Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Dr. Seuss: A Grincs

2018. december 20. - palinta77

img_4196.jpg

Mostanra bizonyára rajtatok is nyomott hagytak a karácsonyi előkészületek, vagy ha azok nem, hát valamelyik most zúzó vírus, ami miatt -mint nálunk- teljes lemaradásban vagytok az elképzeléseitekhez képest. Más szóval az ünnepi hangulat egyelőre olyan Grincsesen alakul.

De semmi baj, majd kialakul, ahogy minden évben. Ami idén más, hogy végre magyarul újra olvashatunk Dr. Seuss világhírű figurájáról, akinél kevesen utálják jobban a karácsonyt. 

A hóbortos Kalapos Macska és a rímhányó Róka cselvetései és a bolondos cirkuszi kavalkád után  egy újabb klasszikus figura elevenedik meg magyarul. Ezúttal Tandori Dezső nekidurálta magát, hogy előhozza a leggrincsesebb, nyelvi szösszeneteit. Rímesnél is rímesebb fordulatai, segítenek a mélyére látni ennek a mélységes ellenérzésnek, amit a Grincs táplál a karácsonnyal szemben. 

img_4197.jpg

Miközben Kikfalva lakói, a szende kikek az ágyukban alszanak és naivan várják a karácsonyt, ami talán el sem jön, hiszen a Grincs az utolsó tüzifáig kiüríti a házaikat. Mindez a hatalmás várakozás azért, hogy a végén kiderüljön, a karácsony lényegét nem lehet felrakodni egyetlen szánra sem. 

img_4205.jpg

Az eredeti címben (Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt?) nem is a  hogyan, inkább a miért az érdekes. Talán a  bütyke, a csípős feje csücske, vagy a két számmal kisebb szíve nem engedi az ünnep örömét felhőtlenül kiélvezni.

img_4208.jpg 

Érdekes és hálás alak a Grincs, akivel jól lehet a nyelvi tekervények között lavírozni, mert a duzzogó, sértődött figurából nagyon sokat ki lehet hozni.  Kevés szóval, Dr. Seuss-ra  jellemző ropogósan találó rímekkel izgalmas történetet rajzolt meg.

img_4212.jpg

Az üzenet az ötvenes évek vége óta sem vesztett aktualitásából: a telhetetlen habzsolás, a minket elborító túl sok cucc tengerében emlékeztet az ünnep lényegére.

img_4210.jpg

Persze a zöld szőrmók természetesen menedéke, szövetségese azoknak, akik a karácsonyt maguk választotta önkéntes magányban töltik, mert elegük van a kierőszakolt, kényszeredett körítésből, gyakran hamis csillogásból ami az ünnepre rárakódott. Viccesen vág vissza mindazoknak, akik csak a külsőségekben találják meg az ünnep lényegét. De a Grincsek szívéhez is vezet út. Ha ismertek olyat, aki kívülről nem, de belülről annál több Grincsre jellemző hasonlósággal bír, üljetek le mellé és olvassátok el együtt Dr. Seuss hatodik magyarul megjelent könyvét, mert a jó társaságnak karácsonynak se legyen senki híján. 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr5214502706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása