Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Húsvétkor újra vészeld át a cukorsokkot a legjobb könyvekkel

2019. április 18. - palinta77

img_5670.jpg

 

Közeledik a Húsvét, megint egy remek alkalom, hogy a cukorsokkot könyvekkel és társasokkal tartsuk kordában. Nézzük a kínálatot, amiből a Nyuszi majd nekünk is válogat. 

 A legkisebbek örömmel fogják forgatni Agócs Írisz két új lapozóját, ami mindig aktuális témákról szól. Gyönyörű színek, bájos történet és az ismerősen ismeretlen helyes szereplők. 

 

A szintén régi ismerősként számon tartott Julia Donaldson-könyvek illusztrátorának Axel Schefflernek huncutul vidám lapozói, kinyitható ablakokkal a farmon folyó életet  és a dzsungel világát is felfedezhetitek. Ha klasszikusokat keresel, Scheffler most hármat is megtalálhatsz. A Csizmás kandúrt, a három kívánságot, és a három kismalacot

 

Hatalmas kedvencünk Tony Wolf, akinek nemrég jelent meg a Mesél az erdő-sorozat hetedik, Sárkányokról szóló része. A nyolcadikra Varázslókról szólóra sajnos gyereknapig kell várnunk, de addig is érdemes  belekukkantani egy másik, szintén Wolf rajzaiból készült kötetbe, a Kisnyuszi Répavölgyben, Húsvét kapcsán is aktuális meséjébe. 

Ha meg felmerült Tony Wolf, akkor a másik megkerülhetetlen író Erwin Moser, aki legutóbbi Macskakirályról szóló könyve után megállapítottuk, hogy minden mennyiségben imádjuk. 

És persze van egy csapat, akik minden évszakban és minden esetre tudnak megoldást, mert Kuflik a Föld alatt is megállják a helyüket. 

 

És ha tavasz, akkor kirándulások és utazások, akár a városban. Tittel Kinga könyve szenzációsan olvasmányos, érdekes és izgalmas, de ha a legkisebbeket is szeretnéd elvarázsolni Budapest csodáival, akkor  neki Brúnó kalandjait muszáj olvasni. Ha másfelé kirándulnátok, akkor újra olvashatóak Hoppla meséi, amivel Bartos Erika, Pécs csodáiról ad számot és persze végre jön a Brúnó-sorozat legújabb része a Pest fényei is! De kirándulni két keréken is lehet, ehhez pedig az ihletet Gryllus Vilmos Biciklizős dalaiból meríthetjük az ihletet.

Régi-új ismerős Doktor Hű De Fáy is, a keleti blokk Doktor Dolittle-je, akinek meséjét felújított változatban olvashatjátok.

Harcos Bálint Boszorkánycicáját még megunni sem volt idő, de máris jön egy újabb kötet az alvásról, illetve az el nem alvásról. A Dorka és az elgurult gomb hosszabb lélegzetvételű meséket tartalmaz és Szimonidesz Hajnalka gyönyörű rajzai töltik meg.

na-de-ki-kerdez-egy-kandurt.jpg

Anette Herzog meséjéből egy kandúr megpróbáltatásait ismerhetjük meg egy olyan családban, ahol mindenki rohan és hangos és veszekszik. Bizonyára meg se kottyan ha valakit Arisztotelésznek kereszteltek el..

imagehandler_php-5.jpeg

Czernák Eszter egy új név ebben a szcénában. Idén tavasszal két könyve is megjelent, az én érdeklődésemet Sári és Berci otthon keltette fel, elsősorban unaloműző játékai miatt, amiket a háztartásban fellelhető eszközökből állított össze.

Ha tavasz, akkor pedig virágok, fák, csodás színek és teraszon ücsörgés. Újra felfedeztük a színezők világát T-vel, stílusosan Johanna Basford Virágálom című könyvével. Nem tudunk betelni vele. És persze titkos fegyverként a színezés segít a helyes ceruzatartásban, a finommotorika észrevételen gyakorlásában. 

Nekem ugyan fiaim vannak, de ha lenne egy lányom nagyon szívesen olvasnám fel neki Amy Krouse Rosenthal és Paris Rosenthal szívből szóló üzenetét Szabó T. Anna tolmácsolásában, amely arra biztatja a lánykákat, hogy merjenek önmaguk lenni. 

Ha van kedvetek mások gyerekeinek a komiszságain ámulni, akkor David Walliams összegyűjtött egy újabb kötetre való csibészt, A világ legrosszabb gyerekei 2-ben. 

Ismeretterjesztő könyvekből is sok új jelent meg, idén én T-nek a Hogyan működik a világ? címűt kértem a nyuszitól. Illetve nemrég bukkantunk rá a Tudod, mit csinál? füzeteire, eddig két rész az Állatorvos és a Pilóta jelent meg. Egy-egy helyes történetbe vannak beágyazva a foglalkozásról szóló legfontosabb tudnivalók.

Rövidek, így a kezdő olvasóknak is jók. P-vel pedig nemrég olvastunk néhány Sherlock Holmes történetet, úgyhogy remélem örülni fog Dan Moore Sherlock Holmes - Rejtélyek könyve változatos rejtvényeinek.

Az olvasást gyakorlóknak Mészöly Ágnes: Róka útra kel meséje jó választás. Szabó Borbálát eddig csak kamaszoknak szóló regényéből és Varró Danival közösen jegyzett, ragadósan rímes könyvéből ismertük. Idén tavasszal pedig a Most én olvasok!-sorozatban debütál Az átszívó porszívóval. Egészen új név Lupták Krisztina is, akinek célközönsége szintén a kezdő olvasók. A rutinosabbak pedig Sir Steve Stevenson Benji-sorozatát fogják örömmel falni, de nagyon szórakoztató a mozgalmas Bors Bori-sorozat. A legújabb részben ezúttal a strandon tesznek rendet. 

bors-bori5-kemek-a-strandon.jpg 

A nagyobbaknak és (talán) elsősorban lányoknak fog tetszeni Lucy Strange új könyve, A világítótorony őre. A szerző előző könyvéhez hasonlóan ez is a regényesen gyönyörű Angliában játszódik: tenger, gyermekkorból kilépő főhősnő, rejtély, családi konfliktusoknak a második világháború adja meg a hátterét. Elképesztő, csodálatos és lebilincselő. Egyébként az első rész is ilyen, úgyhogy semmiképpen nem érdemes kihagyni.  

Humorba csomagolt, elgondolkodtató mondanivalója van David Baddiel Mindennap szülinap és Sam Copeland Kicsi Charlie csirke lesz c. kiskamaszoknak szóló regényeinek. Mindkettő nagyon ajánlott a tavaszi szünetre!

 Még mindig kiskamasz olvasókra hangolódva megkerülhetetlen az Abszolút könyvek kínálata (így és így indult a sorozat). Legyen szó interaktív, az olvasót szereplővé avató állatkerti kalandregényről, vagy a feminizmus kezdeteit színesen, érdekesen bemutató regényről között jelent meg Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka és Annet Huizing: Hogyan írtam véltelenül egy könyvet? című regényei. Talán nem ok nélkül bizakodunk, hogy még az ünnep előtt megérkezik a sorozat legeslegújabb része, Kertész Erzsi: A sárkány nyomában- A pásztói oskolamester háza címmel. (Nagyon várom!!)

Harry Potter-rajongók, ha a sorozat után nem találjátok helyeteket a könyvek között, nem vagytok egyedül. Katharina Neuschaefer A világ legszebb mondáival egészen biztosan el fog titeket is kápráztatni.

De rátok vár Nevermoor varázslatos világa is, aminek a második része tegnap érkezett meg! Ha átmenetileg szüneteltetnétek a varázsvilággal a kapcsolatot, akkor Sherlock, Lupin és Én esetei lebilincselőek. (P tapasztalatai alapján állítom.) 

Emery Lord neve is ismerős. Az előző könyvében is nagyon bátor témához nyúlt, a fülszöveg alapján most is ezt látom, a többi meg kiderül hamarosan, de addig is Minden velünk kezdődött. Aki pedig a feminizmussal kapcsolatos tévedéseket oszlatná el, az a tavaszi szünetben Scarlett Curtis gyűjteményét vegye kézbe, amiben jeles magyar nők is publikáltak.  

1589955_3.jpg

Végül, de nem utolsó sorban a héten fog megjelenni Stefanie Höfler Velem nem lehet járni c. regénye a Vészkijárat sorozat új részeként. Önértékelés, szerelem, barátság, kaland. Én már alig várom. 

 imagehandler_php-6.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr7414766962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása