Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Isle of Skye

2017. február 24. - palinta77

img_3065ab.jpg

A kertben uralkodó 10 centiméter mély sár is az jelzi, hogy hamarosan itt a tavasz. A tavaszváró könyvekhez (1.,2.,3.,4.,) csatlakozzon egy társasjáték is, nem csak a gyönyörű zöld színben pompázó lapkák miatt. Mostanában elég sokszor kerül elő a Lookout Games egyik tavalyi újdonsága, az Isle of Skye, ezért megérdemel egy saját bejegyzést.

A játék a 2016-os a Spiel des Jahres "szakértői" kategóriáját nyerte meg. Okozott némi meglepetést -legalábbis nekem-, hiszen az előző években ebben a kategóriában komplexebb játékok nyertek. A magam részéről az Isle of Skye-t inkább egy picit fajsúlyosabb családi játéknak tartom, mintsem gémer játéknak, de ez legyen a legnagyobb gond. 

img_3084ab.jpg

Történések

A játékosok klánfőnököket alakítanak, akik saját területüket próbálják 6 körön keresztül, egymással kereskedve úgy feljeszteni, hogy a legtöbb bevételt és győzelmi pontot kaparintsák meg. Aki a legtöbb pontot gyűjti, az lesz Isle of Skye szigetének az uralkodója. De csak a legközelebbi játékig, amikor már egészen más feltételek mentén kell fejlesztenünk klánjaink területét. 

Az előkészületek során a pontozótáblán elhelyezünk az A-B-C-D jelölésű ablakokba 4, tetszőlegesen kiválasztott pontozólapkát. Ezek fogják meghatározni, hogy mik azok a tájelemek, amik az egyes körökben győzelmi pontokat érnek. Az 1. körben az A, a 2. körben a B, a 3.-ban az A és a C, a 4.-ben a B és D stb. lapkákon szereplő tájelemek hoznak pontot.  Mivel minden pontozó lapka kétszer kerül sorra a játék során, érdemes előre gondolkodni. A törzsfők induló készlete: egy játékos paravánból egy baltát árbázoló eldobás jelzőből és saját színének megfelelő kastélylapkából áll.

Így zajlik egy kör:

  1. bevételeket gyűjtünk (a saját kastély után 5, a területünkön található hordókért, melyekhez a kastélytól út vezet +1 arany jár)
  2. húzunk a zsákból 3 lapkát, meghatározzuk az eladási árukat és azt is, hogy ezek közül melyiket dobjuk el
  3. az eldobásra ítélt lapka visszakerül a zsákba
  4. kereskedés
  5. építkezés
  6. pontozás.

A játékosok meghatározzák a lapkák eladási árát és azt is, hogy melyiket szeretnék eldobni.

Ilyen egyszerűen csordogál élet Isle of Sky szigetén. A jó hír az, hogy az egyszerű szabályok ellenére sem laposodik el a játék. Mivel 16 féle pontozó lapkából választhatunk, így elég sokféle játékverzió jöhet létre, van újrajátszhatósága a játéknak. Nagyon szeretem a körönként váltakozó pontozás megoldást, mert folyamatosan ébren tartja a figyelmet, nem állhatunk rá egyetlen lapkafajta gyűjtésére. Ez pedig nagyon érdekes döntési helyzeteket eredményez. P egyébként az elején nagyon nem szívelte ezt a módszert (persze, hiszen sokkal egyszerűbb unalmasabb lenne mindig ugyanazt gyűjteni), de mostanra rárézett ennek a változó világnak az izgalmára.

A licit-jellegű kereskedelem P számára kellemes, elgondolkodtató újdonság volt. Az elején persze nehezen tudta meghatározni, hogy mikor, mennyire érdemes túláraznia azt a lapkát, amit szeretett volna megtartani.  A beárazáskor  ügyelni kell arra is, hogy annak a lapkának az árát, amit senki nem vesz meg, az eladó elveszti, visszakerül a "bankba". Tehát ha túl alacsonyra árazzuk az sem jó, hiszen az ellen-törzsfőnökök kezére kerül, ha viszont túl sok aranyat kérünk érte fájdalmas veszteségket könyvelhetünk el. Ennek pedig a következő körben láthatjuk kárát. Kivéve, ha cselesen gondoskodtunk a veszteséget kompenzáló bevétel forrásról. Tehát mindenképpen át kell gondolni, hogy a kör végén fogunk-e annyi pontelőnyt, extra jövedelmet szerezni, ami kárpótol majd az esetleg elvesztett aranyért. Egyszerűen imádom figyelni, ahogy a sokféle döntést mérlegeli az én 8 éves kis törzsfőnököm, azon agyalva, hogy melyik módszerrel juthatna előrébb. Zömében ketten játszunk, így az, hogy kitől vásárolunk nem szokott érdekes helyezeteket okozni. Azonban 3+ játékos esetén már előállhat olyan helyzet is, hogy egy játékos elől elfogynak a lapok, míg a másik játékosnak nem kettő, hanem akár három beépíthető lapkája lesz. 

 Az építkezés rész leginkább a Carcassonne-hoz hasonlít. Az egymás érintkező lapkáknak egyforma területtípusúnak kell lenniük. Legelő csak legelőhöz, hegy csak hegyhez, tengerhez csak tenger csatlakozhat. Viszont az utaknak nem feltétlenül kell folytatódniuk, létrejöhetnek zsákutcák. Nem szükséges, de sok pontozó lapka a kastélyhoz úttal kötött elemekért ad pontot, így ezzel is számolnunk kell. Bevételünket is így gyarapíthatjuk: az úttal kapcsolódó hordók számának növekedése aranyat hoz a kastély konyhájára.

Isle of Skye jópár bizsergető újdonságot hozott a játékainkba. A körönként váltakozó gyűjtési szempontoktól kezdve, a lapka vétel/eladásig érdekes, izgalmas döntéseket kell hozni, de ezek még nem tartoznak az agyzsibbasztó kategóriába. Egyszer sem éreztük úgy, hogy a rendelkezésre álló sok döntési lehetőség megbénítana. Az elrontott lépéseket egyáltalán nem nehéz kompenzálni, akár a lapkákon látható egyedi tekercsekkel és ezen területek körbeépítésével. Számtalan játékalkalommal  a hátunk mögött mondom, hogy az Isle of Skye egy igazán okos kis játék, megérdemelt helye van családi gyűjteményünkben. Egy 8 éves is könnyen megbirkózik a saját stratégiája kidolgozásával, vagy ha a szükség úgy kívánja, ennek módosításával. Érdekes, hogy mennyire fel tud nőni egy-egy feladathoz. Egy éve még biztosan kétségbeesett volna, ha megveszem tőle azt a lapkát, amire neki fájt a foga. Mostanra viszont lett benne annyi kitartás, hogy -grimaszolva ugyan- de új tervet kovácsol. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a viszonylag rövid játékidő a figyelemet végig képes fenntartani. A játékosok közötti interakció sem válik túlságosan ádázzá, pont annyira versengő, amennyi még jól esik. A játék alkatrészei jó minőségűek, a rajzok is nagyon szépek, én amúgy is szeretem a Mayfair játékoknak a képi világát (még egy apró vicc is ráfért a lapokra). Tehát,  ha csapatjátok már egy ideje a Catan, Cacao, TTR, Quadropolis-t és új kihívásra vágytok, akkor mindenképpen nézzetek szét Isle of Skye szigetén. 

 

Ár: cca. 8.900,- Ft

Korosztály: 8+ 

Külcsíny/belbecs: nagyon szép elemek, nem túl bonyolult, de érdekes játékmenet 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr9012173440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2017.02.24. 22:32:07

Hány játék van a gyűjteményben? :)

palinta77 · hintafa.blog.hu 2017.02.26. 07:43:55

@Kaland-Játék-Kockázat: :)))))
A gyerek- és felnőttjátékok pillanatnyilag 60+ darabból állnak.

Nálatok? (Talán nem veszed rossz néven, hogy ismeretlenül tegeződünk.) Tetszenek a társasjátékos posztjaid. A Szénre felhez kedvet kaptam. :)

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2017.03.08. 19:36:42

Nem veszem rossz néven. :) Köszönöm szépen! Az aranyos kis játék, egyszerű, nem túl hosszú, de mégis kell benne ötletelni. Hány játék? Le sem merem írni...ma vettem egy játékot, viszont el is adtam egyet, szóval....339. :)
süti beállítások módosítása