha Sheilát be tudtuk borítani pacákkal (nyertünk), vagy ha elfogytak a tábla körül a kis kék halak, ekkor viszont sajnos vesztettünk. 

A játék előkészülete: a korallzátony (játéktábla) egytől négyig jelölt mezőjére kell fajtáként felpakolni a halacskákat. A narancsszínű halak egy helyre, a sárga-fehér csíkosak egy másik csapatba kerülnek, stb. Sheila mellé készítjük a tintapacákat. A tábla közepén látható cápafigurát a zátony egyes mezejére állítjuk.

 

f56a8612uj.jpg

Saját körében minden játékos dob a kockával. Ha kék oldalú számot gurított, a számmal jelzett negyedből felfordít egy halacskát, melynek érzése szerint tintapacás lesz a hátoldala. Ha sikerült megtalálnia azt a halacskát, akinél a tinta van, beletehet egy puzzle darabot Sheilába. A halacskát ezután természetesen visszafordítjuk és próbáljuk megjegyezni, hogy hova raktuk. Ha nem jártunk szerencsével, akkor nem történik semmi, a következő játékos jön.

Amennyiben a kocka piros, cápás felét gurítottuk, el kell forgatni a játéktábla közepére szerelt cápafigurát eggyel, vagy kettővel. Ahány uszonyt uszonyt mutat a kocka. Amelyik mezőre érkezik a cápa, onnan kell kiválasztani a tintapacás hátú halacskát. Ha sikerül (juhéééj!!) akkor örülünk, mert Sheila ismét kap egy pacát. Ha nem akkor a tábla körül elhelyezett kék halacskákból elvesszük a legkisebb értékűt. Ezeket viszont óvatosan szabad gyűjtögetnünk, mert amint elvettük a kilencediket vége a játéknak: Sheila nyer.

A játék kétféle módon érhet véget, ha Sheila-t beborítottuk a tintás puzzle darabokkal, vagy ha elfogytak a tábla körül a számozott kék halacskák. 

Rutinosabb cápariasztók számára van egy nehezített mód is: belekeverhetünk a puzzle-ök közé három olyan elemet is, amelyen nincsen tintafolt. 

Összességében Sheila Shark egy nagyon aranyos, szórakoztató játék, ahol a gyerekek nem egymással versengve küzdenek, hanem együtt próbálják legyőzni a kis cápalányt. Koooperatív jellegéből adódóan - ha épp nincs kéznél játékostárs- egyedül is lehet játszani. Kedves ötlet ahogy a szabályismertetőben tompítják Sheila cápaságának ragadozó jellegét. Hangsúlyozottan aranyos cápáról van szó, aki nem sértődik meg ha szeme közé kap egy kis pacát. 

Ovisok és nagyobb testvéreknek ideális választás. Mivel egyszerű a feladat, de izgalmas a kihívás akár békebírók szülők nélkül is tudnak együtt játszani. Nyomás megmenteni a korallzátony halacskáit, nehogy ebéd legyen belőlük!

 

Ár: cca. 6.000,- Ft 

Korosztály: 4+ 

Külcsín: színes, vidám, szép elemek

Belbecs: könnyű kooperatív, gyerekbarát

 

 Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr158445606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása